MY ENGLISH BLOG

reede, märts 20

Spiraalseelik/Spiral skirt


Mul on juba lapsepõlvest saati tohutult suur armastus pikkade ja laiade seelikute vastu. Lapsena pidin ma leppima laiade kuid lühikeste seelikutega, sest kesse siis lapsele ikka pikka seelikut teeb, nagu mu vanaema ütles. Vahel me tegime lasteaias tüdrukutega isegi võistlusi, et kelle seelik keerutades rohkem laiali läheb :) Minu kõige lemmikum seelik oli aga ema spiraalseelik. Ta õmbles selle endale vist siis, kui mind veel polnudki, aga selleks ajaks, kui ma lasteaias käisin, oli sellest tema kirjust spiraalseelikust saanud koduseelik. Vahel ma proovisin seda isegi selga, aga loomulikult oli seelik liiga pikk ja keerutada ma sellega ei saanud. Ometi sööbis see seelik mulle mällu, hinge ja südamesse. Ta on minu jaoks justkui pika, laia ja ilusa seeliku etalon. Kahjuks on see seelik ja ka tema lõige mitmete kolimiste tagajärjel kuhugi ära kadunud. Ma olen sirvinud seitsmekümnendate Burdasid, lootuses lõiget leida, samuti otsinud internetist võimalikke lõikeid-konstrueerimisjuhiseid. Jah, olen leidnud küll mõned konstrueerimisnipid, kuid need on üsna nirud olnud. Õigel spiraalseelikul peab ikka selline vint peal olema, et paan, mis kõhu pealt algab, lõpeb selja taga.



Nagu ma eelmises postituses juba kirjutasin, siis leidsin eBayst lõike, millest ma ilma jäin. Ja tootja kodukalt ei raatsinud tellida. Asi polnud ainult raatsimises, vaid ka selles, et eBayst leitud valmis seelik tundus natuke parema lõikega. Kuna ostetud seelik siiski ei vastanud ootustele, siis ajasin seeliku pealt lõike maha, parandasin seda pisut ja õmblesin omale uue seeliku. Kuna mul on kodus oma väike kangaladu, siis leidsin kõik kangad sealt. Osad kangad on linased, osad puuvillased. 
Ja ma võin nüüd ühe unistuse jälle täitunuks lugeda. See seelik on just selline nagu ma unistasin. Plaan on muidugi neid veel teha - kirjuid ja lapilisi. Sest selline talutütrekese seelik sobib mulle siia igati.


Since childhood I have dreamt of spiral skirt. When I was a little child, my mother used to have a beautiful, colorful spiral skirt she made herself. Sometimes I tried it on but of course it was too long for me :)  Somehow this skirt etched indelibly in my mind. As I love long skirts, I have sewn quite many of them but nothing compares to the spiral skirt. Unfortunately my moms skirt and pattern got lost. I flipped through many Burda magazines from 70ties, but didn't find the pattern. Finally I found one from eBay, but didn't won it. So instead I bought spiral skirt ready to wear. Unfortunately it was made of cheap synthetic fabrics and sewing quality was really poor. I tracked the pattern from the skirt and made myself a new spiral skirt. My skirt is made from linen and cotton fabrics from my own stash. I like how it came out :)

26 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ah, seep see spiraalseelik siis ongi!
Kui su eelmist postitust lugesin, siis see s6na ei tekitanud minus küll kohe mingeid kujutlusi.

Aga väga ilus on!

Mina olen muide see anonüümne (nime nimetamine ei 6nnestunud, sest Blogger n6udis selle peale pidevalt URL-i), kes jaki-postituse kommentaarides su masina järgi päris.
Ma olen ise ka PFAFFi kaalumas, sest üks tuttav koolitatud 6mbleja soovitab soojalt.
Kas see riidesöötja, mida sa mainisid, on see IDT™-SYSTEM, mis on olemas alates mudelist Pfaff Select 3.0?
Kas sa viitsid oma emalt küsida, kas tema arvates täielikul hobi6mblejal on seda IDT-d vaja?

