MY ENGLISH BLOG

esmaspäev, juuni 8

Märkmik ja raamatud


Kuna käes on suvi ja puhkuste aeg, mil aega raamatuid lugeda, siis mõtlesin jagada oma raamatuelamusi (ja mitteelamusi). 

Moleskine Lego märkmik ja Faber-Castell Ecco Pigment 0,3 mm tintekas.

1. MÄRKMIK

Alustama peaksin aga hoopis oma märkmikust, tänu millele on mul väga mugav oma loetud raamatuid jagada. Nimelt tutvustas Andres mulle sellist märkmiku-päeviku süsteemi nagu Bullet Journal. Ma ei hakka seda siin ümber jutustama, kuna viidatud lehel on väga hea video selle kohta. Minule tavalised, ettetrükitud kalendermärkmikud ei sobi, sest vahel tahan ma mõnest asjast kirjutada pika jutu või hoopis täheldada üles ideid ja unistusi, nii et ettenähtud lahtritesse kõik ei mahu ja puhtaid lehti on märkmikute lõpus tavaliselt vaid mõned üksikud. Bullet journali puhul ongi hea see, et alati, kui midagi uut tahad kirjutada, pöörad uue puhta lehe. Ja kuna leheküljed tuleb kõik nummerdada, et sisu sisukorda üles märkida, siis leiab pärast kõik üles ka. Täiendasin oma päevikud siiski ka kalendritega, et asju saaks ka ette planeerida.




Olen seda märkmikku pidanud nüüd paar kuud ja olen sellega väga rahul. Mul on iseendale ülesannete kirjutamises veel arenguruumi, aga siiani olen nautinud kõige rohkem seda, et saan oma märkmikku kirjutada üles kõik, mis meelel mõlgub :)  Ja üks rubriik, mis on viimasel ajal populaarseks saanud, on "Loetud raamatud". Kui tegu on hea raamatuga, siis tahan tavaliselt alati sealt midagi välja kirjutada. Nüüd on mul kohe selleks ametlik koht :))) 
Ja olles vaimustunud andekate inimeste Bullet Journalitest, mida netist ohtralt leiab, teen tasakesi ka katseid oma päevikkuse üht-teist joonistades üles tähendada. Arenguruumi on kõvasti, aga nagu ühes toredas raamatus, "The Sketchnote Handbook"(mille pistis mulle pihku ka Andres), öeldakse: "Sketchnotes are about hearing and capturing meaningful ideas, not how well you draw."

Esimest korda peale kooliaastaid on mul uuesti ka pinal :)

Ja enne raamatute juurde minekut veel ka töövahenditest. Olen katsetanud erinevaid "tintenpenne", ja kõige paremad, mida ma Eestis leidnud olen, on Faber-Castell Ecco Pigment 0,3 mm või väiksem. See on siis nn rapidograaf ehk tenilise joonestamise jaoks kasutatav marker, mõnusa viltotsikuga ja ei imbu läbi paberi teisele poole. Kõige paremad on (jällegi Andrese leid Helsingi Stockmannist, võimalik tellida ka eBayst) Rotringi markerid (0,3 või 0,2 mm). Heal tintenkal on märkmikupidamisel suur roll! Kirjutamine peab olema nauditav :)
Ja oluline on ka see kuhu kirjutada. Kirjatarvetesnoob nagu ma olen, valisin endale Moleskine Lego märkmiku, suure ja joonelise. See lihtsalt inspireeris mind väga :) Peale seda tahtis ka Andres omale sellist ägedat märkmikku ja siis maandus see ka Sandri sünnipäevasoovide nimekirja. Poistel on küll valgete lehtedega versioonid. Siin ka fotod sellest, kuidas eeskuju on nakkav ehk väljavõtted Sandri märkmikust:




2. RAAMATUD

Nüüd siis raamatutest. Kuna inimeste arusaamised heast raamatus on erinevad, nagu ka  lugemus, siis väike selgitus: ma ei ole mingi süvalugeja ja püüan valida enda jaoks selliseid raamatuid, mis on hästi kirjutatud ja helgemapoolsed (ehk et igasugused raamatud, kus on ohtralt vägivalda, on minu jaoks välistatud). Nn naistekate aeg sai mul läbi varastes kahekümnendates, sestpeale olen püüdnud leida natuke paremaid raamatuid. Eesti kirjanikest on minu lemmikud Õnnepalu ja Kristiina Ehin, olgu see siis mingikski orientiiriks.


Meg Lukens Noonan "Ühe mantli lugu"
Seda raamatut soovitan kõigile, kes peavad lugu õmblemisest ja kõigest sellest mis sinna juurde kuulub. Raamat jälgib ühe luksusliku mantli saamise lugu. Alustatakse Londoni Savile Row rätsepatest, liigutakse edasi Peruusse vikunjade juurde, tagasi Inglismaale kangavabrikutesse, minnakse siidimeistrite, kangatöötlejate, nööbivalmistajate ja graveerijate juurde. Minule oli see raamat täielikuks maiuspalaks. Ja kuigi ei ole tegu ilu- vaid pigem aimekirjandusega, olid ka sõnad üsna nauditavalt seatud :)

Tsitaat raamatust:"Üks asi, mida ma selle ameti juures tõesti armastan, on see, et siin tuleb kohtuda kõikvõimaliku taustaga inimestega ja nendega väga isiklikul pinnal suhelda. Prooviruumi püksata sisenemine on suur võrdsustaja." J.H.Cutter, rätsep.




Jan Kaus "Ma olen elus".

