MY ENGLISH BLOG

esmaspäev, november 23

Manti kampsun. Manti cardigan.


Paar aastat tagasi kudusin ma Maibritile ühe palmikutega valge kampsuni. Kampsun meeldis nii minule kui Maibritile, seega sai üheks lemmikuks. Kuna nüüdseks on kampsun juba ammu väike ja kuna Ravelrys mõned inimesed avaldasid soovi, et ma sellele kampsunile ka juhedi kirjutaksin, otsustasin kududa veel ühe sarnase. Kuna kahe aastaga on minu kudumisoskused pisut paranenud, siis tegin ka uue kampsuni parema. See puudutab just seda osa, mis jääb käeaukudest ülespoole. Kampsun on kootud ilma õmlbusteta (va. kaenlaalused õmblused) kuna nii on mugav, eriti jämedast lõngast kampsuni puhul.
Siiski on kudumine juhendi kirjutamise kõrval üks suur lust ja lillepidu. Juhendi kirjutamine on siis see Töö osa. Eks ma tean seda juba Eesti Naise kogemuse põhjal, aga just see silmuste arvutamine erinevatele suurustele nii, et kõik ilusti klapiks ja kokku jookseks - see vajab nokitsemist. Siiski võin öelda, et see on töö, mis mulle meeldib!
Lõngast ka. Kui esimest korda seda Katia Peru lõnga Pirita Selveri lõngariiulis katsusin, siis kohe kujutasin ette, et selles lõngas on koos vaid kõige paremad looduslikud kiud. Nii naturaalne ja mõnus tundus ta mulle. Oma suureks üllatuseks avastasin lõngavööd lugedes, et lõngas on suisa 40% akrüüli. Tavaliselt ma selliste asjadega ei eksi ja võin katsumise järgi umbkaudu öelda, mis sorti lõngaga tegu. Aga kuna see lõng mulle siiski hinge peale jäi, siis sai ta uue kampsuni jaoks ka Pulloverist tellitud. Ja kududes suurenes mu vaimustus veelgi - muster tõusis väga kenasti esile ja kootud pind tundus õige pisut juskui siidiselt läikiv.
Ja kuna teatavasti maal kanga- ega nööbipoode ei ole ja ma ju ometi nööpide pärast linna sõitma ei hakka, siis käis nööbipoes Andres ja tegi oma parima valiku. Valik on mu meelest hea, kuigi algul oli kontrast nööbi ja lõnga värvuse vahel pisut ehmatav. Ma arvan et ehk selle pärast, et minu ema, kui vana kooli õmbleja, on treeninud mindki nii, et näiteks jaki kangas, vooder ja nööbid oleks kõik võimalikult ühte tooni.

Juhend on hetkel testimise faasis - tublid kudjuad kontrollivad selle vettpidavust. Peale seda läheb muster Ravelrysse müüki ja seetõttu oli vaja talle ka nimi panna. Kui ma küsisin Maibritilt, et mis me siis kampsunile nimeks paneme, vaatas ta mind õite kummaliselt ja nentis, et kampsunitele ju ei panda nimesid! Aga kuna väljamaal on kampsunitel nimed ja juhendki ju inglskeelne ning mina ise üsna vaimuvaene siis sai kampsunile nimeks Manti. Ma ei tahtnud panna "Maibriti kampsun" aga kuna kampsun ju ometi Maibritile kootud sai, siis kasutasin ära Sandri leidlikkust. Nimelt on Maibriti nimi Sandri jaoks liiga pikk ja keeruline ja seetõttu võttis ta kasutusele ratsionaalse lühendi ja hakkas oma õde Mantiks kutsuma.


Lõng/Yarn: Katia Peru, 4 balls, shade 11
Vardad/Needles: 6 mm
Ravelrys

Few years ago I knitted white cabled cardigan for Maibrit. We both liked it, so it became one of her favorite garment. As cardigans don't grow along with child, I decided to knit a new one. But also because some knitters in Ravelry asked me if I'd write a pattern. So I knitted a new one. As my knitting skills have improved during last two years, I improved the design as well. Mainly in the yoke part. So now it is knitted seamlessly, body an sleeves separately until armholes, then joined at yoke. Although I like sewing as much as knitting, I don't like sewing knitted garments. Especially garments knitted from chunky yarn.
About the yarn. When I first touched it felt so natural and soft that I was very surprised to find out the 40% acrylic content. But I liked it anyway and I like it even more after knitting.
And about the name Manti - my two year old son finds it hard to pronounce his sister name "Maibrit", so he shortened it a bit and calls her "Manti". So it is my daughters nickname.
The pattern is being test knitted at the moment. After that I will upload it to Ravelry, in case you are interested
.

24 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Armas! Armas kampsun ja veel armsam tüdruk!

Anna ütles ...

Mõnus kampsun! Ka mina hääletan mõlema käega õmblusteta kudumite poolt. Paistab, et lõng sobis hästi. Olen seda isegi poes näinud ja käes hoidnud.

Helen ütles ...

Nii mõnus soe kampsik!!! Eriti meeldib mulle krae osa ja õmbluste puudumine.
Tore, et Sa selle mustri ka kirja panid. Mulle tunduvad need inimesed, kes oskavad mingi mustri (ja veel erinevatele mõõtudele) selgelt kirja panna, ulmeliselt targad. :)))

sircu ütles ...

