MY ENGLISH BLOG

esmaspäev, jaanuar 9

Kolm raamatut ja üks kleit


Mõni aeg tagasi võtsin kätte ja vaatasin läbi kõik oma readeris olevate õmblusblogide uuemad postitused. Vahepeal olin kudumisest nii haaratud, et õmblemine ei tulnud meeldegi:) Ja kui ma neid blogisid siis sirvisin, avastasin, et päris mitu ihaldusväärset õmblusraamatut on ilmunud. Mida mul muidugi väga vaja oleks :)
Ühest oma lemmikutematest õmblusblogidest avastasin, et BurdaStyle nimeline veebikeskond on välja andnud omanimelise raamatu. See nimetatud veebikeskond on tihedalt seotud Burda ajakirjaga, aga kuna USA-s Burdat ajakirjana välja ei anta, siis seal keskkonnas müüakse Burda lõikeid eraldi, lisaks teevad nad seal ka mingeid oma lõikeid, mida siis pdf-idena müüvad. Minu jaoks tundub see lehekülg seal mitte eriti kasutajasõbralik ja ajas mu vana arvuti undama, nii et ma ei saaks päris öelda, et see lehekülg oleks mulle sama, mis kudumise jaoks Ravelry. Aga põhimõtteliselt on ta siis õmblemismaailma Ravelry:)

Aga raamatust. Mind paelusid selle raamatu puhul põhiliselt kleidi, pluusi ja mantli lõiked. Samuti meeldis mulle väga see lähenemine, et üks lõige ja hulgaliselt modifikatsioone. Raamatus on seeliku, pluusi, kelidi, mantli ja koti põhilõiked ning iga kohta on kolm variatsiooni koos põhjalikemate juhistega. Kahjuks ei lugenud ma seda kohe välja, et iga asja kohta on siiski vaid kolm põhjalikumat juhendit ja ülejäänud on vaid fotod inspiratsiooniks. Saan aru, et selles BurdaSyle keskkonnas tehti mingi võistlus, kus kasutajad said põhilõikega natuke hullata ja siis hääletati kolm kõige populaarsemat mudelit, mis siis läksid raamatusseja ülejäänud vaid fotodena. 
Raamatu alguses deklareeritakse, et see raamat on mõeldud kõigile algajatele, isegi kui nad pole varem niiti nõela taha ajanud. Mina seda küll algajatele ei soovita, sest minu meelest on see natuke liiga pealiskaudne ja illustreerivat materjali on liiga vähe. No näiteks võiks ju olla ikka joonis selle kohta kuidas ja kustkohast mõõtu võtta! Seal on ainult mingid ilupildid selle kohta. Osadest teemadest libisetakse üsna kiirelt üle. Ma pole ise raamatu järgi õmblemist alustanud ja seetõttu ei tea, mis need põhilised komistuskivid võiks olla, aga igal juhul tundub mulle, et see raamat on pisut pealiskaudne. 
Kuna mina otsin sealt rohkem inspiratsiooni, siis see teooria osa põgusus mind isiklikult ei häri. Ma pole veel jõudnud raamatust midagi õmmelda, aga see kleit ja mantel, ja ka pluus, on minu jaoks väga isuäratavad. Ja mulle väga meeldivad ka paljud variatsioonid, nii et sellist sädet sain ma sealt raamatust küll. Siiski annaksin viiest tärnist talle vaid kolm. Sest õmblemise õppimiseks on olemas palju põhjalikumaid ja paremaid raamatuid ning üks-lõige-mitu-erinevat-tulemust stiilis raamatuid on ka paremaid, näiteks kasvõi Wendy Mullini raamatud.

Variatsioonid pluusi teemal. Nende kohta täpsemaid juhendeid ei ole. Ainult pildid.
Variatsioonid mantli teemal. Ainult pildid.
Kolm seelikuvarianti, nende kohta on siis täpsemad juhendid.
Variatsioonid kleidi teemal.
Pluus.
Lõigetetasku :)
Kleit.
Viis mudelit, mille põhilõiked raamatuga kaasas on: seelik, pluus, kleit, mantel ja kott.
Kott. Raamatu kõige mõttetum lõige mu meelest.
Mantel - mulle väga meeldib!
Seeliku variatsioonid inspiratsiooniks.