(Ma siin kaalun, kas v6tta Select 2.0 v6i 3.0.
Hinnavahe on 100 eurot. Paneb m6tlema.)
Sorry, et ma sind niimoodi küsitlen. (See tuttav 6mbleja mul teab vaid Pfaffi professionaalide masinaid.)

Palju tervisi!
Ann

Inga ütles ...

Väga mõnusad kangad oled kokku paigutanud. lõpp-tulem on stiilselt sinulik:)

Anonüümne ütles ...

Täpselt Krentu seelik! Mäletan neid seelikuga keerutamisi, mul oli üks punane, mis tegi teistele silmad ette. Ma parem ei mõtle selle peale kui keeruline seda teha oli, aga eks selles võlu peitub.

Elsa ütles ...

Mul on ka spiraalseelikuigatsus olnud, teab mis ajast. Eks pean ka kunagi ette võtma...
Erinevad linased kangad on nii vahva, mulle meeldib :) Ise teeks ka midagi sellist või siis eri tooni heledadest näiteks :)
Ja tõsi ta on - väga sinulik seelik, ja ühtlasi heas mõttes talutüdrukulik :)

Katrin ütles ...

Ausaltöeldes ma pole sellisest spiraalseelikust isegi midagi kuulnud. Meil lapsena olid klošš (vms) lõikega seelikud, mis keerutamisel kõige änksimad olid. :) Aga väga ilus on see sinu seelik küll! Mulle, viimasel ajal ühe enam, meeldivad ka sellised pikad ja laiad seelikud. Need tunduvad nii mõnusad. :)

Anonüümne ütles ...

Ma olen juba tükimat aega Sinu blogil silma peal hoidnud. Panin sellele järjehoidja ning aeg-ajalt tulen ja vaatan, kas midagi uut ka on juba kirjutatud. Ütlen seda, mida Sa juba väga paljudelt oled kuulnud: ilusad pildid, ilus tekst sinna juurde, võrratu käsitöö ja kõige selle järgi võiks arvata, et ka inimene, kes on kõige selle taga, on väga kauni hinge ja omapärase maailmavaatega.
Olen ise suur käsitöösõber, aga tihtipeale olen nii püsimatu, et õmblemis-kudumis-heegeldamisprotsess ise polegi nii tähtis kui tulemus. Seetõttu juhtub tihti, et tulemus lendab kaltsukotti, kuna on hooletult valmistatud. Sa oled mulle julgust andnud, kuna tundub, et järjepidevus viib sihile. Sul on väga-väga hea käsi igasugusele näputööle... või tõesti võimalik - kõik on õpitav.
Ka minu lemmik on õmblemine ja tänu minu emale, kes küll pole õmbleja, kuid õmbleb siiski väga hästi, olen ka mina sellise katsumuse läbi teinud nagu Sina. Nimelt kui alguses oli kritiseerijaks ema, kes leidis alati uue õmblustöö juurest midagi valesti, siis nüüd olen mina ise see, kes ei jää rahule ja nõuab kogu aeg paremat kvaliteeti.

Kirjuta blogi ikka edasi ja pane ilusaid pilte ka üles. Su blogi on lihtsalt sõltuvust tekitav. Lausa kipa! :D :D

Mõttelendu!
Kaili

Krentu ütles ...

