MY ENGLISH BLOG

neljapäev, august 31

Maibritile meeldib...

... poseerida...

... isaga kärusõitu teha...

... liivakastis mängida...

...asju sorteerida...

... tühi taara...

... ema aias abistada...

... maailma tagurpidi vaadata...

... telefoniga rääkida...

... eest ära joosta...

... ema pärleid ja muid vidinaid pihta panna...

esmaspäev, august 21

Ootan sügist


Mina ei kadesta üldse neid inimesi, kes elavad sellises kliimavööndis, kus enamus ajast on suvi. Või talv. Igikestvat talve ei kadesta vist keegi, küll aga suve. Mina olen väga õnnelik, et meil mahub aastasse tervelt neli aastaaega. Sest vaatamata sellele, et need aastaajad ei ole aastas igakord ajaliselt võrdselt esindatud, piisab kolmest kuust suvest või siis talvest või kevdest või sügisest mulle täiesti. Näiteks praegu olen ma suvest hirmus tüdinud. Ma ootan väga septembrit, siis on ametlikult sügis käes ja ma võin südamerahuga jälle linnas olla ja teha tubaseid asju. Ma pole lapsest saati eriline õuesmängija olnud, pigem ikka tegin toas käsitööd või lugesin. Seega on mul tubaseid hobisid rohkem kui väliseid. Pealegi on kolm kuud maal olemist täiesti piisav. Nüüd oskan ma jälle linnaelu ja linnas elamise privileege nautida. Kuigi metsa seenele minemise vastu poleks mul midagi. Kui vaid vihma tuleks ja keegi last hoiaks.
Igal aastal 1. septembril tekib mul väljakannatamatu igatsus kooli järele. Juba praegu käin poes ja piidlen neid hästi lõhnavaid vihikuid ja läikivaid koolitarbeid. Nõrkus kirjatarvete vastu on pärit juba lapsepõlvest. Aga hirmsati tahaks kooli minna! Tegelikult ma natuke lähengi, keeltekooli nimelt. Ja varsti saabub aeg, kus Maibrit läheb kooli, nii et me saame neid hästilõhavad vihikud isegi koju tuua. Ja 1. septembril astreid osta ja torti süüa.

pühapäev, august 20

Hea raamat

Eile käisime Krista juures tema uut välikööki ja aeda imetlemas, mis olid fantastilised. Nii ilusat aeda, kui Kristal, ma polegi ammu näinud, täielik paradiisiaiake. Ühtlasi ulatas Krista mulle mu raamatukriisis abistava käe ja laenas mulle neli raamatut. Õhtul lugesin läbi Amelie Nothomb'i "Jahmatus ja värinad" ja see oli üks väga hästi kirjutatud raamat ja sellilne väga mõnus lugemine. Natuke mängis rolli ka see, et raamatu tõlkija on üks tuttav inimene, keda ma väga-väga imetlen ja nii ma siis imetlesin ka tema tõlkimistööd. Tavaliselt ma ei pööra tõlgi tööle tähelepanu millegi pärast. Kuigi vahel ikka, näiteks ei saa ma aru, kuidas on Virginia Woolfi poole lehekülje pikkuseid lauseid võimalik tõlkida.
Ühesõnaga jutu poin oli selles, et olen õnnelik et sain midagi mõnusat lugeda ja väga tänulik kõikidele soovitajatele ja tundub, et lugemist jätkub:)

neljapäev, august 17

Suvekampsun


Lõpuks ometi sain ma valmis oma suvekampsuni. Ilusti enne sügist :) Ma olen selle kudumisest nii tüdinud, sest pole ju ammu nr 3 varrastega midagi suuremat teinud. Iseenesest on peenikesest lõngast mõnus kududa, kudum jääb selline mõnus õhuke ka. Aga edeneb visalt. Snitti võtsin ühest Burda kampsunist aga muutsin tegumoodi ja mõõtmeid. Lõnga tellisin Harrietist, oli selline hea odav ka :) Ja nüüd ma saan siis ilma süümepiinadeta hakata midagi uut kuduma (kuigi tegelikult on mul üks kampsun veel pooleli, aga see on juba talvest saati pooleli).
Ah jaa, pildid on hirmsad, ma tean, aga ma ise tegin, peegli abiga, sest Andrest pole kodus.
Üks udupilt ligemalt ka.

Mida lugeda?

