MY ENGLISH BLOG

kolmapäev, oktoober 15

Retseptieri

Viimasel ajal olen kokkamise lainel. Enne kui Andresele poenimekirja teen, võtan aga kokaraamatud lahti ja valin ühe ahvatluse teise järel. Eile tegin ühte tõeliselt teistmoodi ja väga maitsvat porgandipirukat. Kui ma enne pirukategu ütlesin Andresele, kes igasugu juurikapirukatest kaugemale hoiab, et teen porgandipirukat, siis ta tegi ettepaneku, et ehk mõtlen midagi paremat ikka välja. Aga kui esimene pirukatükk oli söödud, läks kiirelt teise järele. Ja oli kahe käega poolt, et ma mõned tükid talle tööle kaasa panen.

Retsept pärineb Anni Arro raamatust "Salatid, pirukad, suupisted...", mis on üks väga-väga inspireeriv ja heade retseptidega raamat!

Porgandipirukas numero uno

700 g väiksemaid porgandeid
1 pastinaak
5 loorberilehte
50 g võid, sutsu õli
4 keedetud muna
500 g lehttainast
soola, pipart, muskaatpähklit
2 sl riivitud Parmesani juustu

Roheline kaste:
peterselli
punet
tilli
basiilikut
1 sl riivitud Parmesani juustu
5 sl oliivõli
1 sl palsamiäädikat
pipart

Koori porgandid ja pastinaak. Lõika pastinaak ratasteks, porgandid jäta terveks. Kuumuta pannil või ja õli ning pruunista juurviljad. Lisa sool, pipar, värskelt riivitud muskaatpähkel. Pane tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning aseta peale porgandid ning pastinaak. Puista üle riivjuustuga ning küpseta 200 C juures ca 20 minutit, kuni tainas on kuldne ja juust krõbe. Sel ajal keeda munad ja valmista roheline kaste. Kastme tegemiseks haki roheline ja sega kokku. Lisa oliivõli, palsamiäädikas, riivjuust ning pipar ja sega läbi. Kui pirukas on küps, aseta selle pinnale munaviilud ja piserda üle rohelise kastmega. Söö pirukat kohe, sest kõige maitsvam on see otse ahjust võetuna.

Minu mugandused: Kuna Andres oli külmkappi revideerides kogemata mu Parmesanikontsu minema visanud, siis panin pirukale tavalist Eesti juustu. Rohelisse kastmesse ei pannud üldse juustu. Kuna valmistamisõpetuses ei öeldud, kuhu panna koostisosade nimekirjas olev loorber ja ma ise ka ei suutnud seda välja mõelda, jätsin selle üldse välja. Niipalju värsket rohelist mul ka polnud. Peterselli võtsin peenralt, tilli sügavkülmast, ülejäänu oli kuivatatud. Lisasin kastmele ka pisut suhkrut, ma panen seda alati igale poole :) Kuna ma praadisin porgandeid vaiksemal tulel, et need ka pisut pehmeneksid, siis läks selle praadimisega üsna kaua, nii et ma soovitan korraga kaks panni tööse võtta, kui kodus peaks kaks panni olema. Ja kui pastinaaki pole, siis võib ka ilma teha, sest nii tohutult oluliselt see lõpptulemust ei mõjuta. Kindlasti peaks tegema aga rohelise kastme.
Selline näeb välja "kaunistamata" pirukas.

Kuna mul on juba umbes kuu aega sundmõte, et pean leidma ühe hea küpsiseretsepti ja ma selle lõpuks ka leidsin, siis jagan ka seda hea meelega. 

Retsept pärineb Kadri Krooni ja Angeelika Kangi raamatust "Tee".
Mandliküpsised

100 g võid
1 dl suhkrut
0,25 tl soola
1 dl jahu
100 g jahvatatud mandleid
pealepuistamiseks mandlilaaste
sõelumiseks tuhksuhkrut

Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa sool, jahu ja mandlijahu (minul olid kodus tavalised koorega mandlid, mida ma veerand tundi kuumas vees leotasin, seejärel kooretustasin ning kohviveskiga jahvatasin) ning sega ühtlaseks tainaks. Vormi tainast pallikesed ja veereta vorstikesed (mina tegin ainult pallikesed, sest eelmisel korral valgusid minu hoolikalt vormitud vorstikesed ahjus ikkagi latakateks). Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kata mandlilaastudega (kergem on tainapallike mandlilaastude sisse suruda ja seejärel pannile panna). Küpseta 180 C ahjus 15 minuit (mina küpsetasin natuke vähem, vältima peab liigset pruunistumist, see ei tule maitsele kasuks). Sõelu peale tuhksuhkrut.


4 kommentaari:

Inga ütles ...

mmm, see porgandipirukas tundub eriti ahvatlev. minu jaoks on anni arro kokaraamatud kõigepealt justkui juturaamatud. võtan ja loen nad kaanest-kaaneni läbi. teisi kokaraamatuid ma nii ei kohtle:)

Anonüümne ütles ...

Heh, ma ka kokkamiselainel. Hetkel käsil pärmitainas ja sellest vormitavad pallid. Vastlakuklid, kringel.. Homme teen moonisaiu.

Nelladella

ilse ütles ...

See numero uno on minu lemmik pirukas üldse:) Siin on väga mõnus blogi... arumaisaa kuidas ma siia varem pole sattunud aga nii se enam ilmselt ei jää:)

ilse ütles ...

Loorber käib praadimise ajal koos juurikatega pannile;) ja annab tõeliselt hea nüansi pirukale:)