Ilus kampsun! Minu jaoks on alati müstikaks jäänud, kuidas neid erinevaid suurusi küll arvutatakse. Aga õmblusteta kudumid on ka minu absoluutsed lemmikud. Mulle küll meeldib õmmelda, aga mitte kampsuneid:)

Sinitihane ütles ...

See nimepanemise lugu on veel eriti armas!

Katrin ütles ...

Väga-väga armas kampsun! Nagu Maibrit isegi :) Ning nimevalik on ka väga õnnestunud.
Aga ma ei saa ütlemata jätta, kuidas ma alati! vanaema käest riielda sain, kui ütlesin "paks lõng" :D Lõng on jäme, mitte paks :)

Katrin ütles ...

Hirmsasti meeldivad mulle need palmikute read venitatud silmustega :)

Anonüümne ütles ...

Ma tahaks küll oma aastasele tüdrukule sellist kampsunit kududa, aga ingliskeelse õpetusega jään vist hätta. Ma ei suuda isegi eestikeelse vaid sõnalise õpetuse järgi miskit teha, kuigi mu kudumisoskus ei ole üldse nii kehv.

Kui aga muster/joonis/valmis töö ees, siis pusin asja valmis.

Võibolla peaks asja ükskord käsile võtma (läbi häda valmis tegema), sest õmbluste puudumine on asi, mida ma tahaks osata ka muud moodi teha kui nn raglaani tüüpi.

Nelli

Suvi ütles ...

Ilus :)

Erin ütles ...

Ma juba ootan Pulloverist oma lõnga, et saaks testkuduma hakata :) Punase lõnga puudumisel valis Saskia kusjuures täpselt sama tooni lõnga kui Maibriti kampsunis.

Outi-M ütles ...

Kui tore kampsuni! Sul on alati vägä ilusad piltid.

Krentu ütles ...

Aitäh teile!
Katrin - täitsa õige! Kohe parandan ära :)
Aga kui keegi ütleb, et käsitöös ja eriti õmblemises, on mõni asi raske, siis mulle tulevad jälle meelde mu ema sõnad et "ükski asi pole raske, mõni asi võtab lihtsalt rohkem aega" :)

Kayl ütles ...

Väga armas kampsun on !!!
Kas see testkudumine on mingi kindla aja peale ja ühes suuruse ? Juhend ingl k ?

Anonüümne ütles ...

Tõesti armas kamps ja veel armsam nime lugu :)

Krentu ütles ...

Aitäh Kayl ja Karu-Mammi!
Kayl - mingit kindlat aega ei ole aga loomulikult, mida rutem, seda parem :) Kui ma ise testkudusin, siis ma üritasin võimalikult ruttu teha, sest minu puhul võib muidu mõni projekt aasta otsa venida :) Aga kui keegi ootab, siis see ikka utsitab tagant :) Ja suuruse valis igaüks sellise nagu tal parasjagu vaja oli.

Anonüümne ütles ...

Vat sellise teeks küll. Kui see Uus Tulija nüüd ikka tüdruk oleks ..

Imevahva!

Krentu ütles ...

Tiina - teile on Uus Tulija??!!! No ma kuskilt lugesin küll sellist juttu, et tekkis kahtuls aga ikkagi - niiiiii tore! Palju õnne ja loodame tõesti, et tüdruk!

Lemmi ütles ...

Armas kampsun! See on nii tore, kui keegi neid mustreid välja mõtleb! Olen alles hakanud hoogsamalt kuduma ja leian ennast alati pingsalt mingit juhendit lugemas. Ja ilma õmblusdeta kudumises olen jõudnud nii kaugele, et sageli ei koo küljeõblust.Praegu jääb mulle selgusetuks, kas mujalt on veel võimalik õmblus tegemata jätta. Mul on ilmselt veel palju õppida. Kahjuks ei tunne isiklikult ühtegi kogenenumat kudujat.

nicole ütles ...

I absolutely love this design. Your daughter looks so very cute!

Would LOVE to see this pattern in an adult size...

Krentu ütles ...

Lemmi - peale küljeõmbluse ära jätmist saab ka varrukal seda teha varrukat ringselt kududes :) See on kõik tegelikult lihtne, usu mind :) Kui kudumises abi on vaja, siis võid mulle meili peale kirjutada, aitan, kui oskan :)

Nicole - thank you so much. I have been thinking about the pattern in adult sizes :) As I'd like to have one Manti myself, it is quite likely, that there will be a pattern too :)

Katariina ütles ...

Oi mis tore! ning siis saab sinult nii tutvuse poolest ka ühe sellise tellida? Eksju? Pretty please?

Krentu ütles ...

Katariina - aitäh:) Aga suhtleme edasi meili teel? Mul sinu oma pole aga minu oma on eveli.krentu att gmail. com

Michele ütles ...

That is one awesome cardigan! I want one for myself (hint hint). Great job designing and knitting.

kriuks2 ütles ...

Nii ilus ja mudiugi ei saa mainimatta jätta et piigast on VÄGA ilusad pildid :) super!