MY ENGLISH BLOG

pühapäev, jaanuar 15

Kaks kleiti ja üks kampsun


Mõtlesin, et teen endale sünnipäevaks mummulise kleidi. Minu meelest see mõte kõlas väga ilusti, umbes sama hästi nagu "kellaviietee" või "suur kruus koorekohvi" :) Mummud sobivad sünnipäevaga väga hästi kokku! Eelmisel aastal, kui ma täitsa süütute mõtetega läksin Haapsalu Kangadžunglisse eesmärgiga osta poolteist meetrit voodrit, nägin ma poe uksel silti, mis teatas, et kõik on poole hinnaga. Loomulikult ei tulnud ma poest ära vaid voodriga :) Muidugi ma ostsin seda imelist mummulist kangast :) Ja kuna hiljuti saabunud õmblusraamatud tõid tagasi ka minu õmblustuhina, siis oligi asi vaid vormistamises.
Tegelikult tegin ma ka proovikangast testkleidi (ainult ülemise osa küll) ja õpetasin ka Andresele kleidiproovi tegemise algvõtteid, sest iseendale on proovi teadagi üsna võimatu teha. Kui Andres asja mõttele pihta sai, siis läks tal proovi tegemine juba ludinal ja ta ütles, et see olevat isegi lahe olnud.


Lõige on kombineeritud Colette Sewing Handbook lõigetest (varrukad Licorice kleidilt ja muu Truffle kleidilt, alumine osa siiski muudetud).


Kangas on mingi sünteetiline kiud aga jätab üsna siidsatiini mulje. Mummud on sametised. 
Mis selle kleidi puhul on veel tore - teda saab mitmeti kombineerida. Kui väga pidulik puhk ei ole, siis kannan seda selle kampsuni ja punaste saabastega. Pidulikumal puhul paneksin siiski mustad kõpskingad. Ja variante on veel :)



Enne jõule oli mul vaja teha aga üks kleit ilma igasuguse õmblusisuta. Andrese töökoha jõulupidu seisis ukse ees ja ma ei tahtnud enam jälle panna selga ühte oma kahest mustast kleidist, millega ma vaheldumisi  juba üsna mitu aastat läbi olen ajanud. Kanga ostsin kunagi Abakhanist ja kohe kaks suurt restitükki - et siis saab sellest igasugu tegumoega kleiti teha. Kurb oli aga minu meel, kui ma õmblema asudes avastasin, et üks kangatükkidest on pronksja läikega, teine aga hoopis kuldniidiga. Mis tähendas, et mul oli järjekordselt kangast liiga vähe. Kuna pikalt otsitud lõike järgi ma enam kleiti teha ei saanud ja kaotada polnud midagi, siis otsustasin kangaga lihtsalt improviseerida. Alustasin kleidi tegemist nii, nagu vanaema mulle kunagi nukuriiete tegemist õpetas - panin kanga nagu kirja neljaks kokku, lõikasin pea jaoks augu ja siis sellise kimomojoonega ka varrukad. Peale seda pidin oma teost vist veel kümme korda selga panema, et kohendada kaelaauku, varruka- ja kehalaiust jne. Õmblesin keskkohta ka voldid, muidu oli asi natuke liiga kartulikoti moodi. Lõpuks õmblesin ka varrukate otsa torud, sest tahtsin pikki varrukaid. Ja selline ta siis tuli - omaloominguline kleit :) Muidu pole viga, aga natuke tahab ta "taha sõita" ehk et ta pole nagu väga tasakaalus. Aga peol ma temaga käisin ja kannan veelgi. Kangas mulle meeldib väga!



Suvel kudusin oma ristitütrele sünnipäevaks roosa mohäärkampsuni. Mulle hakkas see kampsun ja eriti see lõng väga meeldima. Suur oli mu rõõm, kui leidsin seda lõnga veel Kosmose lõngapoest. Kunagi ma ta sealt olin ostnudki, aga kuna vahepeal oli mitu aastat mööda läinud, siis ei osanud oodatagi, et seda sealt veel leian. Pulloverist oli ta ammu otsas. Niisiis kudusin Maibritile samasuguse :)


Lõng: Sublime Kid Mohair blend, kulus vist 4 tokki
Vardad: 3 mm
Tegumood: omalooming


Kleidipostituses kiitsite mind küll, et teen lapsele pruuni kleidi aga näete nüüd, milline paduroosa kampsun selle peale käib :)


Kampsuni oleks võinud küll suts laiema teha, samas on kitsam kampsun jälle eest lahti kandes ilusam. 