Teine raamat, mis tundus hädavajalikuna, on Sarai Mitnicku "Colette Sewing Handbook". 
Ma olen Sarai blogi juba üsna mitu aastat jälginud ja tema tegemistele kaasa elanud. Tema nimelt otsustas ühel päeval et aitab sellest kontsernitööst ja ta lõi oma firma, mis teeb kerge vintage hõngulisi lõikeid. Tänu oma pühendumusele ja põhjalikkusele, on tema lõiked saanud väga palju fänne ning tundub, et tal läheb hästi. 
Kuna Sarai mulle väga meeldib, nii oma stiilitunnetuse kui põhjalikkuse poolest, siis muidugi ma väga tahtsin ka tema raamatut. Missest, et selles olevad lõiked on mõeldud kurvikamatele daamidele.
Ja raamat on just nii mõnus, nagu ma ette kujutasin. Palju illustreerivat materjali, põhjalikud juhendid ja naiselikud kleidid. Kahju on muidugi sellest, et ma pean neid lõikeid kõvasti muutma, aga samas on see ka päris põnev. Sest raamatus on ka põhjalikud juhendid selle kohta, kuidas lõikeid kitsamaks-laiemaks muuta. Ma sain ikka mõnusalt lõikuda ja kleepida, kohe selline päris-õmbleja tunne tuli paeale. Kahjuks pole mul praegu raamatu järgi valminud kleidist fotosid, aga teeme need nii kiiresti kui võimalik (no kui tekib selline olukord, et on valge, Andres on samal ajal kodus ja mina ei maga :) ). Võin etteruttavalt öelda, et kleit tuli selline, mida ma rõõmuga kannan :)
Aga sellest raaamatust veel. Lisaks lõigetega manipuleerimise juhenditele ning põhjalikult illustreeritud õmblemisjuhenditele on raamatus siis ka viis lõiget - kolm kleiti, üks pluus ja üks seelik. Lisaks räägitakse põhjalikumalt ka kangastest. Ühesõnaga on tegu ilusa ja põhjaliku raamatuga ja seda ma julgeks soovitada küll. 

Taffy blouse. Stiilinõuanded.

Meringue skirt. Stiilinõuanded
Licorice dress. Stiilinõuanded.
Pastille dress. Stiilinõuanded.
Truffle dress. Stiilinõuanded.

Ja kolmas raamat, ilma milleta ma enam elada ei saanud, on jaapanlase Shufu To Seikatsu Sha (on ikka nimi!) raamat "Simple Modern Sewing". Mul on kodus olemas juba üks jaapani õmblusraamat ja enam-vähem teadsin, mida oodata - lihtsad lõiked, nutikad joonised, mõnus maalähedane stiil. Minu esimene japside raamat oli tegelikult ka jaapani keeles, aga kuna jaapanlased juba oskavad jooniseid teha, siis polegi tegelikult vahet, mis keeles need pildiallkirjad on. See raamat on Interweave Pressi poolt välja antud ja läbinisti inglisekeelne.
Võttes arvesse minu elustiili ja kehaehitust, siis sobib see raamat mulle tegelikult kõige rohkem :) Raamatus on 8 lihtsat lõiget, igast on kolm variatsiooni. Mulle kohe väga meeldib selle raamatu stiil ja värvid ja hõng. Mulle meeldib väga ka raamatu sissejuhatus: "You know how it is. You always end up grabbing your most comfortable lothes from the closet. Imagine if  you could make a closetful of favourites for yourselt!". 
Jah, jutt seal raamatus on sama mõnusa tundega kui pildidki. Mulle see raamat väga meeldib!

Kõik mudelid üheskoos. Neile kõigile on lõiked-juhised.
Stiilinäide.
Hõlmik.
Oi kuidas mulle need joonised meeldivad!

Ja tänu nendele raamatutele tuli minu õmblemismodžo tuhingaga ja täistuuridel tagasi. Lisaks oma kleidile õmblesin ka Maibritile kleidi. Kangas oli mul juba mitu aastat kapis olemas, nagu ikka. Tihti olen teda kätte võtnud, aga kuidagi ei leidnud kangale väärilist tegumoodi. Nüüd siis lõpuks leidsin.