See raamat oli nii kihiline, et seda on üsna raske kokku võtta. Minu jaoks kumab sellest raamatust läbi headus. Et kirjanik ise on hea inimene, humanist. Nii ta armastab ka oma tegelasi ja vaatamata sellele, et tema tegelaste saatused ei pruugi alati olla helgeimad, jääb peale lugemist alati hea ja kerge tunne. Lugesin selle raamatu peaaegu et ühe jutiga läbi :)
Minu jaoks oli huvitav ka üks ja kõiki liine siduv tegevuskoht - Tarurootsi. Tegu on ilmselt väljamõeldud kohaga, mis meenutab väga Noarootsit :) 


Mudlum "Tõsine inimene".
Selle raamatu vastu tekkis mul huvi peale seda, kui kirjanik oma raamatust "Kirjandusministeeriumi" saates lõigu ette luges. Vaatamata sellele, et raamatu algus oli paljutõotav ning üksjagu äratundmisrõõmu tekitav, kiskus asi raamatu edenedes allamäge. Ühel hetkel tundus mulle, et kirjanikul on võhm otsa saanud. Lisaks ei tekkinud mul kirjanikuga nö hingesugulust :) Peale raamatu läbi lugemist jäi minusse kõle ja metalne tunne nagu peale Madonna kontserti Lauluväljakul. Ilmselt on see täiesti isiklik asi, nii et selline tunne ei pruugi teistele üldse jääda. 


Cheryl Strayed "Metsik".

Seda raamatut hakkasin lugema tänu filmile. Film meeldis mulle üsna, kuid mõjuma hakkas ta alles päev pärast vaatamist. Kohe peale kinosaalist lahkumist mõtlesin, et "oligi kõik või'?". Ja tegelikult ikka ei olnud. Nagu tavaliselt ikka, on film vaid raamatu vari. Ja ma ei suuda otsustada, kas on parem enne filmi näha ja siis raamatut lugeda või vastupidi. Seekord siis nägin filmi enne ja seetõttu raamatut lugedes oli Cheryl minu jaoks Reese Whiterspoon'i nägu. Nii nagu Mr. Rochester on minu jaoks alati Timothy Daltoni nägu. Aga raamat ise oli väga hea. Mulle kohe väga-väga meeldis. Hästi kirjutatud ja mõtlemapanev. Lugu on siis ühest naisest, kes oli omadega ummikus ja otsustas võtta ette väga pika jalgsimatka. Sellest raamatust kirjutasin oma päevikusse kohe kaks lehekülge tsitaate :) Minu meelest on see raamat just hea suviseks lugemiseks. Ja peale kinoskäiku pühkisin tolmu oma käimiskeppidelt!

Tsitaat: "Selle kokkuleppe olin sõlminud endaga mitu kuud tagasi ja ainult tänu sellele ma üksi matkata saingi. Ma teadsin, et kui hirmule voli annan, on mu retk hukule määratud. Hirm sünnib suuresti loost, mida iseendale jutustame, sestap otsustasin pajatada ednale teistsugust lugu kui see, mida naistele räägitakse. Otsustasin, et mind ei ähvarda oht. Ma olen tugev. Ma olen vapper. Miski ei saa minust võitu. Selleloo külge klammerdumine oli ajuloputuse vorm, kuid enamasti see töötas. Iga kord, kui kuulsin mõnd tundmatu päritoluga heli, või tundsin, kuidas midagi kohutavat mu kujutluses võimust võtab, tõrjusin selle kõrvale. Ma lihtsalt ei lasknud endal hirmu tunda. Hirm sünnitab hirmu. Jõud sigitab jõudu. Ma sundisin end jõudu sigitama. Ja peagi ei kartnud ma enam tõepoolest."

Ja teine tsitaat:"Mulle on alati tundunud, et üksiolek on tegelikult koht, nagu poleks see seisund, vaid pigem ruum, kuhu saan tõmbuda ja olla see, kes ma tegelikult olen."


Katrina Kalda "Jumalate aritmeetika".

Selle raamatu ma lõpetasin eile öösel. Raamatus põimuvad vaheldumisi seitsmekümnendatel sündinud ja kaheksakümnendate elu-olu mäletava ning teismelisena Prantsusmaale emigreerunud minategelase meenutused Siberisse küüditatud ning oma  pojast ja mehest lahutatud naise kirjadega kodumaale. Üsna karastav lugemine oli see, eriti Siberi-osa. Selle raamatu pealkiri võiks olla ka "Eesti romaan", nagu autori eelmine teos. "Eesti romaan" oli väga omapärase stiiliga ning minu mäletamist mööda ei olnud seal ainumastki otsekõnet, kuigi tegelasi ja sündmuseid oli omajagu. Samuti olid seal väga pikad laused. "Jumalate aritmeetika" oli stiililt natuke tavapärasem :) Igal juhul nii see raamat kui ka "Metsik" panind mind mu oma elu natuke kõrvalt vaatama ja hindama. Aga see Siberi teema ei taha ikka mu mõistusesse kuidagi ära mahtuda. Isegi vaatamata sellele, et mu naabritädi, kes ka Siberis käinud, rääkis, et seal oli ka helgeid hetki ja ilusad suved. 
Niisiis, see raamat ei ole küll kõige kergema süžeega, aga hästi kirjutatud ja halba tunnet ei jätnud.

Tsitaat raamatust:"Mõtlesin inimestele, kes süüdistavad ennast, justkui olnuks Käigevägevama rehkendustes, jumalate aritmeetikas surnute ja elavate arv ette fikseeritud, nii et ühe inimolendi säästmiseks pidanuks tingimata ohverdama teise. Ehk oligi jumalik printsiip kokkuvõttes vaid masinlik arvutamine, vaagimine ja võrdlemine. Ehk tulenes sellest ka too Eda meeleheitlik soov teha meist matemaatikud, füüsikud, teadlased - inimesed, kes suudavad käsutada numbrite maailma. Kuid kas suudaks inimolendid oma naeruväärsete rehkendustega lahendada jumalate võrrandeid."