Nööbid on ühe second-hand kitli eest. Panin nad ette pahem pool väljapoole, muidu läikisid liialt.

Kui mul seda lõnga veel oleks, siis ma kooks vist endale ka sellise. Ilmselt küll mitte nii roosa. Sest see kampsun on sulgkerge. Nööbid kaaluvad vist ka rohkem :) 

18 kommentaari:

Maarja ütles ...

Nõnna armsad on kõik!

Neid õmblusraamatuid ma nüüd uurisin lähemalt, aga see aukartus õmblemise ees on nii kuklas, et ma veel isegi proovida ei julge.

Eva P. ütles ...

Kleidid on hästi kenad ja kampsun on muidugi lihtsalt võrratu!

Marmelaad ütles ...

alustades altpoolt roosast kampsunist...
ega siis pruuni ja halliga saa liiale ka minna - mõõdukas ja maitsekas roosa on pruuni-halli sõber:)
hall, mustade samettäppidega kleit (see juba kõlab nii ilusasti:D) on võrratu!
teise kleidi juures ma ei märganudki pronksi-kulla-hõbeda erinevusi - ilmselt nii hästi tehtud:)
see kahe musta kleidi jutt....huvitav, ma olen alati mõelnud et Sinu riidekapp on punnis igasugu ägedatest kleitidest:D

Helen ütles ...

Pruun või mitte pruun, aga roosast vist tänapäeva tüdrukute puhul ei saa üle ega ümber. :) Ja see sobib suurepäraselt!
Mismoodi Sul see kampsuni passeosa on tehtud - kas sellise variandi puhul on ka mingit lihtsat lollikindlat õpetust? Ma oskan ainult raglaani...

Aga no kleidid - kõrgem pilotaaž, ma ütlen. Mis see testkleit üldse on, mida Andres kandis? :) Ma ikka imetlen Sinu värvide ja lõigete ägedat kombineerimisvõimet.

KK ütles ...

ILusad ja korralikud esemed kõik, kampsik tundub nii mõnus pehme!

Kairi ütles ...

Väga kenad asjad!! Eriti meeldib see omaloominguline kleit - need pikad varrukad ja see kangas ise.. :p

Sirliiz ütles ...

Küll on kenad kõik! Ja muidugi näevad need kleidid eriti ilusad sinu seljas välja! Mummuline kleit... nii kaunis.

Kas sa endale või Maibritile ka mõne kleidi poest oled ostnud?

Anonüümne ütles ...

Mind ajavad elevile su punased saapad. Kus sa need küll leidsid? Imeilusad. No ja täpiline kleit on ka omaette tase. Kujutan eriti elavalt ette neid sametisi täppe! Kui sa sellest kord ära tüdined ja ma 10 kg alla võtan, siis..
Tubli oled.
Laine

sircu ütles ...

See jõulupeo jaoks tehtud "omalooming" näeb väga äge välja. Tõeliselt šikk ja stiilne. Mina olen tähele pannud, et need asjad, mis alguses tunduvad juba olevat untsu läinud, lõpetavad lõpuks veel kõige lemmikumate asjade hulgas:)

lilleliis ütles ...

See mummukleit on minu tõeline unistuste kleit - kangast tegumoeni! Lihtsalt võrratu!!!

Inga ütles ...

Minu lemmik on see teine kleit - kangas, värvid, lõige...mmm.
Ja Maibritil on nii ilusad pikad juuksed! Te olete nii armsalt ühtemoodi;)

Kristi ütles ...

Kui ma teaks, kus Sa elad siis ma tuleks ja varastaks selle omaloomingu kleidi ära. Selline ahh-emostioon!

Krentu ütles ...