Ei lähe küll teemasse, aga teate, kuidas ma armastan neid Maibriti kingi! Need on pehmed, seest ja väljast nahast ja nii mõnusalt tagasihoidlikud. Ostsin need Madeiralt, made in Portugal, hind alla 30. Miks meil selliseid kingi ei müüda? Peab ikka meeletult vaeva nägema, et leida lapsekingi, mis pole üledekoreeritud või siis vakstust või sportlikud või megalaiad või megakallid. Kahetsen, et ei ostnud kahte paari - oleks ju võinud ka järgmise suuruse võtta :)


Kleidilõige on 6/2010 Burdast. Tegin selle valge variandi, ainult et varrukatega. Nii hea lõige oli, et mitte midagi ei pidanud muutma. Miks ma küll neid Ottobresid ikka veel ostan? 


Nüüd tuli küll nii pikk postitus, et kõht lähks kohe tühjaks :) Loodetavasti saab varsti ka kleidiga kekutada :)

23 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nii tore postitus! Uurin aga omaltpoolt lisaks - millist eestikeelset raamatut Sa õmblemise teemal algajatele enim soovitad? Soov oleks ka ise õmblemisega algust teha aga no ausalt ei oska ja alguses tundub see inglise- ja/või venekeelne õmblusmõistete maailm veelgi keerulisem, millega alustada.

Krentu ütles ...

Anonüümne - tänan! Ma pole eestikeelsete õmblusraamatutega väga hästi kursis, aga Anu Pinki "Õmblemine" on küll asjalik.
Põrgukiz- aitäh :) Maibrit on mul hästi peenike ja seetõttu Ottobre lõiked talle muutmata kujul eriti ei sobi.... Vahel teen nii, et võtan numbri või paar vajalikust väiksema lõike ja siis lihtsalt pikendan varrukaid/sääri. Aga jah, minu meelest on need liiga laiad lõiked....

Malviina ütles ...

Nii mõnus äratundmine :) Just õmblesin oma tütrele sama lõike järgi linase kleidi. Väga hea lõige ka minusugusele algajale.

Külli ütles ...

Värske kleit on väga ilus aga mul jäi pilk esimesena kingadel pidama :).
Ajakirjas oled Sa juba kirjutanud, raamat ka olemas, järsku hakkaksid nüüd kursuseid korraldama? Ma paneksin end õmbluskursustele kohe kirja. Sellised lihtsaid kleite saab "valmispeast" ju ainult Popi poest, sealsete hindade juures saab 3 kleidi asemel juba algajale sobiva õmbulsmasina... Niiet pane mind kursusele kirja :)

Eva P. ütles ...

See jaapanlase raamat isutab neist kolmest kõige rohkem. Kus kohast see ostetud on kui saladus ei ole? :)

Polkovnik (Kadri) ütles ...

Tervitused halli kassi sabale ja halli kassi peale. Kleit nendel kassiga piltidel on muidugi ka armas:)

Krentu ütles ...

Malviina - väga lahe :) Aga see on tõesti mõnus lõige :) Lihtsuses peitub ilu :)
Külli - tänan :) Ma väga kahtlen oma õpetamisvõiemtes :) Aga mul on üks sõbranna Krista, kes on kohe õppinud seda õmblemise asja ja ta tahtis vahepeal ka õpetajaks saada, nii et äkki sa peaksid hoopis talle ettepaneku tegema ;) Mu ema tegi tegelikult ükskord minu ja mu õe sõbrannadele õmblemiskursuse - see oli täitsa edukas olnud :)
Eva - ikka Amazonist ma neid ostan!
Polkovnik - jah, meil ei õnnestu tavaliselt kunagi ainult ühest pereliikmest pilti teha - ikka tahab keegi veel pildile tulla:) Ja tänan!

Unknown ütles ...

Ma arvan, et tänu Su postitusele saab nii mõnigi oma käsitöö "modzho" tagasi. Sa kohe oskad nii armsalt inspireeriv olla :)

Ja minugi pilk tabas kohe need kingad :)

maris ütles ...

väga ilus kleit ja ma ise kannaksin ka sellist ja eelkõige tahaksin, et mu lapsed selliseid kannaksid. aga ei varsti seitsmene ega kahepoolene tütar sellist eales selga ei paneks. kahjuks. seepärast oled sa imeinimene veel ka selle pooolest, et oled suutnud sellise tütre kasvatada, kellele selline kleit meeldib. leevike tahab kanda ainult pükse ja katariina ainult roosat pruun kleit ei meeldi kahjuks kummalegi.