Head lugemist! Ja soovitage mulle ka midagi!



42 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kohe homme lähen seda tintekat ostma. Seni olen kirjutanud Uni-balli 0,38 tindipliiatsiga (neil on lihtsalt imeline tumetumesinine värv), sest see on kõige peenem, mis ma leidnud olen. Ilmselt pole osanud otsida.

Muidu olen halb märkmikupidaja. Pärast seda kui mitu aastat endale korraliku kalendermärkmiku ostsin ja see alati pärast veebruari seisma jäi, pole enam vaevunud. Nüüd on ajakava enamasti telefonis ja mulle sobib. Seal hoian ka oma to-do-liste ja poenimekirju ja kõik on kogu aeg olemas.

Märkmikke kasutan aga erinevate päevikute jaoks ja ka tsitaatide kirjutamiseks on üks täitsa olemas. Viimased on ka just Moleskine omad olnud. Mulle meeldib nende formaat. Samas tahaks proovida ka Leuchtturm1917 märkmikke. Keskmine on küll veidi laiem kui mulle meeldiks, aga samas on seal sisukorra leht juba olemas ja kõik leheküljed ka ette ära nummerdatud, ei pea ise iga nurka eraldi sirgeldama (kuigi vahel on seegi osa kirjutamismõnust).

Raamatuid tavaliselt soovitada ei julge, kuigi Õnnepalu ja Ehin mõlemad ka minu lemmikud. Samas siin kirjeldatutest olen lugenud vaid üht ("Jumalate aritmeetika") ja see ei istunud mulle kohe üldse. Aga midagi nagu tahaks siia lõpetuseks ikka jätta. Aga need ükski pole eriti uudisteosed, seega ehk juba oled kuulnud. Nt Joel Haahtela "Elena" või "Täheselge, lumivalge" (või popp "Liblikakoguja"). Alessandro Baricco "Siid" (film on ka). Muriel Barbery "Siili elegants". Kätlin Kaldmaa "Islandil ei ole liblikaid" (eriti palju ei toimu, pigem kulgeb pikalt ja aeglaselt ja kordustega).



Üks lugeja

Krentu ütles ...

Aitäh soovituste eest!
Seda Faber-Castelli tintekat on kuni 0,1 mm!

Inx ütles ...

Märkmikutega on mul kehv suhe olnud vist terve elu. Sama nagu siin eelkõnelejal....veebruarist hiljemalt kipub see tühjaks jääma. Telefoni ma ka midagi üles ei märgi. Siiani olen suutnud oma tiheda elu paigutada pähe ja asjad seisavad kenasti meeles. Ühesõnaga panustan mälutreeningule. Jah, tsitaate oleks küll tore kuskilegi ühte koohta koguda, sest neid ikka jääb silma, mida teinegi kord loeks. Pean mõtlema selle üle. Üks märkmikuplaan on mul kevadest saati peas keerelnud, aga see ei puuduta mind ja kui ma õige leian, siis tulevane omanik selle ka saab.

Mis puutub kirjandusse...siis jah, väga raske on seda soovitada. Loen palju, aga maitsed on inimestel ikka kraavist kraavi. Isegi lasteraamatute osas. Soovitasin ükskord sõbrannale omameelest väga head lasteraamatut....aga nende peres see ei kvalifitseerunud heaks. Kuna mul igapäevatöös käib raamatuid käest läbi lugematu hulk, siis olen ise ka üldiselt väga kriitiline raamatute osas. Lugeda jõuan imeväikese osa sellest, mida lugeda tahaks.

"Metsik" on mul loetud päris ammu ja mulle see ka väga, väga meeldis. Filmi pole veel näinud, aga plaanin millalgi ära vaadata.

Pole küll ilukirjandus, aga "Süüa, et elada". on raamat, mis mul pikemat aega voodi kõrval ja sealt saab mõndagi arukat teada.
http://www.apollo.ee/suua-et-elada.html


Tara Hyland -i " Langenud inglid", Varraku ajaviiteromaan - klassifitseerub ehk naistekaks? aga üle ootuste hea lugu, mis puudutas kolme põlvkonna naisi. Tõesti meeldis. Sügavam, kui oleks osanud oodata.


Karen Le Billon " Kuidas prantsuse laste kombel sööma õppida".

http://www.apollo.ee/kuidas-prantsuse-laste-kombel-sooma-oppida.html


Väga hea lugemine, et saada aimu, kuidas mujal õpetatakse lapsi tervislikult ja mitmekesiselt sööma :) Kirjutasin sellest millalgi ka oma blogis.


Herdis Ojasu " Julgus elada" mulle meeldis. Ehk veidi sinna " Metsik" - kanti, aga eestlanna lugu.

Anonüümne ütles ...

Ma ei ole tavaliselt eriti aktiivne kommenteerija, aga raamatut ei saanud kohe soovitamata jätta!
Nimelt: Jonas Jonasson "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus"- see raamat on siiani absoluutselt kõigile meeldinud, kellega see jutuks on tulnud ja minule on see kindlasti üks lemmikuid- just ka oma väga positiivse ja humoorika sisu poolest. Üritan ka pigem selliseid helgemaid raamatuid lugeda.
Veel soovitaksin kindlasti midagi John Fowlesi loomingust ("Maag" või "Prantsuse leitnanti tüdruk" näiteks) ja absoluutselt kõike Kurt Vonnegutilt. Leelo Tungla mälestusteraamat "Samet ja saepuru" jättis ka mulle sügava mulje.
Piirdun vist nendega.

PS: Mulle väga meeldib su blogi.

Krentu ütles ...

