MY ENGLISH BLOG

reede, detsember 9

Pitsijuttu ja raamatujuttu


Vahepeal on blogisse pikk paus jäänud - aeg läheb nii kiiresti. Tegelikult olen ma siin usinalt vardaid liigutanud aga pildile pole peaaegu midagi jäädvustada jõudnud. Ja osad asjad on ju ka salaasjad :) Näitan siis juba ammu valminud raamatutöid. Aga alustuseks tahaks natuke oma raamatulapsukese saavutustest rääkida. Nimelt selleks, et raamatut ka jõuluvana kotti jaguks telliti trükikojast uus tiraaž! Mul on niiiii hea meel :) Sest see raamat ei ole minu jaoks mingi "projekt" või "töö" vaid kogu hinge ja südamega tehtud lapsuke :) Ja mitte ainult minu, vaid kogu meie pere :) Seega on mul kohe mitmekordselt hea meel, et see ka lugejatele korda läheb :) Kui ma raamatut tegema hakkasin, siis oli mul kindel plaan teha sinna ka ühed kindad naistele. Igasugu mõtteid oli peas ja algul pidid hoopis ühed teistsugused kindad tulema. Aga kui ma need teised valmis sain, siis polnud nad üldse need õiged. Ja paljuski tänu neile mitteõigetele kinnastele tajusin ma tookord, et ma ei saa seda raamatut niimoodi teha, et kirjutan märkmikusse aga iga töö tähtaja ja teen niiöelda ajagraafikuga seda. See tundus täitsa vale. Õnneks olid kirjastuse poolt 100% arusaajad inimesed ja nii sain ma unustada kuupäevad ja teha raamatut rahulikult, lasta mõtetel ja ideedel laagerduda ja valida siis välja just need, mis õiged tunduvad. Ja siis sündisidki need Haapsalu sallist ja minu lemmikmustrist - piibelehekirjast - inspireeritud kindad, mis on ühtlasi ka minu lemmiktööks selles raamatus. Töö käigus kudusin ma päris mitu proovilappi ja kinnast valmis ja lõpuks leidsin, et kõige paremad ja ka vastupidavamad kindad tulevad siis, kui pitskinnas ja voodrikinnas omavahel kokku viltida. Selisel juhul ei jää see pits ka kuhugi kinni ja püsib kenasti aluskindal. Kuna kinnaste jaoks tuleb kududa kokku 4 kinnast (2 pitsi ja 2 voodrit) ning mässata ka nõel- ja märgviltimisega, siis ei ole nende tegemine sugugi ühe õhtu töö. Pigem just selline töö, mille võtad ette siis, kui tahad kallile inimesele kingitust teha :)
Nende kinnase pitsiosa kudusin valgega ja voodri beežiga.
Nendel kinnastel on hall pitsiosa ja tumehall vooder. Need kindad soojendavad mu ema käsi :)
Selle pitskrae kudumisel sain inspiratsiooni oma vanavanaema, babusja, fotodest. Vanasti olid ju ikka kleitidel uhked kraed, tihti valged. Ka mu kallis Merka-vanaema käis alati valge kraega. Ükskord ta tuli mulle sünnipäevale ja oli kiirustades unustanud krae kleidile panna. Siis ta palus mu käest, et ega mul pole talle ühte heledat salli anda, sest ta ei saa üldse olla nii, kaelas kraed või salli pole :) Arusaadavalt on ka see kraeke inspireeritud Haapsalu sallist. Haapsalu salli kudumine on suur töö ja kui pole jõudu või mahti nii suurt tööd ette võtta, siis saab pitsikudumise maitse väga hästi suhu ka näiteks sellise pisiprojekti kudumisega. Kanda saab seda mitut moodi - näiteks lipsuga kaela sidudes või siis hoopis paelad sisse keeratuna ja prossiga kinnitatult. Ja ka Maibrit on seda valget kraed kandnud - punase sametkleidi peal :)
Ja mõned pildid ka raamatust endast:

45 kommentaari:

triibik ütles ...

Ma raamatupoes õige korra lehitsesin, rohkem lihtsalt EI RAATSINUD, et mitte hilisemat mõnu ära võtta. Ja siis teatasin jõuluvanale, et mu ainus soov on SEE.

Anonüümne ütles ...

Väga kena!!

Sinitihane ütles ...