Tänan-tänan teid!
Maarja - õigus jah, Sa ju töötad Raamatuparadiisis :)
Marmelaad - erinevus ei paistagi, sest ma tegingi ainult ühest jupist. Sellest pronksja läikeg :) Ja minu kapis on üsna vähe kleite tegelikult, ma olen nii mugav, et enamasti ikka teksaseid kannan :)
Heleena - üldiselt see Zimmermanni kahandus peaks olema lollikindel aga kuna selle kampsuni puhul oli kehaosa üsna ümber ja ma tahtsin et kaelaauk jääks avaram, siis kahandasin neli korda 20% ehk 3 pr 2kokku. Ja Andres ei kandnud ühtegi kleiti :) Ta tegi mulle proovi. Testkleit ehk mulaaž on selline suvalisest kangast proovikleit, mida saab siis igalt poolt parandada ja pärast teed siis selle järgi õigest kangast kleidi. Ma mulaaži värki tegelikult üsna harva kasutan, aga kui võtan mõne täitsa tundmatu tegija lõike, siis ikkagi proovin lõike enne mõne odava kangajupi peal ära.
Sirliiz - ma ostan piinlikult palju asju poest, peab tunnistama. Põhimõtteliselt võiks ju enamik asju ise teha.... Piinlik öelda ka, et ei jõua, sest kuidas mu vanaema või ema jõudsid?
Laine - punased saapad ostsin just enne, kui sain teada, et Sandrit ootasin :) Algul ma neid üldse ei kandnud - no kõht ja libe ja kussa siis ikka sihukestega lähed :)
Sicru - see seaduspärasus kehtib tõesti päris tihti. Mul on väga paljude asjadega nii, et olen juba käest viskamise ääre peal aga siis ikka pingutan edasi ja pärast olen väga rahul :)
Veelkord suur aitäh teile kõigi nende heade sõnade eest!!!

Anonüümne ütles ...

Oeh. Ma kleitide kohapealt väga sõna ei võtakski. Ilusad ja need täpis ja tahaks ju ka, aga ... Nojah. Oma viga. Esteks õmblemise oskus ei ole siiski päris see. Ning formaat ammugi mitte.
Aga vat see roosa kampsun. Veel mõni aasta tagasi ma poleks vist märganudki seda. Aga nüüd on ju kohe ka sarnast vaja. Piinlik oleks ju sarnast poest otsima minna, kui ... Teate ju ise mis ...

Ühesõnaga: imeline!

Anonüümne ütles ...

See omalooming on supelahe! Tahaks ka just sellise lõikega kleiti! Riie ise on ka väga ilus! Sa oled ikka nii andekas!1 Ja kust Sa kogu selle aja võtad, et kõiki neid ilusaid asju teha??!!
Tiina

patsifist ütles ...

Ohjah, mulle jäid ka hoopis saapad esimesena silma:)
Kleidid on ka muidugi imelised, aga sellised punased saapaid ihkaks mu hing küll. Kingi on mul punaseid mitu paari:))
Muusjas, mul oli keskkooli lõpukleit mummuline. Valgel põhjal mustad mummud - selline 50ndate stiilis, valge kraega, kahara seelikuosaga, tüllist alusseelikuga. Ja ma teadsin umbes 3 aastat enne keska lõpetamist, et just sellist kleiti ma tahan! See Sinu kleit tuletas natuke meelde aastat '95:)

triibik ütles ...

Ah, mis ma ikka oigan, et nii armas... Seda nagunii! Teatan hoopis, et sulle, Krentu, peaks sobima üks näitus, mis veebruaris Helsingi Ateneumis avatakse - Carl Larsson :)
http://www.hs.fi/kulttuuri/Carl+Larsson+avaa+Ateneumin+kev%C3%A4%C3%A4n/a1305553553950

Regina ütles ...

See nn. "nukulõikega" kleit on minu lemmik, mul endal oleks midagi sarnast kohe väga vaja. Suvekleite ja pidulikke kokteilikleite on küll. Aga just sellist, mis passiks ka talvisel ajal kuhugi üritusele selga panna, ei ole. Ja see "nukukas" just seda ongi. :)
Eks pean ennast siis käsile võtma ja mitmest lõikest kokku pusserdama. :)
Ning Maibriti kampsun on väga armas! :)