Aitäh, Inx, soovituste eest! Mul on olnud märkmikutega samasugune suhe ja sellepärast ma hakkasingi uut süsteemi katsetama :) Loodan, et see peab kauem vastu:) Ma ei ole ühtegi Sinu soovitatud raamatut lugenud, nii et kõik lähevad nimekirja :)

Anonüümne - aitäh Sulle! See Saja aastase raamat on mulle silma jäänud, ilmselt oma pealkirja pärast. "Samet ja saepuru" ning selle esimene osa, "Seltsimees laps" meeldisid mulle ka väga! Ootan pikisilmi, millal Tungal kolmanda osaga välja tuleb. Tundub, et pean oma märkmikus nüüd uue rubriigi tegema: Raamatud, mida lugeda :)

Anonüümne ütles ...

Ma kasutan raamatute märkimiseks ja otsimiseks Goodreads´i. Kui kasutaja olemas, siis saab sinna kokku koguda kõik raamatud, mis on loetud, on lugemisel või on soov tulevikus läbi lugeda. Lisaks soovitab leht ka ise raamatuid (vastavalt sellele, mida oled eelnevalt lugenud) kui ka saab teistelt kasutajatelt soovitusi küsida. Üks suur pluss on ka - saab vaadata, kuidas teised on mingeid raamatuid hinnanud ja siis otsustada, et kas tasub proovida või mitte.

Märkmikutest aga nii palju, et mul on küll üks hästi ilus märkmik aga seisab ka kuidagi pool-tühjana. Kasutan ka mälutreeningut, samas vanu märkmike vaadates on nii tore meenutada, et mis tehtud sai ja nii edasi :)

mäemamma ütles ...

Oiiii, kui tore postitus. No mõlemad osad panid mul mõnusipelgad üle selja ronima, aga esimene, too märkmiku osa eriti. Ma olen täiesti paadunud märkmike ja kalendrite fänn. Moleskin on suur lemmik, aga siis ühel päeval avastasin moleskinile sarnase leuchtturm'i sarja ja fännan veelgi enam. Vaata siit https://www.leuchtturm1917.com
Nendel märkmikel on kõik lehed nummerdatud!

Igatahes head kribamist ja märkmike nautimist :-)

Krentu ütles ...

Ma olen ka Goodreadsi kasutanud, aga millegipärast on see mul soiku jäänud! Aitäh meelde tuletamast, kannan oma raamatud sinna ka sisse :)

Tere üle pika aja, Mäemamma! Ma olen neid Leuchtturmi märkmike ka meie kaubandusvõrgus näinud, ehk järgmiseks võtangi selle kasutusele. Mulle on juba lapsest saati igat sorti kirjatarbed väga meeldinud. Käisin algklassides Tallinna kesklinnas, nii et üle päeva külastasin ka Pärnu mnt kirjatarvete poodi, seda mis jäi Palace'ile kõige ligemale. Mis ta nimi oligi.... Igal juhul oli mul kodus palju märkmepaberite plokke :) Ilusat suve sinna mägedesse!

triibik ütles ...

Mulle meeldisid väga-väga Haahtela "Täheselge, lumivalge" ja Mihhail Šiškini "Kiri sinule". Jonathan Franzeni "Parandusi" soovitan kõigile. Kiidetakse ka Tommi Kinnuneni "Nelja tee risti", seda tahaks lugeda. Eriti pärast HeadReadi festivali, kus ta esines. Pereci "Elu, kasutusjuhendi" tahaks ka käsile võtta, aga selleks peab aega olema...


Krentu ütles ...

Aitäh, Triibik! Haahtela tuleb nüüd küll ette võtta!

Inx ütles ...

Kui nüüd internetiavarustest rääkida, siis minumeelest just täna oli tööl jutuks, et Riksweb-i keskkonnas, kelle kodukoha rampsid seda kasutavad, saab nüüd teha oma raamatute listi.

See sajaaastase vanamehe raamat oli jah, mõnus huumor.

triibik ütles ...

Raamatupood oli vast Võitlev Sõna? :)

Krentu ütles ...

Raamatupood oli jah, Võitlev Sõna, aga enne seda oli ju üks kirjatarvete pood ka, kus sai riiulite vahel käia ka ja ei olnud nagu Rahva Raamatus, et kõik oli leti taga....

Inx - sellest Rikswebist ma polnudki kuulnud. Siiani kasutasin urramit :) Aitäh!

triibik ütles ...

Ah, mõtle, ma ei mäletagi enam kirjatarvete poodi ... Õudne. Kas see oli seal, kus praegu mingi pubi?
Aga öösel enne und tuli veel üks raamat meelde: Rakel Liehu "Helene" Helene Schjerfbeckist. Minu meelest vapustav sisse- ja kaasaelamine selle kunstniku keerulisse ellu. Väga hinge läks.

Helen ütles ...

Ooo, nii "minu moodi" postitus! Ma olen ka elu aeg armastanud igasugu kirjatarbeid ja märkmikke ja raamatuid ka muidugi. Ma käisin ka lapsena oma aega ja taskuraha kulutamas ainult ja ainult kirjatarvete poes.
Ja ma olen alustanud sadu märkmikke. Rõhk sõnal "alustanud". Ma olen superalustaja, aga tihtipeale tulevad üsna ruttu uued mõtted. :) Ma olen paadunud päris paberi austaja-ma tükk aega keeldusin Googlecalenderit kasutamast, aga olude sunnil olen selle kasutusse võtnud.
Aga Sinu postitus oli väga inspireeriv - ma vaatasin selle Bullet Journali video läbi ja ma sain aru, et ma olen leiutanud jalgratast! Jeerum, kui äge süsteem! Mul on praegu töö asjade kohta tehtud analoogne kalendrike, kodu asjade kohta tehtud teine kalendrike, hobide kohta tehtud märkmikuke ja lisaks on veel telefonis ka kalender. Aga ma saan need teha ju kõik ühte kohta! Aitäh!!! Lähen kohe märkmikku ostma!
Raamatute koha pealt ma väga soovitada ei julge, kuna mind inspireerivad ja innustavad väga seinast seina raamatud. Ma käin tihtipeale punastades laste osakonnas omale uuemat noortekirjandust laenutamas. :)
"Jumalate aritmeetika" aga meeldis mullegi ja kõik teised võtan järjekorda.
Kusjuures, minu eelmise suve lugemiselamus oli A. Uustulnd "Tuulte tallermaa". Ma olin küll esimest osa kunagi lugenud, aga nüüd hakkasin otsast peale terve suvega "neelasin" 5 osa. Kui lugenud pole, siis soovitan kindlasti- kõik see maaolustik ja eestlus ja lihtsate inimeste elu!