Mu esimene reaktsioon kohe esimesele kindapildile: Mmmmm! Millised kindad!

Rael. ütles ...

Raamatus olen neid kindaid ikka piilunud, aga mõnus on neid siin ka leida.
Rohkem pilte on alati tore!

Anonüümne ütles ...

Väga mõnusa ja sooja tundega raamat on, teeb alati meele heaks kui kätte võtta.
Merileid

Anonüümne ütles ...

Su raamat on tehtud nii-nii suure soojusega! Ja need kindad on imelised! Millise lõngaga need valge ja beežiga tehtud on (eriti kehtib küsimus just valge lõnga kohta)? Tahaks kohe vardad pihku võtta, aga ei ole osanud kindla peale viltuvat lõnga välja valida.

Karmen

KK ütles ...

Ma ostsin selle raamatu kohe peale ilmumist ja need kindad on seal mu lemmikud!

Anonüümne ütles ...

Sinu raamat on väga soe ja südamlik.
Aitäh !
Ja mlle meeldivad need pitskraed- nii õrnad ja elegantsed.

mäemamma ütles ...

Imelised! Imelised kindad!
Ja raamatu edu üle saan Sulle ainult önne soovida :-)

Kristi ütles ...

Mina sain just eile selle toreda, mõnusa ja südamega tehtud raamatu omanikuks! Paar korda olen seda lehitsenud ja alustanud lugemist - väga - väga meeldib!
Pitskindad ja õrn sall on ka minu lemmikud :)

Mariiela ütles ...

Aitäh päeviku eest! Jaanuarikuise kinkekaardi sain lõpuks vahetada imelise raamatu vastu.

Krentu ütles ...

Aitäh teile! :)
Karmen - see valge lõng oli mul mingi jämedam ühekordne. Ilma sildita lõng nii et ei tea päritolu. Hall on Raasiku 8/1. Voodrikindad on kahekordsest Raasiku 8/2 lõngast.

Anonüümne ütles ...

Aitäh, Krentu! :)

Karmen

enetimm ütles ...

Juba ainuüksi nende kinnasti pärast peaks see raamat kodus olema :)
Ootan nüüd juba sellepärast suve, et see raamat Eestis enda koju tuua!

Helen ütles ...

Kusjuures, kui ma esimest korda seda raamatut lugema hakkasin, siis need kindad olid esimesed sellised waoooo-effektiga asjad. See nokaga meeste müts ja särkidest seelik ja laste vest on ka mul lemmikud!
Ja mulle meeldib, et see raamat on jaotatud nagu aastaaegadesse, mitte lihtsalt mustrite raamat - see kokku on nii inspireeriv ja tekitab täpselt selle õige tunde. Ausalt, ma vahel lehitsen seda niisama, inspiratsiooni tekitamiseks.
Ja siis ma mõtlesin, et mismoodi Sa seda kõike teed - kui mina koon vahel niisama teleka kõrvale, mitte kunagi ei istu lihtsalt maha ja ei hakka kuduma. Kas Sa tõesti näiteks erineva suurusega kampsunid kood kõik ise läbi? Või on selle erineva suuruse tegemiseks mingi valem? :) Et ühesõnaga - väga suure töö oled ära teinud!

Leelo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Leelo ütles ...

Raamat on väga super, kiitmiseks jääb lihtsalt sõnades puudu. Mõnus lugeda, kuidagi ei raatsinud käest panna. Ausalt öeldes, lugesin lausa mitu korda. Nüüd on soov nii mõnigi asi õpetuse järgi endalegi valmistada. Kuigi olen lugenud nii blogi postitusi, kui ka jäginud Eesti Naist on nüüd mõnus hoida käes ja lehitseda seda kõike nii ilusas raamatus.
Mina ei jõudnud jõuluvana ära oodata vaid ostin kohe ära...
Aitäh!
Kauneid jõule ja ilusaid käsitöid mida ka teistega jagada.

Kadri ütles ...

See raamat on ka minu jõulusoov! Tõeliselt armas raamat! Kadri

Helen ütles ...

Aaa, ja ma tahtsin veel fotograafi ka kiita. Pildid annavad meeleolu veel eriti hästi edasi. :)

Inga ütles ...

imelised kindad ja imeilusad pildid neist!
krae on nii armas:)
ka minu "soovilistis" seisab Sinu raamat - olen teda juba külapeal kordi lapanud ja kindlasti tahan ka oma riiulisse:)
Sa oled lihtsalt võrratu!