Krista ütles ...

Evelil on õmblejast ema ja sõbranna, kes on koolis õppinud ja me kumbki pole sind vist suutnud veel veenda, et on olemas ainult üks lõige ja kõik muu on modelleerimine ning minu jaoks kogu õmblemise töö kõige mõnusam osa ja selleks ei ole vaja mitte ühtegi raamatut - ainult fantaasiat ja saad kõik täpselt sellised kleidid nagu tahad.
Samas ühinen Marisega ja ohkan õndsalt kui mõni mu laps ütleb - ok, ma panen selle ainult sinu pärast praegu selga :)

Krentu ütles ...

Tänan, Marianne ja Maris!
Maris - minu preili tahab jälle väga seelikute ja kleitidega käia. Tihti lasen ma tal endal kangast valida, aga mitte seekord :) Aga talle meeldis mu valik küll.
Krista - seda, et on vaja vaid ühte lõiget - seda ma olen juba ammu aru saanud, aga raamatutest saan kõige rohkem just inspiratsiooni. Need on ju nii ilusad!
Ja minu emal pole sugugi vaid üks lõige. Tema võtab ikka ka ajakirjast jälle mõne uue lõike. Mõni on tal muidugi ka selline püsilõige, no mis jube hästi istub.

kewa ütles ...

Kyll on kaunis kleit!!! Minul endal on pea samasugused kingad kui Sinu piigal kuid punasena, nii mugavad nagu sokid jalas, hind kyll enam kui kolmekordne kuid igat eurot väärt;)

Helen ütles ...

Minul on ka Ottobre lõigetega alatasa hädad - samamoodi, liiga laiad. Aga meeldib ikkagi seda osta - Burdas pole ju korraga nii palju lastelõikeid. :)
Kusjuures, mina ei oska õmblemise raamatuid hinnata kahjuks. Kuigi õmmelda mulle ju väga meelib. Tore on pilte vaadata küll, aga lugema ei tõmba. Ma pole vist kunagi ühtegi Burda või Ottobre õmblemisjuhenditki läbi lugenud. Kuigi jah, ilmselt saaks palju targemaks, kui loeks...

Aga kleidike on armas. No ja kingad on nagu kirsid tordi peal.

Rael. ütles ...

Ilu, ilu, ilus.

Vaatan enda voodipesu kõveraid õmblusi ja kirun, et ei oska sirget õmblust tehagi, mis siin siis lõigetest veel rääkida.

Sirliiz ütles ...

Nagu peale iga sinu õmblemise teemal postitust, siis ka seekord tabas mind vastupandamatu õmblemise soov :) Maibriti kleit on lihtsalt nii ilus, kangas ja lihtne tegumood, võtab õhkama.

Krentu ütles ...

Kewa - tänan! Kui seal poes oleks olnud ka minu suurust, siis ma oleks endale ka sellised ostnud :) Mugavad Mary Jane'id - kas saab veel midagi paremat olla!
Heleena - aitäh! Mina üldjuhul ka õmblemise juhendeid ei loe aga vahel on seda täitsa tore teha ja näiteks pükse hoopis teises järjekorras kokku õmmelda. Mu ema ikka ütleb, et õmblemistehnoloogia ei saa kunagi valmis ja seal ona alti mitu võimalikku lähenemist. Ja täitsa värskendav on vahel teha natuke teistmoodi kui oled harjunud.
Rael - aitäh! Ja no harjutamine teeb meistriks! Üldiselt on nii, et mida kiiremini õmmelda, seda siregm õmblus tuleb :) Nõela ei tohi vaadata (kui pole just mingi äärepealt õmblemine), vaata ainult presstalla kaugust servast :)
Sirliiz - aitäh! Ja Sul on ju nüüd ka nuku, kellele riideid õmmelda :D

soodoma ja gomorra ütles ...

Miks Maibrit kaadrisse ei vaata?
Hakkab suureks saama?

