MY ENGLISH BLOG

pühapäev, aprill 17

Maibriti kleit ja mõnda


Alati, kui ma viimase poole aasta jooksul midagi õmblema hakkasin, küsis Maibrit lootusrikkalt:"Emme, kas sa hakkad mulle kleiti õmblema?!" Ta nii ootas, et millal ükskord tema kord jälle tuleb. Muudkui käis mu kangariiulitest kangaid valimas ja sobitamas. Ja lõpuks siis see aeg saabuski, kui ma ka oma lapsekesele midagi tegin. Peab ütlema, et vaatamata noorele eale oskab ta kanga osas väga häid valikuid teha. Selle siidi-puuvilla seguse kanga ostsin ma ükskord Abakhanist ja olen teda isegi pidevalt paitamas käinud aga eks ta muidugi ole täitsa Maibriti nägu kangas, nii et rõõmuga kiitsin ta valiku sobivaks ja asusin õmblema.
Lõike võtsin eelmise aasta novembri Burdast. Võrreldes Ottobrega on Burdas täitsa head lõiked ja midagi muutma ma ei pidanudki. Lisasin vaid natuke kaunistusi ja kõik. Kui ma seda kleiti nüüd käed-laiali ja paljajalgse Maibriti seljas vaatan, siis võiks isegi öelda, et tegu on öösärgiga, aga mina olen ta tegelikult ikka kleidiks mõelnud :)



Ja kuna kangas ise oli üsna õhuke ja läbipaistev, siis on kleidil ka vooder. Algul panin puuvillase, aga kuna seeliku osas jäi pealiskangas sellele koledasti hoidma, siis vahetasin selles osas puuvillase voodri tavalise libeda vastu. Voltide tegemisel kasutasin jälle oma armast voltimistalda ja nööbid katsin kangaga ise. Kui ma elaks linnas, siis ma kindlasti laseks kangaga nööbid teha, sest ise nikerdades jääb tulemus ikkagi kohmakas, aga no mul polnud kannatust oodata, millal ükskord tekib võmalus nööbitegija juurde minna.



Ja siis tutvustaks veel oma kõige uuemat ja oi-kui-head kodumasinat - triikmasinat. Ma olen nii ammu sellist eraldi aurupaagiga masinat omale tahtnud ja kuna nüüd Hulludel Päevadel seda pisut soodsamalt müüdi, palusin Andresel ostumöllu sukelduda ja mulle üks triikmasin ära tuua. Ja nüüd ma ainult triigiks! Sest see aur, mida see aparaat genereerib, on ikka korralik ning kõik jääb nii sirge ja pehme peale sellist aurupahvakut. Eelkõige naudin ma sellega triikimist muidugi õmblemise juures - nii lamedaks pressitud õmblusvarusid pole ma ammu näinud :)



Ja lõpetuseks veel mõned kevadmütsid. See on juba traditsioon, et kevadeks teen lastele just Novita Samosest kevadmütsid, sest minu meelest on see lõng just täpselt selleks otstarbeks mõeldud:) Tegelikult Sandri müts on tehtud ühest teisest, aga väga Samose moodi lõngast. Tavaliselt lähevad need mütsid, nagu ka enamik minu kootud villastest sokkidestki kohe käiku ja eriti blogimisväärseiks ma neid pole pidanud aga täna sai siis kleidisessiooniga ka mütsid jäädvustatud. Kui ma tavaliselt teen sellised korralikult kahandatud munamütsid, siis seekord tegin taotluslikult puhvkahandused. Lihtsalt meeldis nii rohkem:) Ja et väga üksluiseks see asi ei läheks, siis silmused lõin vardale viisil, mida inglise keeles nimetatakse tubular cast on. See on mu uus lemmik viis!


24 kommentaari:

lilleliis ütles ...

Hirmus armas kleit! Patt on seda öösärgiks nimetada. Mütsid ka vahvad ja lõnga osas jagan su arvamust.

Ja veel imetlen ma sinu lapsi, kes nii koostööaltilt pildile on nõus tulema. Minu omad jooksevad viimasel ajal lihtsalt eest ära :)

Polkovnik (Kadri) ütles ...

Tubular cast on on minugi lemmmikvõte silmuste loomisel. Hoopis lihtsam kui see, mida mulle lapsepõlves silmuste loomisena õpetati.
Kleit on mõnusalt sireline. Minu isakodu juures on suur sirelipõõsastik, millel on hästi lahjalilled õied. Vanasti olin ma nördinud, et miks meil ei ole erklillasid sireleid aga nüüd ma oskan näha ka selle tooni võlu ja kergust. maibriti kleidi õrn kangas kannab selle tooni kergust nii ehedalt edasi. Ilus ja armas ja täiesti suvelõhnaline kleit sai Sul valmis.