Krentu ütles ...

Killuke - tänan :)
Heleena - aitäh! Algul ma polnud sellest aastaaegadeks jagamisest väga vaimustunud, sest eks sellist jaotust ole juba nähtud ka :) Aga tometaja Helina ütles, et selle raamatu puhul lihtsalt ei saa muudmoodi, kuna meie elu ju käib siin aastaaegade rütmis :) Hea, et ma teda ikka kuulasin :)
Aga kampsuneid ma läbi ei koo vaid arvutan ja siis koon ise ühe nö juhendi järgi läbi ja palun ka kellelgi teisel proovikududa:) Sest kui ma hakkan kampsunit kuduma, siis ma alati arvutan kõik enne välja ja vahel kirjutan omale isegi sellise lühijuhendi, siis pole vaja kogu aeg nuputada :) Arvutamine mulle muidu täitsa meeldib aga nende erinevate suurusnumbrite kokkuajamine ajab vahel küll pea huugama. Eriti kui tuleb arvestada ka nt palmikute vm suuema mustriga :) Ja fotograaf liigutab kõrvu :)
Leelo, Kadri, Inga - aitäh teile :)

mariss ütles ...

see on väga ilus ja soe raamat. ma ostan enne jõule harva raamatuid, sest see on hea asi, mida kingikotti soovida, aga seda raamatut küll nii kaua oodata ei kannatanud.
aitäh sulle selle raamatu eest :)

Anu ütles ...

Mina ei olnud üldse kindel, et ma kohe selle raamatu ostan, aga peale poes põgusalt sirvimist enam käest panna ei raatsinud :) ma ei oska isegi välja tuua, mis mulle kõige rohkem meeldis, võibolla just see, et on raamat, mitte blogi. Olgugi, et blogis on ju päris paljud asjad olemas. Raamat on ilus ühtne tervik ja peale sooja ja südamliku tekstiosa on veel imeilusad pildid ja kujundus, nii et ... Tubli töö, Krentu!

marika ütles ...

Hästi armsa raamatuga olete maha saanud!
Väga puudutas {paadunud linnainimest} koduleidmis lugu, kirikus käimine, rootsikeele "leidmine":)

Oi, ja Sinu babusja, nii šikk, nii elegantne!!

Tore!

Anonüümne ütles ...

Mõtlesin hulk aega, et mis sõna iseloomustaks seda raamatut ja leidsin! See raamat on soe, kodusoe nagu ahjust tulnud leib või nagu tuli kodukaminas...
Ma ei suutnud jõule oodata ja ostsin selle endale, mitu-mitu õhtut lugesin ja nautisin teie kodusoojust. Imeline raamat! Nüüd on raamat loetud, järgmisena saab hakata katsetama ise teha neid ilusaid asju.
Jõulurõõmu teile kõigile ja tuhat tänu!

Liina ütles ...

Väga armas raamat on, Krentu! Ja nagu Heleena juba ütles, võrratud pildid!
Kindad on kohe eriti elegantsed! Meie peres on praegu see Haapsalu salli temaatika eriti aktuaalne - samal ajal vihatud ja armastatud :) Nimelt peab Rika käsitöö tunnis (küll mitte originaalmõõdus, aga siiski originaalmustriga ja sellest imeimepeenest lõngast versiooni) jaanuariks valmis saama. See on tähendanud talle juba kuu jagu kudumist, igaks esmaspäevaks 2-3 mustrikorda. Ja oi, see on raske :)Ma saan aru küll, et õpetaja tahab meie piirkonna traditsioone kandvat oskust edasi anda, aga 14-aastaselt on nende silmade mahajooksmisega võitlemisel salli nurkaviskamiseni ainult üks samm. Üks õhtu, kui ma neid kangeid sõrmi jälle kõrvalt jälgisin, mõtlesin, et Haapsalu sall peaks olema pigem selline kõrgema järgu kudujate privileeg, et enne lõnga ostmist pead poes tõendi ette näitama. Igaüks ei peagi seda ilu oskama. Ja ostjaid peab ju ka olema ;)

Kaili ütles ...

Jap, minu jõulukingisoov on ka selle raamatu näol Jõuluvanale edasi antud. Ja minu absoluutsed lemmikud olid ka need imelised pitskindad. Hea, et laagerduda lasid sellel raamatul :)

Krentu ütles ...