Sirliiz ütles ...

Oi, minu lemmik teemad ka :) Olen ka kirjatarvete jms suur fänn. Kui õppisin maastikuarhitektuuri, sain kõvasti joomistada/joonestada, kuna sel ajal arvutiprogrammidega väga palju ei tehtud veel ( 1997-2001). Praegugi on suur kastitäis harilikke ja värvipliiatseid, värve, joonlaudu, rapidograafe (tindi omi veel) jms. Oma parimaid palu hoian, ehk kunagi annan Luisale ka kätte :)

Ma vaatasin ka BJ süsteemi, kui sa FB's sellest kirjutasid. Päris sellisel kujul mul ei toimi, kuna ma igapäevaselt ikka ei suuda oma tegevusi märkmikku kanda. Aga mingi sarnase süsteemi lõin endale küll ja praeguseks samuti peaaegu kaks kuud kasutanud. Mulle meeldivad veel Gorjussi teemalised asjad, seega on mul üks märkmik just sellest sarjast kasutusel. Eelnevatel aastatel olen kasutanud Paperblanks kalender-märkmikke ja jäi ka just märkmete tegemise kohast puudu. Muidu väga meeldivad endiselt - http://www.rahvaraamat.ee/p/2015-paperblanks-shadow-midi-day-at-a-time/592243/et?ean=9781439727256

mäemamma ütles ...

üks asi veel! Sa ajasid mulle eile oma jutuga siukse värske päevikuisu peale, et tuulasin täna nagu maniakk krijatarvete poes ja tassisin koju kleepse ja pliiatseid ja viltpliiatseid ja uusi päevikuid (otse loomulikult mitu, sest, hoidke seda kirjaisu alt!)
Ehk et, pai Sulle, Krentu, inspiratsioooni eest :-)

Krentu ütles ...

Triibik - ma ei saa praegu oma õde ega algklasside pinginaabrit kätte, et kontrollida. Mulle meenub, et seal oli nagu raamatupood ka, aga kindel pole. Pärast oli seal ABC king mu meelest. Praegu....ma ju maakas. Ükspäev kõndisin sealt just mööda ja oli küll pubi seal ja oligi vist selles majas. Ma olin nii pahviks löödud sellest kummituse trammipeatusest, et ilmselt juurdlesin selle üle ja ei mõelnud eriti muule.

Helen - see noorte kirjandus on lahe :) Ma kunagi lugesin "Kuidas elad Ann?" raamatuid, siis kui juba tööl käisin, ja mõtlesin ka, et täitsa huvitav oleks teada, mida veel head noortele kirjutatakse :) Aga sinna see jäi. Isegi kuulsast Videvikust ei tea ma midagi.... Uustulndi Tuulte Tallermaad ma pole ka lugenud, aga alati on mul selle sarja pealkiri väga meeldinud :)
Mis puududab igasugu elektroonilisi kalendreid, siis sinna panen vaid sellised kohtumised, nagu hambaarst, kontsert, teater jm, sest siis saab ka ette alarmi panna. Sest vahel mul läheb tükk aega aega, et meenutada, mis nädalapäevgi on :) Seda suvel siis. Aga mul toimib vahel ka süsteem niipidi, et teen telefoniga märkmikust pildi :) Nt ma tegin nüüd omale märkmikusse rubriigi, kuhu kirjutasin kõik teie raamatusoovitused ja siis teen sellest foto, et kui ma olen raamatukogus ja juhtumisi pole märkmikku kaasas, on olemas.

Sirliiz - mina märgin BJ-sse igapäevaselt just tagantjärgi asju. Et tegin seda ja seda. Aga vahel ette, kui on vaja midagi ära teha või valmis saada :) Minu jaoks on kõige suurem pluss see uue lehe keeramise võimalus. See kõlab ilmselt jaburalt, et no kes on enne mind keelanud uut lehte pööramast, eksole. Aga vanasti mul oli alati tunne, et ma pean iga asja jaoks ette mingi ruumi (lk-de arvu) jätma, aga kunagi ei tea ju, kui palju, ja siis oli märkmikud kaootiliselt ja ebaühtlaselt täidetud... No saad vist aru, mis ma tahan öelda :) Paperblanksi märkmikuid on mul ka olnud, need on väga ilusad. Sain ühe sünnipäevaks ka, aga siis ma sain lõpuks aru, et mulle ei meeldi nii väikeseformaadilisse märkmikku kirjutada - käel pole kuhugi toetuda ja minu kole käekiri muutub veel koledamaks...
Ja õnneks on Andres ka kirjatarvete fänn :) Tema mulle rääkiski, et ta juba lapsepõlvest mäletab, et tema arhitektist onul olid superhead tintekad :) Ja siis ta leidiski need sealt Helsingi Stockmannist. Me Helsingis käies alati külastame Stockmanni kirjatarvete osakonda ja oleme õhevil nagu lapsed!

Mäemamma - väga lahe :) Samas rahakoti ees vabandused :)))

Krentu ütles ...