Aitäh!
Ann, see riidesöötja on lihtsalt üks õmblemist lihtsustav lisa. No kindlasti Sa oled tähele pannud, et kui hakkad õmblema ühte väga pikka õmblust, siis õmbluse lõppedes on pealmine kangasjuskui pikem, kui alumine, kuigi algues olid nad ühepikkused. See tuleb sellest, et all on hambad, mis riiet edasi lükkavad, peal aga mitte ja tulemuseks pealmist kangast pisut nagu venitatakse. See kangasöötja aga lükkab ka pealmist kangast ja sellist probleemi ei teki. Kui raatsid, siis tasub küll selline masin osta, samas, minul nt sellist ei ole ja õmblemise ajal kangast pisut pingutades saan sama tulemuse. Kui ma ostaks praegu masinat, siis kindlasti huvitaks mind ka nööpaugu, mida masin teeb, kvaliteet. Ma oma Husqvarna nööpauguga väga rahul pole. Kokkuvõttes arvan ma ikkagi, et kuna õmblusmasin on suur ja pikaajaline investeering, siis pigem osta pisut parem.
Inga, Age, Elsa - aitäh, huvitav, missugune see minulik stiil siis on :) ma ise ei saa üldse aru, et mul mingi konkreetne stiil oleks:)
Katrin - mul oli ka lapsena klošš - sellega sai keerutamisvõistlusel raudselt essaks.
Kaili - aitäh ja tore, et endast teada andsid :) aga käsitööga tundub tõesti nii olevat, et mida rohkem teed, seda paremini tuleb väja - ainult kannatust on vaja. Mul ikka õmblemise ajal helisevad kõrvus ema sõnad, mida ta alati mulle ütles: "ükski asi pole raske, mõni on lihtsalt aegavõtvam".

Anonüümne ütles ...

No see seelik on täitsa Reet Aus juba!
Mulle tegi ema lasteaia lõpuks tolle aja kohta üsnagi pika kleidi, oli selline õhuke lilleline marlitaoline riie moes aastal 1980. Ja selle uhke täiskasvanuliku kantrikleidi all oli broderiipitsiga alusseelik. Eks ma siis kah keerutasin! Aga mul õnnestus väiksena vist veel mõni pikk sitsseelik saada, ema nimetas neid sääseseelikuteks - et sääsed suvel jalgu ära ei sööks. Maal. Kellegi teise maal pidi see ilmselt toimuma, sest meil ju endal maad polnud...

Anonüümne ütles ...

Vau! Super!
Sa kirjutasid, et Sul on plaanis neid veel teha ! Kas võib end järjekorda panna ? :P
Mina ei saa õmblustöödega kuidagi hakkama: ma ei taha , ei viitsi ja mul ei tule välja ja seda virisemis rida võiks veel jätkata :P Ma isegi ei tea miks see nii on... kuigi mitmed-mitmed aastad tagasi õmblesin oma suurtele tüdrukutle, siis kui nad väiksed olid, peaaegu kõik riided ise: kleidikesed,jakikesed, isegi ühe kombbe ja mantli õmblesin ...

Krentu ütles ...

Triibik - oskad Sina ikka meelitada :)
Karumammi - võib küll järjekorda panna ;) Kirjuta mulle eveli.krentu at gmail.com :)

MARRE ütles ...

imekena!
lähen võtan selle peale KOHE õmblusmasina välja. esialgu küll pükste lühemaks tegemiseks, aga ausalt, see seelik mõjub väga inspireerivalt. nagu juba öeldud - kangaste kooskõla lausa hellitab silmi :)hea maitsega tehtud

Helen ütles ...

Ma ei tea, ma olen ka igasuguseid seelikuid ja kleite näinud, aga vot selline on mul veel nägemata. Täielik üllatus! Ja täiesti positiivne üllatus kusjuures! Aga selle lõige tundub täiesti "sürr". :)

Muhv ütles ...

Mina jälle pole kunagi neist spiraalseelikutest miskit arvanud, aga täiesti ausalt ja pugemata, sinu seelik on nüüd mu suhtumist muutnud. Just need maalähedased kangad teevad selle minu jaoks mustlasliku seeliku hingelähedasemaks. Njah, jälle asi juures, mida kohe tahaks :)
Ps. Ja maale elama tahaks ka, nii julgustav on lugeda, et saab hakkama küll!

iikku ütles ...