Mariss, Anu, Marika, Anonüümne - ma tänan, väga :)
Liina - aitäh! Mul tekkis kohe selline ahistav tunne, kui kujutasin ette, et lapsed peavad "sunniviisiliselt" seda pitsi kuduma. Minu meelest selline asi pigem peletab eemale kui kutsub kedagi ka hiljem pitsi kuduma. Ja nii noortele tüdrukutele on see minu arvates küll liiga raske ülesanne - minu mäletamist mööda me küll koolis pitsi ei kudunud. Võiks ju teha hoopis gümnaasiumis huviringi, kus kohalikku käsitööd propageerida....
Kaili - tänan!

Marmelaad ütles ...

ma olen kõigest nii vaimustatud, et parem ei pläkuta siin, vaid vaatan pilte edasi...ja tagasi:D
edu, ikka edu raamatuga!

Sirliiz ütles ...

Oi, kuidas ma seda raamatut ootasin. Selle ilmumise järel oli selge, et jõulukingiks ma seda küll ei soovi, poleks ealeski nii kaua veel oodata jaksanud :) Kuna tellisin selle AK kaudu ja nende poolt kätte toimetamine võttis loodetust kauem aega, siis käitusin nagu Triibik, ehk sirvisin hästi-hästi põgusalt poes, et hilisem nauding ikka oma raamatule jääks ;)

Väga soe, armas ja õdus raamat! Ma tahaks ka Andrese fotograafitööd kiita ja neid armsaid väikesi modelle! Nii tore, et sa selle suure töö oled ära teinud ja nii kauni raamatuga meid rõõmustad!

Kadri Kivistik ütles ...

See on tõeliselt südantsoojendav raamat! Veetsin ühe vihmase pärastlõuna Su imelist raamatut sirvides ja mõtlesin, et üle tüki aja on keegi tõepoolest südamega raamatu teinud. Tõeliselt liigutavad vahetekstid ja ilusad pildid on nagu täpiks i peal... Ma olen täiesti vaimustuses! Ühtegi lemmikasja ei oskagi välja tuua - kõik on lihtsalt nii vaimustav...

Suvi ütles ...

Minu lemmikraamat, tõesti!
Mu blogis on sulle tunnustus :)
http://50villapeikkoa.blogspot.com/2011/12/versatile-blogger-award.html

Ingrid ütles ...

Ma ei saa kirjutamata jätta, et tegin minagi oma esimese Sinu raamatu ostu eile õhtul. Seekord siis oma õekesele jõuludeks. Plaan oli kohe, vaevu kannatasin nii kaua oodata. Nii põnev ... ja kuidas ma kohe väga oleks tahtnud kõigie kõrvalseisjatele raamatust rääkima hakata ;-)
Super, et seda juurde telliti!

Tiina ütles ...

Aitäh Sulle ilusa raamatu eest!
Mõnusas formaadis- et eluloojuttu ja mõtteid koos tööjuhistega. Ja mõjus ka kodumajanduslikult- hea eeskuju mõttes.
Hea meel, et soetatud sai.
Edu Sulle edaspidiseks!

Outi-M ütles ...

Ma ostsin selle raamatu teisipaeval Virukeskus-Rahvaraamatust. Ma saan aru eesti keelest, aga ma ei oska kirjutada. Kui ilus raamat! Häid jöulupühi ja head uut aastat!

Anonüümne ütles ...

Minul on päris kindlad andmed, et jõuluvana kotis on ka minu jaoks see raamat!

Inga ütles ...

Armas Eveli,
täna hommikul leidsin kuuse alt ühest oma pakist Sinu raamatu ja nii kui olime hommikusöögi lõpetanud, sättisin end vaikselt kudumisega diivaninurka, et seda sirvida. Ei saanud muudmoodi, kui hakkasin kohe algusest sõnu sisse ahmima.
Mu armsad aga hüüdsid mind lauamängu mängima ning olin sunnitud, silmad vees, raamatu kõrvale panema.
Ja nüüd hetk tagasi kerisin end voodipeatsisse ja võtsin raamatu uuesti kätte.
Ma ei ole teda veel üleni läbi lugenud - ja ma ei raatsi ka ettepoole sirvida, sest mulle meeldib ta just nii nagu ta üles ehitatud on:) Aga ma tahan Sulle öelda, et see on ilusaimaid raamatuid, mida ma iial käes olen hoidnud - seda eriti minu jaoks just sõnalise poole pealt! Ilmselt olen Sinu kaasa ilusate piltidega juba rohkem harjunud, sest olen ma ju rohkem pildi-inimene, kui teksti;)
See, kuidas Sa oskad kirja panna olulised asjad, lisades neile magusad detailid - imeline.
Sinu kirjutatu läheb mulle väga korda ja mul on tõsiselt heameel, et see raamat on Sinus ja Sinuga kasvanud ning valmis saanud.
Suur-suur tänu Sulle!
sügav kummardus,
Inga
PS! Sinu pitskindad on väga inspireerivad ja ma loodan, et Sa ei pane pahaks, et ma neist inspireerituna neil päevil omale mütsi punun.