Seal kirjatarvete poes oli pärast ikka Suurtüki kingapood! Mul tekib praegu vana inimese tunne :) Sellise, kes räägib ikka veel Lomonossovi tänavast ja käib Dünamo poes tenniseid ostmas :))) Mite et Dünamo poes midagi halba oleks!

Inx ütles ...

Kui juba jutt noortekirjandusele läks....siis ma olen huvipärast lugenud läbi nii Videviku saaga kui Potteri kõik 7 osa ja muudki. Praegu ootan kolmandat osa triloogiast. Autor Kiera Cass, esimene osa - Väljavalitu, teine osa - Eliit. No ise ka ei usu, aga mulle hullult meeldis.
Mis puutub kodumaisesse noortekirjandusse, siis lugedes tööalaselt pisteliselt neid noorte romaanivõistluste töid, ei saa ma kuidagi aru, miks nad on kõik masendavalt depressiivsed. Kui noor inimene neid loeb, võib tekkida tunne, et elu ainult üks hädaorg ongi ja lihtsam oleks kohe nöör kaela panna. Vahelduseks võiks kirjutajad näha ka elu helgemat poolt ja anda noortele lootust.

Lastekirjanduses on aga väga lahedaid ja häid raamatuid. Kivirähk oskab kohe väga toredasti lastele kirjutada. ja neid on teisigi väga toredaid. Rootslaste krimisari Pax on üks viimase aja lemmikuid lastele kuigi ma üldiselt pole väga krimifänn :)Kolm osa peaks olema ilmunud, 10 tuleb kokku minuteada.

Anonüümne ütles ...

Märkmikute maailm on imeline! See oleks justkui oma salamaailm. Mulle väga meeldivad Tartus tegutseva Studio Tartuensise mätkmikud. Need on vanad raamatud, mis muidu ära visatakse. Nemad jätavad kaaned alles ja vahele panevad puhtad lehed. Raamatu ja märkmiku sümbioos :) Müüakse neid Eesti disaini poodides.

Raamatute koha pealt julgen soovitada tänapäeva Jaapani kirjaniku Murakamit. Nt tema raamatut "Norra mets" või "Kafka mererannas".

Ilusat suve kõigile!
Riina

Niru ütles ...

Oh mis mõnus lugemine! Tuli ka tahtmine mõni märkmik välja otsida ja kirjutama hakata. Mina armastan Paperblankse - neid on ka iga formaadi ja kujuga. Ma kohe kaua imetlesin seda märkmikulehtede fotot - nii kaunid lendlevad tähed! Nagu Supilinna Salaseltsi filmis saladust lahendada aitavas märkmikus :)
Mina pean juba aastaid kultuuripäevikut Excelis. Hoian seda Google Drives, siis saab igalt poolt ligi ja kriban üles kõik loetud raamatud, vaadatud filmid, kuulatud kontserdid ja nähtud teatritükid. Pole silmale nii ilus vaadata kui märkmik, aga praktiline - näiteks otsing töötab kiiremini.
No ja raamatusoovitusi ei saa ka tegemata jätta kui keegi küsib. Olen ka viimastel aastatel mitmeid noortekaid lugenud, aga need on nii olulistel teemadel, et peaks olema igas vanuses inimestele kohustuslikud. Need on Greeni "Süü on tähtedel" ja Palacio "Ime". "Videvikust" pingutasin esimese osa ära, et teada, millest kõik räägivad, aga oli ikka ajaraisk, nagu ja "50 halli varjundit". Harry Potterist hoidsin pikalt eemale, aga pärast viimase raamatu ilmumist mõtlesin proovida ja neelasin kõik 7 raamatut järjest nädalatega. Nüüd õnneks saan nõrkemiseni lasteraamatuid lugeda lastele ette. Kivirähk on vahva ja õnneks saan nüüd uuesti Supilinna krimkasid ja Pottereid lugeda.
Naistekatest on üle aastate parima mulje jätnud Moyesi "Mina enne sind". Ja kõik Anna Gavalda raamatud on imelised! Ja saja-aastane meeldis mulle ka, aga sama autori teine raamat valmistas pettumuse. Ja veel autoreid, kelle uue raamatu kõhklemata kätte haaran - Hosseini, Eugenides, Kureishi, Murakami, Hornby, Martel. Ja viimase üllatusena Eesti oma inimestelt - Mart Laari Pööre. Ma ei teadnudki, et ta selline krutskivend oli - nalja saab ootamatult palju ja muidu ka muhe ja ladus lugemine. Läks pikaks, panen telefoni käest ja loen raamatut edasi.

Krentu ütles ...

Sellel suvel vist tuleb õmblusmasinale kate peale panna ning vardad-heegelnõelad sahtlisse panna ning asuda lugema :)
Inx - Potterit ma olen tahtnud ammu lugeda, aitäh meelde tuletamast!
Kivirähki lasteraamatud meeldivad mulle ka väga, aga Sepo Seemanni loetuna on Sirli, Siim ja saladused veel kõige parem :)


Riina - aitäh soovituse eest! Uurin märkmikute kohta ja Murakami on mul ka nimekirjas!

Niru - meil on Supilinna film vaatamata...peaks ruttu minema, enne kui see kinost lahkub. Kuigi eeldaks, et seda näidatakse ikka kogu suve :) Aitäh soovituste eest! Ja ettelugemist naudin ka mina - nüüd lapsed loevad küll juba ise, aga ettelugenud olen ka oma mehele või sõbrannale, kui puhkusel sai oldud :) Keräneni raamatud on väga mõnusad ka!

Aa, ja kontakteerusin oma õega ja sain kinnitust, et St Patricu pubi on tõesti selle kirjatarvete poe ruumides nüüd ja seal poes olid ainult kirjatarbed ja tuli korviga käia. Nii nagu mul esialgselt ikka meeles oli :)

Sirliiz ütles ...