I love it! I whis i would find that pattern from somewhere =)

Anonüümne ütles ...

spiraalseelik on võrratu :)

suslik ütles ...

uskumatult ilus! ja mitte lihtsat, et ilus seelik, aga just see kooslus. et sina ja seelik ja õu ja :D
ja kogu mu masenduse juures oli 1 hea hetk just laupäeval, kui särgiväel ja seelikus ümber oma depressiivse väikelinna remondijärgus maja ümber tiiru tegin ja lumikellukesed leidsin. seelik, tõsi küll, oli tavaline, pruun.
;)

Anonüümne ütles ...

Väga kift seelik! Mäletan ka neid lapsepõlvest, minust vanemad tüdrukud käisid nendega. Nostalgiast nende seelikute vastu otsisin lõike ühest vanast Siluetist üles ja tegin tütrele mõni aasta tagasi sellise. See lõige on veidi laiema alumise otsaga, jätab kellukese mulje - ülevalt kitsas ja põlvede kohalt läheb laiaks. Kui tahad, võin Sulle selle lõike saata. Anna isetegija privas märku.

Anonüümne ütles ...

Üks blogi lemmikute all juures :) Olen siit mitu head retsepti saanud. Aitäh jagamast.
Kirjutasid ükskord varem, et värvisid kingad üle. Mul on vanad armsad poolsaapad veel täiesti kablutamiskõlbulikud, kuid värv maas. Mis värviga Sina oma kingad värvisid ja kust seda saada?
Tänud ette,
Kairi

Anonüümne ütles ...

Huvitav, ma ei ole seni sellise seeliuku olemasolust üldse teadlik olnud. Kunagi, nii 12-15 aastat tagasi joonistasin taolise stiiliga kleidi kavandi paberile, arvates, et olen hästi originaalne ...
Väga ilusad tegemised on Sul ja maakodu stiil väga inspireeriv (paari aasta pärast võtame enda maakodu ka käsile, kui vahepeal välismaale ei peaks minema, hakkaks kohe sellega pihta)! Ootan väga järgmisi postitusi ja pildimaterjali teie elu-olust!

Krentu ütles ...

Marre, Heleena, Muhv, Kriuks2, Suslik, Freddy - aitäh!
Iikku - thanks!
Kairi - tänan:) Kingavärv oli Dylon ja üks hea inimene tõi selle mulle Sloveeniast. Ma ei ole Eestis sellist kingavärvi kohanud aga ega ma pole enam otsinud ka.

Krentu ütles ...

Siilipopp - aitäh Sullegi:) Jõudu maakodu taastamisel!

Terje ütles ...

MIna kujutasin just sellist seelikut ette, kui eelmises postituses oli juttu "spiraalseelikust". JA Sinule omasel viisil on värvid superluks. Piltnikule ka kiidusõnad!

KK ütles ...

Väga lahe seelik on!

Anonüümne ütles ...

aih, su seelik on nii ülimegaväga...

lõi mul kohe emotsiooni lakke -
mul on nimelt üks linane maani spiraalseelik (vähe laiema siiluga, kui sinu oma), mida ma olen tõhusalt mitu suve kandnud ja mis linasele omaselt on laiaks veninud. mõtlesin selle pealt lõike maha ajada ja teha järgmise. meelepärane riiegi juba olemas. aga tundub niiiiiiii keeruline töö olevat, et olen terve aasta seda tööd edasi lükanud. nüüd tuli isu uuesti peale, aga ma ikka ei tea veel, kas ma julgen seda ette võtta (olen rohkem stressikäsitööline).

mariss ütles ...

täiesti võrratult ilus seelik:)
vaatad ja tunned, et vot sellist tahaks omale ka...
ja ma ei olnud varem spiraalseelikust midagi kuulnudki. näinud ka ei olnud. lapsepõlves ema õmbles keerutamiseks kloššseelikuid. peaks talt küsima, miks minul spiraalseelikut ei olnud ja ka ta teab milline see on;)

Katrin ütles ...

Hästi armas värvide kombinatsioon. Imeilus seelik :)
AGA! Kus on keerutamise pilt??? ;)