Krentu ütles ...

Ma tunnen nii suurt rõõmu kõigist teie headest sõnadest, et täiesti võimatu on seda ühte "aitähhi" ära mahutada! Kui te vaid teaks, kui palju te mulle oma heade sõnadega annate! Olen väga-väga tänulik....

Katrin ütles ...

Niisiis: Jõuluvana tõi mulle Su raamatu. Polnud enne sirvinud aga teadsin oma soovi edastades, et selle raamatuga ei saa valesti minna. Ja mul oli täiesti õigus. Imeline raamat! Minu isiklik lemmik slle raamatu juures on see, et räägid om imeosavatest esivanematest. Ka blogis on alati mind lummanud jutud babuusjast. Neid tema peeneid pitse nähes valdas mind täielik lummus, sest kuidas saab sellist asja kätega osata!!?? Oh, kui võrratu! Aga: kus on minu lemmik käsitööasi blogist- Maibriti sokikannana kootud, täpilise voodriga, karvasest lõngast imearmas ja ülilahe müts!? :)

Anonüümne ütles ...

Aga minul on ka nüüd see võrratu raamat :) Sa oled imeline naine :)Aitähh Sulle, et sa selle raamatu eest !!!

kriuks2

Regina ütles ...

Minagi "tellisin" Jõuluvana käest just Sinu Päeviku, nägemata või sirvimata seda eelnevalt raamatupoes. Ja ma olen terve tänase päeva raamatu lummuses olnud. Iga vaba hetk ja minut olen raamatu jälle kätte võtnud ja lugenud. Ma olen justkui hüpnoosis. Nii hea! :)
Aitähh Sulle! ...ja Jõuluvanale ka muidugi! :D

Anonüümne ütles ...

Küll hilinenud kommentaar, kuid ei saa mitte ütlemata jätta. "Käsitööpäevik" on lihtsalt imeline raamat. Üritan end raamatusõbrana taltsutada ja ei soeta enam kergekäeliselt raamatuid koju, kuid seda raamatut käisin kaks aastat poes piilumas ja siis, kui kunagi sünnipäevaks raamatupoe kinkekaardid sain, oli just "Käsitööpäevik" see, mis minuga kinkekaartide eest poest koju rändas. Ning olles teda kodus omanud juba mõnda aega, võin öelda, et võtan teda erakordselt sageli rõõmuga kätte ja loen üle ja üle. See on väga soe, rahustav ja inspireeriv raamat. Suur tänu selle eest!
Kadri

Krentu ütles ...

Aitäh, Kadri, nende ilusate sõnade eest! Olen nii rõõmus, et seda raamatut ikka veel poest üles leitakse :)

Sepikoja sepistused ütles ...

Olen kevadest saadik ka Sinu suurepärase raamatu omanik! Sain Rahvusraamatukogu kevadmüügilt hästi soodsalt. Kusjuures olin eelmisel päeval just raamatukogust selle võtnud lugemiseks, vaatamiseks. Siis olin eriliselt rõõmus, et endale päriseks sain!
Aitäh - see on imeline raamat! Minu jaoks liigitub see rubriiki "hea tunde raamat" või "meeleolu raamat". Neid raamatuid käes hoides on eriline tunne! Selle tunde väljendamiseks ei olegi justkui õigeid sõnu... Nii armas, et Sa oled selline imeline inimene imeliste oskustega! Suur tänu ja jätkugu Su tegemistesse ikka rõõmu ja sära!

Krentu ütles ...

Aiäth, Sepikoja perenaine! Olen väga tänulik heade sõnade eest :)