Ma käisin täna Järvel Knopkas muuhulgas Faber Castelli tintenkat ostmas ja kui ma seal 0,3mm välja sortisin, tuli üks noormees ka sama tintenkat ostma. Ma pidin kohe muigama, et kindlasti sinu blogi reklaam :)

triibik ütles ...

Ah, kui hea, tuli jah meelde, et korviga tuli käia seal riiulite vahel. Ja hiljem oli tõesti kingapood. Kooliajal sai ikka pärast tunde sealtkaudu Võidu väljakule bussi peale tuldud. Kõigepealt Roosikrantsi/Lauristini nurgapoes klaas tomatimahla, siis Võitlev Sõna ja siis järelikult kirjatarvete pood. Ja pärast seda oli kulinaaria, kust sai rummikooki. Aga see kõik on juba üks teine lugu :)

Krentu ütles ...

Sirliiž - ma kahtlen, kas noormehed minu blogi loevad :)))

Triibik - minu tee peale jäi "kuuma" putka (see nõuka versioon hamburgerist), jäätise putka ja kui läksin trollile Moskva juurest, siis ka Moskva moosipallide lett, mis vahel oli seal õues ja vahel ei olnud. Ja kui isa juurde tööle läksin, siis jäi teele ka suhkruvatikäru, aga seda oli üliharva seal. See kirjatarvete pood teele ei jäänud, aga käisin seal ikka. Nii et kesklinnas koolis käies tuli koduteel pidevalt ahvatlustega võidelda. Õnneks taskuraha väga palju polnud :)

Anonüümne ütles ...

Krentu, mulle väga meeldib sinu blogi. Ja ma olen sellest Bullet Journali süsteemist kuulnud, aga pole ise veel seda kasutusele võtnud. Sain nüüd sinult inspiratsiooni selle katsetamiseks :)
Ja julgeksin ka paari sellist raamatut soovitada, mida siin veel mainitud ei ole. Mul endal on pidevalt pikk nimekiri raamatutest, mida tahaksin lugeda ;) Kui sa pole veel lugenud, siis soovitan Doris Lessingut (näiteks "Hea naabri päevik", "Kui vanad suudaksid" ja kui aega rohkem, siis "Kuldne märkmeraamat", mis on paras telliskivi), C.R. Zafoni raamatuid (näit "Tuule vari" ja selle nö järjed). Uutest raamatutest aga V. Hislopi "Elulõng". See ilmus küll Varraku naistekate sarjas, aga ei ole sugugi mingi selline tüüpiline romantiline looke. See kirjeldab hoopis põnevalt Kreeka Thessaloniki linna ajalugu läbi 20. sajandi ja seda, mis rahvustest ja millised inimesed seal elasid. Ning üks peategelastest on õmblejanna ;)
TL

triibik ütles ...

Oh jah, meie kutsusime praeguse keskraamatukogu ees (või kõrval?) olevat oranži putkat soojakate putkaks. Seal ees oli vanasti 40 bussi peatus. 40 kopikat oli kaks viinerit saiaviilude vahel - kastmega Južnõi. Nädalalraha oli üks rubla, selle eest sai siis kaks soojakat, aga kolmandat pidi klappima või laenu võtma. Küll see Južnõi kaste oli hea, ma mäletan. Juustuga soojakas oli odavam, seda tehti mingi grillelemendi all. Aga midagi paremat kui lumesõjajärgne viinerisoojakas bussiootuse ajal, ei, midagi paremat vist polnudki olemas... Kunagi üritasin vanast peast järele teha. Ei olnud üldse see. Ja Južnõid muidugi kah polnud võtta.
P.S. Zafoni "Tuule vari" on maru kaasahaarav jah!

Sepikoja sepistused ütles ...

Soovitan soojalt "Minu..." sarja. Olen ise paar suve neid mõnuga lugenud. Just suvelugemisteks on need minu arvates suurepärased!:) Kui mu blogis veidi ringi kolistad, siis sildi alt "lugemised" võid veidi lugemisvihjeid saada. Samuti saab Mae Lenderi blogist infot tema loetud raamatute kohta. Olen isegi sealt mitmeid teoseid lugemisjärjekorda pannud omas mõttes ja üht-teist lugenudki. Teda tasub täitsa usaldada:)
Rikkalikku lugemissuve! Ja Sul on ikka imearmas blogi!
(Millal ma küll õmblemiseni jõuan?!? Õmblusmasin ka hetkel rivist väljas...)

Marit ütles ...

Suur tänu nii toredate lugemissoovituste eest! Mul on ka viimasel ajal selline kriteerium, et raamat võiks olla sügav ja samas helge lõpuga. Viimaste aastate lemmikraamat on mul Markus Zusaki "Sõnumitooja." See mitmekihiline raamat sobib nii noortele arenguromaaniks kui ka pisut rohkem kogenud inimestele.
Toredat (raamatu)suve!

Erin ütles ...

Mina hakkasin ka selle Bullet Journal süsteemi järgi päevikut pidama aprillis ja siiani on see märkmik kasutuses. Hetkel kasutan seda süsteemi üsna samamoodi nagu originaalis ette nähtud. Kuigi lisasin oma märkmikule ka kalendri. Aga eks see süsteem ilmselt kohandub veel aja käigus. Kuigi pikemaks ja sündmuste planeerimiseks oleks sinna kõrvale minul vist ikkagi päris kalendrit tarvis. Praegu kasutan Leuchtturm1917 märkmikku. Moleskine märkmikuga ma seda võrrelda ei oska praegu.

