MY ENGLISH BLOG

teisipäev, oktoober 21

Jalavann

Lapsed on nohused ja seega jalavannitamine on meil hetkel igapäevane tegevus. Ja üllatuslikult on ka Sander juba nii suureks saanud, et temagi võib sellest mõnust osa saada. 
Nüüd on küll oht mõjuda andresevanaemalikult (tema on suur ravimtaimede ja alternatiivmeditsiini pooldaja) - aga ei saa ma mainimata jätta jalavanni efektiivsust! See on kõige parem nohu- ja köharohi! Kuna mul kodus hetkel vene sinepit pole, siis teen jalavanni lihtsalt kuuma veega. Peale seda lastele villased sokid jalga ja otse voodisse. 
Soovitan soojalt!

18 kommentaari:

Elsa ütles ...

Jippiii, jalavannid ruulivad! :)
Minu lapsed vist ka ootavad nohusid-köhasid, et saaks aga jalavanne!
Sinepipulbrit on kapis ka alati varudega, ega kunagi ju ei tea! :)
Saage terveks! :)

KK ütles ...

Head paranemist!
Ma olen pannud jalavanni teepuuõli tilgakese (see lõhnab mõnusalt ning on hingamisteedele hea aga niisama aurutada kange ehk lastele) ning pärast vanni ja enne villaseid sokke jalad veel tärpentiinisalviga kokku möksinud.
Mõjub tõesti hästi, ka täiskasvanutele :)

Elsa ütles ...

Jah, tegelikult käib meil ka enne sokki varba vahele kas tärpentini- või hanerasvasalv :)
Õlide lisamine veele on päris hea mõte! Meil küll on ka tõbistel aegadel aroomilambid tulises kasutuses...

Muhv ütles ...

Täitsa nõus, üllatavalt effektiivne on jalavann! Ka täiesti ilma lisanditeta. Vanarahvas oli ikka tark ja meil on õnneks võimalus see tarkus üles korjata ja kasutusele võtta. Meie pere doteerib apteeke igatahes väga harva, äärmisel juhul. Enamus lihthaigusi saab ravimtaimede jm koduste vahenditega edukalt ravitud. Kinnise köha puhul ntx kasutan edukalt kuuma kartuli mähist rinnale.

Maarja ütles ...

meil on samuti jalavann pop teema. mia juba ise nõuab, etleb kinnist nina ja soovib jalasooja.

Anonüümne ütles ...

Kaspar naudib ka jalavanni ja see tõesti aitab. Olean Martale ka proovinud, aga tema ei saa muidugi sellest aru, et miks üleni vette ei saa. Järelikult pole ta selleks valmis.

Krentu ütles ...

Need hanerasva-tärpentiinisalvi-teepuuõli nipid proovin ka järele, aitäh!
Muhv, kuidas see kartulimähis käib? Ma juba tean ette, et seda nippi oleks mul ka vaja...
Age, ma ka arvasin, et Sander tahaks kindlasti üleni sinna kaussi minna, seepärast polnudki siiamaani katsetanud

Anonüümne ütles ...

meil ka jalavann ja hanerasv põhilised nohu-köha ravimid...aga meie kasutame puuvillaseid sokke, sest ma lihtsalt ei tea mis nipiga need talle jalga saaks?- kui ma need kuidagi olen talle jalga saanud, siis palju kiiremini võetakse need sealt ära või ta lihtsalt röögib niikaua kui ma need ära võtan...

Helen ütles ...

Mina pean aga piinlikkusega tunnistama, et ma pole kunagi jalavanne saanud ega oska neid ka teha. Meil oli rohkem viinasoki teema. :)
Samas on ka meil praegu nohu päevakorral. Kui palju seda sinepipulbrit peab panema, pannakse ikka sinepipulbrit? Ja kas selle hanerasva peab enne soojaks ka sulatama veel?

Elsa ütles ...

No mina panen sinepipulbrit ca 1spl 2-3 liitri vee kohta.
Hanerasvasalv, mida kasutan, pehmeneb piisavalt juba sellega, kui natukeseks külmast välja tõsta.

Tiina ütles ...

Meilgi tahavad kõik muudkui jalavanni sinepipulbriga.
Köha puhul olen ka mett rinnale ja seljale möksinud.
Ja tuduajaks eukalüptiõli voodisse tilgutanud.

Aktuaalne teema, kuna sellesügisene esimene haigusleht emmel juba tiksub.

Muhv ütles ...

Kartulimähist õpetas mulle meie lastearst: koorega keedetud kartul tuleb linase või puuvillase riide vahel laiaks litsuda ja rinnale panna ning seejärel soojalt katta. Muidugi tuleb esialgu ka alla midagi paksemalt panna, et nahka ära ei põletaks ja siis vahepeal võib kihte vähemaks võtta. Eks tema mõju ole sama kui sinepiplaastritel ja muudelgi nahka soojendavatel/ärritavatel võtetel. Need võtted laiendavad kõik veresooni, vereringe suurendamine rindkeres aga soodustab põletiku paranemist ja röga lahtistamist :)

Anonüümne ütles ...

hanrasv tuleks enne soojaks ajad
(sulatada) jah ... hästi hea köharavim on veel sibulasiirup ja uskumatu, kui hästi laps on seda nõus sööma /suuremad teevad alti nägusid, et vastik /

Krentu ütles ...

Aitäh, Muhv! Ma arvan et ma proovin seda kartulimähist, kui tekivad köhaprobleemid. Meega lapse kokku tegemine tundub naguke liiga keeruline - ma kardan, et pärast kõik kleebib...
Karumammi, mina panen puuvillased sokid villastele alla. Vahel ka mitte ja Sandrile olen nüüd kohe villased sokid jalga pannud... Aga eks Sa pead välja otsima oma kõige pehmema alpaka ja sellest tudusokid tegema :) Või siis tegema lapsele ja nukule samasugused sokid ja nukule ka jalavanni :)
Ja sibulasiirup on lapsest peale minu lemmik olnud ja teine "külmetus"ravim, millest ma tihti jutlustan :) Aga vot Maibrit seda veel eelmisel hooajal suurt ei tahtnud, eks vaatame, kas ta on oma arvamust nüüd muutnud (seda teevad nad uskumatult tihti).
Tiina - head paranemist pesakonnale (aga ma tean, et haigusleht annab ka natuke väärtuslike kudutunde :) )

epp ütles ...

nii, täpsustage siis, palun, ka sibulasiirupi osa :).

ja muuseas, tänan teema täpse ajastamise eest :)

Krentu ütles ...

sibulasiirupit teen nii, et hakin sibula hästi peeneks ja segan meega ning lasen seista natuke. sibul ajab oma mahla välja ja segu muutub vedelaks. seda segu tuleks siis päeva jooksul mitu korda manustada, korraga nt teelusikatäis.

Helen ütles ...

Nii, sinepipulbriga jalavann proovitud. Istusime lapsega mõlemad jalgupidi vannis. Muidu ei usuks, aga enda pealt võin öelda, et tõesti mõjub. Tunne on juba inimese oma.
Aga see sibulavärk-seda julgen minagi soovitada. Seda tehti mulle ka lapsena, kuigi tol ajal kasutati mee asemel suhkrut, aga effekt on sama ja lastele tavaliselt maitseb. Magus ikkagi :)

epp ütles ...

tänud :) tõttan hakkima... jalavann läks meilgi eile suure menuga, eriti seepärast et parema anuma puudumisel olin sunnitud vee tegema klotsikasti :)