Probleem on selles, et tahaks midagi lugeda, aga ei tea mida. Nimelt, praegusel eluperioodil sooviksin ma lugeda selliseid kergemaid ja köitvamaidd raamatuid (üritasin hakata lugema kunagi soetatud Saint-Exupery Tsitadelli ja ei suutnud nii, et mõte mujale poleks läinud). Et oleks nagu meelelahutus, mitte püüd oma hinge ja vaimu harida. Sest haarava raamatu lugemine on väga hea ja odav viis lülitada oma mõtted välja, tõmbuda argipäevast eemale ja lihtsalt süveneda mingisse uude maailma. Koduperenaisele kohaselt olen ma hakanud hirmus palju telekat vaatama ja see mulle ei meeldi. Enne kodustumist ei vaadanud ma telekat peaaegu üldse. Mulle ei meeldi see teleka vaatamine, see muutub kergeks sõltuvuseks ja dikteerib päevakava. Raamat on palju leebem meelelahutus.
Ühesõnaga, kuna ma olen juba hulgaliselt lasteraamatuid taaslugenud, siis ma mõtlesin, et võiks ka mõne mittelasteraamatu läbi lugeda. Laenutasin raamatukogust kolm raamatut. Üheks oli Laikmaa raamat, mida Vardamoor kiitis, teine oli Doris Lessingu "Hea naabri päevik" ja kolmas Varraku "ajaviiteromaan". Laikmaa raamatu laenutasin sooviga harida vaimu aga ma pole seda veel lugenud ja kuidagi nagu ei taha seda kätte võtta. Lessingu raamat osutus väga heaks, just selliseks nagu ma praegu tahan lugeda. Ja see ajaviiteromaan tõesti hakkas aega viitma ja mis kõige hullem, see ajas mind täitsa närvi. See oli nüüd teine katse järjest peale aastatetagust romantiliste romaanide vaimustust ajaviiteromaani lugeda ja nagu eelmisegagi, piirdun vaid esimese peatükiga. Sest see on nii kohutavalt närvidele käiv, kuidas kõik peategelased on nii hirmus positiivsed ja tublid inimesed, kuidas kohe raamatu alguses on aru saada, kuidas paarid jaotuvad ja et raamatu lõpus jalutavad nad "koos päikeseloojangu poole" ja jubedalt käib see närvidele, kuidas need aega viitvad romaanid on kirjutatud nagu käsiraamtu järgi: on täpselt teada, mis naistele peale läheb ja kogu aeg kasutatakse neid elemente.
Ja nüüd ma siis püüan paaniliselt leida midagi mõnusat lugemiseks, mis mind närvi ei ajaks :) Tundub, et Merikarbiotsijate ajastu on minu jaoks pöördumatult möödas aga asendada ma seda ei oska.

pühapäev, august 13

Tahan, et mu prillid pole seks, et peita tühje silmi
vaid et hoopis paremini valgust vaadata
kui mu tütar jälgib mind kui veidrat õppefilmi
hea kui päris kõik ei tuleks välja lõigata ...

Dagö
"Isaga Draakonil"

Mulle lihtsalt niiväga meeldib see laul ja tahan selle lemmikread siia, oma "päevikusse" kirjutada.