Tiina ütles ...

Kleit on armas!ja tütre müts kohe eriti vahva kevadiselt rõõmus. Poisi müts mõnus mehelik ja ega tean omast käest, väga heledata ei tohi kududa mitte.
Tore, et üks mõnus kodumasin jälle abiks

KK ütles ...

Armas kleit!
Muide, sain sinu baretiteemast ikkagi innustust ja proovin heegeldada omalegi :)

Sirliiz ütles ...

Mõnusalt kevadine postitus :)

Maibriti kleit on imearmas. Täpselt selline millega suvisel ajal ringi joosta :) See voltimistald tundub üks tore töövahend olevat, nii ilus tulemus jääb.

Anu Pink ütles ...

Nii armas kevadine kleit! Mütsid on samuti vahvad! Sinu uus triikmasin aga tekitas kohe uudishimu, pole seda sorti triikrauaga kokku puutunud. Väike vihje - müügil on ka riidega kaetud nööpide toorikuid, nendega on imelihtne väga korrektset nööpi teha. Paraku ei mäleta ma enam, kust selliseid ostsin.

kevadiste tervitustega tööpink

Mytsi Wabrik ütles ...

Nii ilus kleit! Sellist tahaks endalegi:)

Laura ütles ...

Nii tore kui omad lapsed ka midagi saavad, tihti ikka nii nagu kingsepp, kel pole kingi:)
Väga vahvad uued tööd, lõbusad lapsed. Kevadet on tunda nii jutust kui näha mõnusatest mütsivärvidest!

Krentu ütles ...

Aitäh teile!

Polkovnik (Kadri) ütles ...

Nööbitoorukuid müüakse Tallinnas Pärnu mnt-l Saanas aga kindlasti on ka netipoodides neid saada.

Anonüümne ütles ...

väga armas kleit, kõigi väikeste tüdrukute unistus :)

Lemmi ütles ...

Tihti ongi väikeste tüdrukute öösaärgid just sellise lõikega, kuid seda armsat kleidikest ma küll nedega ühte patta ei paneks. See on just selline ilus väikeste tüdrukute kleit, kes armastavad hommikul paljajalu kasteses murus joosta.

Marmelaad ütles ...

oh see kleit on nii minu maitse järgi - armsad toonid ja õrnake, nagu Maibritki:)
mul ida lunib lapiseelikut,käib ka kapis kangaid valimas,näis kunas see valmib.
sinu postitust vaadates tuli hull meisterdamistuju peale, aga pean enne oma "eepose" ära lõpetama, siis saan jälle õmmelda ja kududa.

Liina ütles ...

Väga armas kleit, tõesti selline õhuline ja habras, nagu Maibrit siin blogi kaudu paistab :) Ja toredad mütsid ka. Sul on lapsed nagu nukukesed, igal aastal uutes toonides kevadkudumites.

Krista ütles ...

meil oleks ka hädasti vaja, et keegi tüdrukutele kevadel mütsid kooks..näiteks käivad praegu teised alles talvemütsidega.
Ok meil mütsid olemas, aga kindlas kohas ja praegu ei suuda keegi seda kindlat kohta üles leida :)

Kleit on nii sinulik!

Anonüümne ütles ...

Maibriti kleit on võrratu :) Ja kevadised mütsid vahvad. See puhvkahandus on lahe!

Anonüümne ütles ...

Avastasin Su blogi umbes aasta tagasi ja ma olen täiesti lummatud - blogist, käsitööst, piltidest ja Sinust endast. Iga postitus on nii hingekosutav ja rõõmustav ja inspireeriv.
Ma aeg-ajalt teen oma rõõmuks käsitööd - sokid ja sallid ja muu selline lihtsam värk. Ja kui midagi tegema hakkan, tekib selline hasart, et kuidagi ei raatsi pooleliolevat tööd käest panna.
Nädal tagasi tegin Su õpetuse järgi bareti. Ja uskumatu, see on esimene peakate, mis mulle ideaalselt istub :) Nüüd siis teen oma 3-aastasele preilile ka ühe ja otsustasime tütrega, et ka 8-kuusele vennakesele sobiks üks mõnus barett.
Et Sul ikka ideid jätkuks ja aitäh, et seda kõike ka jagad :)

Ruta ütles ...

