MY ENGLISH BLOG

kolmapäev, detsember 9

Käpikud. Mittens.


Ükskord sügisel, siis kui lehed veel puus olid, helistas mulle Eesti Naise tegevtoimetaja Helina ja avaldas soovi, et detsembrinumbris võiksid olla ühed väekad kindad. Kuna tänapäeva inimene meie esiemade ja -isade uskumisi enam tihti ei tea, siis oli Helinal ka idee, et kui kirikindad teha kingituseks, siis võiks sinna juurde panna ka kirjakese, kus selgitatud kindakirja kaitsvat toimet. Ja et kindad võiksid olla meesterahvale.
Kui me mõni aeg hiljem sügispiknikule läksime, siis sain aru, millised ühed tänapäevased käpikud võiksid olla. Et ei piisa vaid sellest, et labakuosa on tagasipööratav, vaid ka pöidlanina peab olema tagasipööratav. Sest kui sa tahad ikka külmal ajal piknikku pidada ja rasvast pirukat süüa, siis selleks, et kindapöial pirukaseks ei saaks, peaks ka pöidlal varuväljapääs olema.
Lõngaks valisin suvelõpul Hiiumaale tehtud reisilt ostetud Hiiu villase. Nii tohutult ilus, beežika varjundiga hall! Ja kui algul tundus lõng ehk pisut kange, siis peale pesu muutusid kindad nii mõnusalt pehmeks ja karvaseks!

Eks enamik kudumisfänne on kindlasti Hiiumaad külastades seda kuulsat villavabrikut väisanud, aga panen siia siiski väikese pildireportaaži. Villavabriku külastamine oli peale sõbranna külastamist minu Hiiumaa nimekirjas teisel kohal. Olin seal ka varem käinud aga siis polnud mul kudumisvallas just väga aktiivne periood, nüüd aga hakkas süda kohe kõvemini taguma kui vabrikule lähemale jõudsime :) Lõngasõltlase magus elu :)
Ahjaa, kõige naljakam oli see, et vabrikust ma lõnga osta ei saanudki :) Seal tehti tellimustööd ja letist oli kogu lõng otsas. Õnneks jõudsime enne praami veel Kassari koduloomuuseumi sõita ja sealt lõnga soetada!






I made these mittens for december issue of "Eesti Naine" magazine. The editor's wish was that I knit Estonian traditional mittens for men, but I wanted them to be also a bit modern i.e. convertible. It is very useful when taking photos or having picnic at winter time.
The yarn is from Hiiumaa Wool Factory. We visited it while our trip to Hiiumaa this summer. I love the old machinery they are using. It is so old but still working - they made some good machines at the old times!