Mis raamatutesse puutub, siis kui fantaasiakirjandus vastumeelne ei ole, siis julgen soovitada Terry Pratchettit ja Douglas Adamsit :) Me oleme abikaasaga läinud hetkel seda teed, et loeme teineteisele raamatuid ette ja selleks väga sügavmõttelised ning keerukad raamatud hästi ei sobi (kui autos ja söögitegemise kõrvale lugeda). Aga pea kõik Kettamaailma raamatud oleme nii läbi lugenud küll :) Meile mõlemile väga Pratchetti huumor meeldib. Oma isiklikest viimase aja lugemiselamustest on kõige rohkem meeldinud Markus Zusaki "Raamatuvaras". Lionel Shriver meeldib mulle ka, kuigi "Me peame rääkima Kevinist" on nii raamatuna kui ka filmina väga "häiriv" teos. Nick Hornbyt siin vist juba nimetati. Tema "Elu edetabelite" järgi vändatud film on üks mu kõige lemmikumaid filme ning meeldib mulle filmina isegi rohkem kui raamatuna. Aga raamat oli ka mõnus. Aa... ja üks tuli veel meelde - Neil Jordani "Vari". Lasteraamatutest meeldivad mulle aga kõige rohkem Piret Raua raamatud. Nii toredad krutskiga lood, mis lastele ka väga-väga meeldivad. Miskipärast meie peres lähevad need paremini peale kui Kivirähu jutud :)

Anonüümne ütles ...

Andrus Kasemaa mõlemad teosed ("Leskede kadunud maailm" ja "Minu viimane raamat"). Pärast on valusalt kerge olla.

Kindlasti soovitan ka Ene Mihkelsoni ("Ahasveeruse uni", "Katkuhaud" jne), kindlasti ei ole tema teosed üldse kerged raamatud. Kuid milline keel, sõnakasutus! Soovituslik lugeda soojal ja valgel ajal.

Unknown ütles ...

Mina soovitan üht oma lemmikraamatut, Nicole Kraussi "Armastuse ajalugu". Seal on mitu tegevusliini, mis omavahel seotud, nii et põnev on. Raamat on küll kurb, aga see kurbus on minu arvates esitatud kuidagi nii õrnalt ja poeetiliselt ja miskitmoodi helgelt, et hinge ei jää rõhumist.

Karin ütles ...

Kui ütlesid, et Mr. Rochester on Sinu jaoks alati Timothy Daltoni nägu, siis soovitan vaadata BBC versiooni Jane Eyre'st. Minu jaoks sobis Toby Stephens kuidagi rohkem Rochesteriks ja nüüd kui raamatut üle lugesin on tema silme ees. http://www.imdb.com/title/tt0780362/

Anonüümne ütles ...

Oh, milline kasulik postitus (ja kommentaarid)! Just mõtlesin, mida nüüd järgmiseks lugema hakata ja sain siit nii palju häid soovitusi :)

Mina olen vanematekodus käies hakanud avastama oma ema raamaturiiulit (ja seeläbi ka teda ennast). Tänu sellele olen enda jaoks leidnud uue lemmiku Lilli Prometi. Suvelugemiseks sobivad ühtmoodi hästi nii tema "Iisabel" kui ka "Primavera". 80ndate lapsena tabab neid lugedes mingi veider arusaamine, millist (sissepoole) elu "suured inimesed" nõukaajal elasid.
https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?27776
https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?23633

Pi ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
IVI ütles ...

Hei,
mis noortekaid puudutab, siis soovitan kindlasti "Kalmisturaamatut" - äärmiselt põnev ja paeluv.
Hiljuti lugesin ka Krabati läbi, sest lähen pojaga sügisel Linnateatrisse etendust vaatama :) Ei, põnevus läheb alati peale.

VÄGA meeldis "Tundmatu mehe elu" (Andrei Makine).
Hiljuti avastasin enda jaoks Toomas Vindi (nt novellid raamatus Tantsud Mozarti saatel), uskumatu millised mõttelõngad ja keerdkäigud, ta näeb ju inimesi lausa läbi :D

KK ütles ...

Ma ei saa saja-aastase fenomenist aru, täiesti jabur raamat ja läbi häda lugesin lõpuni.
Kui krimkad meeldivad, sellised intelligentsemad ja tarkuseteradega, siis Akunin on nii hea! Ma olen vist kõik tema fandorini sarja läbi lugenud.

Märkmikud on toredad aga mul jäävad peale esimest nädalat seisma kahjuks. Pole eriti aega kah, et käsitsi veel väljakirjutusi teha.

Unknown ütles ...

Ma siin kommentaarin puhtalt sellepärast, et olen oma tutvusringkonnas ainuke bullet journalist ja facebooki gruppi ei saa üksinda teha. Aga oleks ju vaja jagada ja küsida ja vaadata. Kui keegi teeks ise äkki fb-sse Eesti oma grupi või siis annaks teada mulle ja oleks nõus liituma, siis oleks väga äge! Googeldasin juuni bullet journal eesti ja kaks vastet tuli. Üks oli see. Väga inspireeriv oled ja südantsoojendav on su postitusi lugeda: )

Unknown ütles ...

Juunis siis googeldasin. Pidama hakkasin 16.juunil ja juba on lk 68. Ilmselgelt olen sõltuvuses. Suveseg ka.

Unknown ütles ...

Juunis siis googeldasin. Pidama hakkasin 16.juunil ja juba on lk 68. Ilmselgelt olen sõltuvuses. Suveseg ka.

Unknown ütles ...

Ma siin kommentaarin puhtalt sellepärast, et olen oma tutvusringkonnas ainuke bullet journalist ja facebooki gruppi ei saa üksinda teha. Aga oleks ju vaja jagada ja küsida ja vaadata. Kui keegi teeks ise äkki fb-sse Eesti oma grupi või siis annaks teada mulle ja oleks nõus liituma, siis oleks väga äge! Googeldasin juuni bullet journal eesti ja kaks vastet tuli. Üks oli see. Väga inspireeriv oled ja südantsoojendav on su postitusi lugeda: )