See voltimistald tuleb nüüd küll koheselt ostunimistusse lisada. Ma loodan, et seda brother õmblusmasinatele ikka varuosana kuskil müüakse?
No ja siis loomulikult googeldasin ma selle tubular cast on-i tehnika kohta ja järgmine soonik tuleb raudselt selles tehnikas.
Kas vastab tõele, et sutsuke lõnga tuleb otsast siis ju katki lõigata, lahti harutada ja ära visata? Ja hea ongi selleks mingit vana ja teisevärvilist lõnga kasutada vist. Siis näeb täpselt õiged silmad üles korjata.
Igaljuhul mul on tunne, et Sa peaks oma blogi tasuliseks muutma - niipalju häid ideid, pilte ja mõtteid ei saa ometi niisama jagada :D

maris ütles ...

vot see on alles armastus. kui keegi sukeldub naise soovil hullude päevade möllu.

Krentu ütles ...

Aitäh teile kõigile veelkord - küll on tore blogida, kui kõik muudkui kiidavad :))))
Ruta - põhimõtteliselt on jah nii, et mingi jupp lõnga tuleb võtta kontrastset värvi ja pärast seda enam vaja ei lähe. Mina teen aga nii - heegledan lõdva keti teisest lõngast. Koon keti pahupoolel olevatest üksikutest sakkidest välja parempidised silmused - pool vajaminevatest silmustest pluss üks. Siis koon 1 r pahempidi ja ühe rea parempidi. Järgmisel, pahempidisel real koon esimese silmuse pahempidi ning siis korjan üles esimese mütsilõngaga saki, mis on keti "peal" ning koon selle parempidiselt. Siis jälle vardalt 1 s pahempidiselt ja siis jälle üks õige lõnga sakk vardale ja see parempidiselt läbi. Lõpus harutan keti üles. Üks positiivne asi on veel - kui keti üles harutad, siis see lõng jääb sinna sooniku sisse, nii et juhul, kui sa tahaksid nt mütsi serva peene kumminiidiga veel kindlustada, siis seo kumminiit selle ära harutatava lõnga otsa ja tõmba vale lõng välja ja kumm sisse.
Ja alustama ei pea tegelikult keti peale, võib ka seda provisional cast-on'i kasutada.

Muhv ütles ...

Üliarmas kleidike!

Anonüümne ütles ...

kas selliste lihtsate kevadmütside jaoks ka kuskil õpetus leidub, või ongi see nii lihtne, et mõõdad peaümbermõõdu, lood selle järgi silmused ja siis hakkad kahandama, kui paras aeg tundub? :) ja kuidas nn phvkahandus erineb korralikust "munamütsi-kahandusest"? mulle selline "puhvim" meeldibki rohkem.
ette tänades,
pille
I klassi õpilane kudumises
(sinu väljaloositud lipssalli õnnelik omanik :))

Krentu ütles ...

Pille - just nii :) Vastavalt proovilapile-peaümbermõõdule loon silmused (proovilappi pisut-pisut venitan, sest müts peab ju ka peas pisut venivas olekus olema). Kui munamütsi puhul hakkan umbes peale 2/3 mütsi kõrgust kahandama ja kahanduste vahele koon kahandusteta ridu, siis puhvkahandused teen kõik viimastel ridadel- kogu aeg koon 2 s kokku kuni jääb järgi umbes 20 silmust ja neist tõmban lõnga läbi.

Anonüümne ütles ...

suur aitäh vastuse eest, juba mõnda aega tagasi! saingi ühele lapsele ilusa kevadmütsi valmis, aga vaatamata proovilapile ja arvutamisele tuli see kohe kõvasti liiga lai. siiani murran pead, mis valesti läks. aga eks proovin teise lapse mütsiga uuesti ;) teiseks tuli soonikuosa millegipärast suisa veidi laiem kui põhiosa, kuigi sooniku kudusin väiksemate varrastega. ehk on asi puuvillases lõngas, mis ei tõmbu nii kokku nagu villane... selle vastu "leiutasin" aga kavala nipi - põimisin terve sooniku ulatuses elastikniidi sisse, nii et seda väljastpoolt näha ei ole ja tõmbas ilusti kokku! leiutan siin sinu ja teiste virtuaalsete profikudujate abiga oma algaja-nippe ja võtteid ja olen endiselt inspiratsiooni ja alati lahkete nõuannete eest tänulik!
pille