Õmmelda ikka veel ei oska.
Parandan auke ja põksipõlvi

Anonüümne ütles ...

mis numbrit kingi Maibrit järgmiseks kannab? Kleit on väga ilus!

Liina ütles ...

Maibrit on nii armas oma hapra olemisega!
Ja tõesti kingad on ka ilusad, ja mugavad paistavad olevat. Kleidi juurde kohe nagu valatud! Mina armastan väga selliseid lihtsa lõikega, naturaalsetes toonides tüdrukute kleite, eriti pihikseelikuid. Läbi suure mõjutamise vahel õnnestub mõni selline oma koolieelikule ka osta, aga üldjuhul jääb tema pilk poes ikka roosale pidama :)

Krentu ütles ...

Soodomakomorra - no ta vaatas kaadrisse ka, aga kuna meil oli jube kiire ja saime ainult paar klõpsu teha, siis ükski kaadrisse vaatamise pilt ei õnnestunud. Aga jah, mida suuemaks nad saavad, seda vähem vabamalt end kaamera ees tunnevad.
Anonüümne - tänan :) Need kingad on tal 31 aga jalg vist on tal 30. No see sõltub ju kingafirmast... Nendel kingadel on väike varu õnneks, nii et loodetavasti saab ta neid ka ikka kevadpeol kanda. Ehk isegi esimesel koolipäeval :)
Liina - aitäh!

Katrin ütles ...

Tõesti väga ilus kleit! Ja kingade osas olen Sinuga täiesti nõus! Raske on leida kingi, mis poleks üle dekoreeritud jne! No misasjaga ma sellised teosed küll jalga panema pekasin onju? Nii, et mulle meeldivad ka kõige rohkem lapsele ikka võimalikult lihtsad ja pruunid-beezid kingad. Need lihtsalt sobivad kõigega!

Anonüümne ütles ...

Kingateemast alustades, siis jah, hästi armsad on :) Ja kingaost ON probleem. Meil veel sellepärast ka, et enamus kingi on madala liistuga, kuid preilnal on kõrge jalg. Midagi lihtsat ja mugavat on meie kaubanduses pea võimatu leida.
Kleidist - väga armas. Ja Maibritile hästi sobiv. Mu tirts on paadunud seelikute- kleitide fänn. Pikki pükse või teksaseid on talle ikka väga keeruline selga suruda.
Õmbelmisest ja lõigetest - olen paraku ka seda meelt, et õmblusraamatud pole mulle teema. Olen mõned huvipärast kunagi ostnud ja kahjuks nad seisavad niisama, sest mu teadmised on alati neist nii palju üle, et targemaks ma neist ei saa. Inspiratsiooni kogun pigem netist või vaaritan oma peas. Lõigete puhul on minulegi oluline vaid põhilõige, kõik muu on tuletatav. Paljude asjade puhul ma pigem konstrueerin ise, kui võtan lõike. Näiteks minumeelest ei ole ajakirjades häid pükste lõikeid. Absoluutselt kõik püksid, mida ma õmblen, konstrueerin ise ja tean, et asi istub. Kuid...õmblemine ongi minu tugev külg.....kui asi puudutaks kudumist, paneks pea ruttu padja alla peitu :D
Ootan põnevusega Sinu enda kleiti :)

Inx

Marmelaad ütles ...

mul pani ka paar mudelit jaapanlaste raamatust silmad särama - ja millised paitavad värvid!
tüdruku emana vaatasin ka kohe Maibriti kingi - kui kenad ja sobivad kõigega. mina proovin saksast, soomest osta, sest jah...."tere kass" toodete pooldaja ma ei ole ja ega muu valik meie poodides tõesti targem pole, sama on kleitidega - olgu Okaidi müüb ilusaid kleite ja tuunikaid, aga mis hinnaga....:(

suvekleidid julgen vast ikka ise kokku käristada. sellega tahtsin ma öelda, et Maibriti kleidikangas on väga maitsekas ja lõige lapsepärane (rõhutan just lapsepärane), sest osa kleite mis meie kaubandus jällegi müüb saadaks lapse mitte lasteaeda, vaid postitantsu tantsima, jäkk.

aga sul on ilus, ilus kõik :D