reede, august 11

Algaja aedniku ülestähendusi


Sellel aastal, nagu ka üleelmisel (eelmisel aastal tuli Maibrit ja siis mul muuks mahti ei jäänud) aastal haaras mind kevadel suur peenarde tegemise ja külvamise tuhin. Sellel aastal olin natuke nutikam ja näiteks kurke ei pannud maha, sest neid peab hirmsasti kastma. Samuti loobusin tomatite kasvatamisest lauda ääres, sest ma ei osanud neid võsusid õigel ajal ära võtta ja sidusin ka viletsasti nii et jama kui palju ja tomateid njeetu. Sellel aastal otsustasin kasvatada maitsetaimi, sest kevadel soetatud Anni Arro kokaraamat (mida ülistab ka Kajakas ja mille pärast tuli mul meelde oma põllupidamise saavutustest kirjutada) mõjus väga innustavalt ja lisaks rääkis Anni oma põllupidamisest ka Suvekodu ajakirjas. Niisiis panin ma maha basiilikut, tüümiani, rosmariini (mis ei tärganudki), spinatit, ube, tilli (loomulikult), salatit (loomulikult) ja rucolat. Rucola osutus väga tänuväärseks ja maitsvaks salatiliigiks. Esiteks oli tema esimene, kes kohe tärkas, siis ta kasvas hästi kiiresti ja oli väga omapärase maitsega. Algul oli natuke võõras aga nüüd on minu suur lemmik. Spinati kasvatamine läks sutsu nihu. Ma muudkui ootasin ja ootasin, et millal siis ta kasvatab sellised piisavalt suured lehed, et sööma hakata, aga vahetades laupäeval Vardamooriga spinatikasvatamise muljeid selgus, et spinatihooaeg on ammu möödas, mis tähendab, et minu spinatite kasv lihtsalt pidurdus. Nii et ma ei saa teha seda spinati-oa-kartulil vormi sealt Anni raamatust, mille pärast ma ausalt öeldes ube ja spinatit üleüldse külvasin. Basiilik kasvas aga nii mis mühises ja ma sõin sellest ilusasti isu täis. Ja tilli panin sügavkülma. Ja nüüd, augustiks, on mul sellest põllupidamisest küllalt kah. Võitlen endaga, et seda veel rohida, sest ega eriti enam ei viitsi. Aga ma tean, et järgmisel kevadel on mul taas suur peenrategemise ja külvamise tuhin. Ja katteloori kergitades, et näha, kas ka midagi tärganud on, olen ma lapselikult elevil ja põnevil ja nähes esimesi taimevõrseid plaksutan ja hüppan rõõmust õhku :)

Kodukoht

Käisime täna Keila-Joal Draamateatri "Kodukohta" vaatamas (piletid saime tutvuse kaudu, nagu vanasti!:) ). Ma olen vaimustunud, vaimustunud, vaimustunud.... Fantastiline etendus, koht, näitlejad, kunstniku töö, kõik... Selline tunne, nagu oleks lukuaugust kellegi "päris" elu jälginud. Ohhhh, kuidas mulle meeldis!
Hiljem käisime Olümpia kohvikus ja üldse oli selline äärmiselt idülliline päev :) Uskumatu, et veel hommikul ma olin maal... Kui päevas igasugu asju juhtub, siis aeg nagu veniks ja päev oleks kummmist :)

kolmapäev, august 9

Maibriti uued riided



Õmblesin Maibritile dressid ja pluusi. Samasuguse pluusi, ainult A-tähega, tegin ka Ingridi polaje Arturile. Riided on väikese varuga tehtud, seega nats pikad ja laiad aga küll Maibrit kasvab.
Kuna aga dressiõmblemise tuhin juba peal oli, siis tegin kodudressipüksid ka Andresele ja minu omad saavad ka kohe valmis. Maibriti ja Andrese dressi lõiked on pärit Ottobrest ja kangad Abakhanist.

pühapäev, august 6

Laupäev Haapsalus





Laupäeval käisime Haapsalu Kuursaalis Haapsalu salli päeval. Ja mitte lihtsalt ei käinud, vaid osalesime Ingridiga ka kudumisvõistlusel. Vardamoor oli ka kohal ja ma siis lendasin talle kohe peale ja tegin reaalset tutvust. Oleks nagu vana tuttavat näinud, kuigi silmast silma kohtusime esimest korda :) Lisaks meile osales võistlusel veel igas vanuses nobenäppe, võistluse võitis siiski üks vanaproua Noarootsist, kes oli puha rahvariietes ja kõik. Meie ühtegi auhinnalist kohta ei saanud aga selle eest saime päris palju elamusi ja ausalt öeldes hakkas enne võistlust isegi käsi kergelt värisema :) Ikkagi võistlus ju. Tegelikult oli see päris naljakas üritus - alates pitskübarates prouadest koosneva laulukoori repertuaarist kuni selleni, et üks proua tuli Ingridi juurde ja küsis, et mitmedas klassis ta käib:) Nüüd on mul suur soov ja tuhin isegi üks Haapsalu sall kududa aga pooleli olevaid asju on nii palju, et enne tuleb need kõik ära lõpetada...
Peale võistlust käisime ka Meistrite laadal ja soetasin sealt endale ühe väga laheda käsitööraamatu - "Eesti ristpiste mustrid" 1937. Ja kaks lapsepõlve lemmikraamatut. Mulle ei meeldi need tänapäeva värvilised Bullerbyd ja Blomkvistid ja Õnnelikud Pintsid. Mulle meeldivad just need, mis minu lapsepõlves olid:)
Kokkuvõtteks oli väga tore päev ja mul on väga hea meel, et kohtusin Vardamooriga ja Mardiga:)