MY ENGLISH BLOG

laupäev, aprill 24

Minu uus kampsun. My new cardigan.


Sissejuhatuseks pean minema tagasi aastasse 95, kui ma käisin keskkoolis ja suvevaheajal töötasin Pirital jäätise ja hamburgeri putkas. Putkapidaja tegeles lisaks putkamajandusele ka kaltsumajandusega. Sellel ajal polnud linnapeal veel eriti second hand poode näha ja seda põnevam oli meil, kes me saime eelisjärjekorras suuri kaltsukotte tuuseldada. Neid kotte nimelt hoiti sealsamas meie putka tagaruumis ja kui oli vihmane päev ja rannalisi vähe, siis sai aega kaltsude sorteerimisega sisustatud. Ja sealtsamast kaltsukotist leidsin ma oma elu esimese nahktagi. Varrukad olid küll pisut lühikesed aga järgiandmise ruumi neil natuke oli ja nii käisin välja ma oma päevapalga ja sain õnnelikuks nahktagi omanikuks. Ja küll sai siis sellega käidud! Kogu ülejäänud keskkooli aja, ülikooli aja ja isegi tööl. Kuni ühel hetkel sai mul temast ikka üsna kõrini. No mood ikka ka muutus natuke ja ühel hetkel tundus ta liiga lai ja ma panin ta kapi tagumisse nurka.
Siis jäi aga minu garderoobi üks suur tühi koht, millele ma täidet hakkasin otsima. Paraku olid taskukohased tagid kõvad, valet värvi ning saja meetri pealt tuntava naha haisuga. Ilusad jäid aga väljapoole minu eelarvet. Nii ma ikka käisin lahtiste silmadega mitu head aastat ringi, kuni viimasel sügisel juhtusin kogematta Zarasse. Ja mis ma näen - stangel rippus õiget värvi, õige tegumoega, täiesti paras, pehmest nahas, mittehaisev ja allahinnatud nahktagi. Kuigi mul polnud üldse plaanis raha raisata, ostsin ma selle sedamaid ära, sest teadsin, et vastupidisel juhul jään ma eluks ajaks kahetsema :D


Selleks, et meie kliimasse ideaalselt sobiva nahktagi kandmisaega pikendada, on vaja aga ka ühe väga sooja kampsunit, mida sinna alla panna. No mul oli paar tükki, aga need pärinesid minu eelmisest elust ehk ajast enne lapsi ja pehmelt öeldes oli mul neist kõrini.
Juba ammu olin ma selle imeilusat lillat tooni lõnga Liannist ära ostnud, küll ühe hoopis teise kudumi tarbeks. Paar nädalat tagasi aga, kui ma tänu oma emale, kes meil lapsi vaatamas käis, oma palgatöö oodatust palju varem valmis jõudsin, otsustasin selles suures "mul on natuke aega üle" eufoorias ka midagi iseendale kududa. Mõeldud, tehtud.
Kudumist alustasin kaelusest, varrukad kudusin ringselt, taskud eraldi. Vaatamata mõningatele kahtlustele, mis mul kudumise käigus tekkisid, a la kas see kampsun ikka mahub üldse minu nahktagi alla, tuli välja just selline kampsun, nagu ma olin vaimusilmas ette kujutanud. Ehk oleks võinud natuke laiem olla, aga nii pole ka viga. Ja kohe, kui ma olin vardad käest pannud, tõmbasin kampsuni selga ja läksime lastega linnapeale laiama. Ja ka peale proovikandmist võin öelda, et kampsun sai täpselt paras.

Tehnilised andmed:
Lõng: Simpson, 9 tokki, toon 540, Liannist
Vardad: 8 mm ring- ja sukavardad
Muster: oma
Nööbid aitas Maibrit valida:)
Ravelrys
My relationship with leather jackets is long and friendly. The climate in Estonia is quite windy, cold and often rainy. So a leather jacket is quite perfect garment for our climate. And if you put a warm cardigan under it, you can wear it until the snow comes down. I had some long and warm cardigans in my wardrobe but they were an oldies and I desperately needed a new on. So one day when I had finished my work earlier than expected, I crabbed this bulky yarn and 8 mm needles and started to knit something for myself. I knitted this cardigan top down and it was a really quick project. It came out exactly like I had planned and I am pleased with it. And because we have quite cold weather right now, I have already wore it.
Technical notes:
Yarn: Simpson, 9 skeins, shade 540, from Liann Lõngad
Needles: 8 mm circular and dpn
Pattern: my own


36 kommentaari:

KK ütles ...

Väga armas kampsun!

Margit K. ütles ...

Väga lahe kampsun. Pahupidi :)

Arella ütles ...

Üks pikk, soe, mõnus kamps kulub alati marjaks ära!

Suvi ütles ...

Väga ilus! Ja tagiga koos sul on kaks paari taskuid! :)

Anonüümne ütles ...

mõnus :)

Maarja ütles ...

esiteks ajas su hamburgeri mainimine mulle kohutava isu peale :)

aga kamps on väga armas!

Sinitihane ütles ...

Küll mina imestasin, et kudamoodi ta nüüd siis kampsunini jõuda tahab oma jutuga.
Näe, jõudiski!

hiisa ütles ...

Very lovely and snuggly cardigan!

Regina ütles ...

Väga mõnus ja mugav kampsun tundub! Ja kindlasti väga soe ka! :D
Nii lahe kudum! ;)

Liina ütles ...

Mulle meenus, et vahepeal (nii umbes 8 a tagasi) tulid moodi sellised alt kellukama lõike, kapuutsi ja vööga, pikad (peamiselt beežid)kampsunid, millel rida kannaga puunööpe ees. Ja siis kõik ostsid neid endale, mina kaasa arvatud :) Hiljem, kappide tühjendamise tuhinas andsin selle emale.
Nüüd Sinu kampsunit vaadates, tuli jälle isu pikema, sooja kampsuni järele. Sinu oma on muidugi oluliselt ilusam ja erineva (loe: stiilsema) tegumoega võrreldes tollase hitiga :)

Krentu ütles ...

Aitäh teile!
Margit - see on tõesti üks pahupidi kampsun:)
Maarja - tead need hamburgerid, mida meie seal pidime tegema, olid ikka jubedad. Aga no pidime käsku täitma, endal oli küll paha tunne. Ja ma ei taha üldse meenutadagi neid ebahügieenilisi tingimusi, mis meil seal olid!
Liina - 8 a tagasi, see oli ju nii alles.... aga mulle hetkel ei löö ette need popid kampsunid..... väga huvitav:)
Hiisa - thank you!

Sue ütles ...

It suits you very well and you look so stylish too. What a fantastic cardigan.

Helen ütles ...

Täitsa lõpp, kui ilus. Ja soe. Jutust jäi mulje, et kudusid selle ühe päevaga!!! Ma kooks vist ühe aastaga. :) Küll on ikka inimestel kiireid kudumisnäppe antud.

Unknown ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Sirliiz ütles ...

Nii kena kampsun, sellise rustikaalse olemisega ja sobib sulle nii hästi! Väga armas :)

Sellise kampsuni kandmist saabki muidugi lubada vaid sinusugune väga sale, need bulky lõngad ei ole kahjuks väga figuuri kaunistavad minusuguse L ja isegi suurema suuruse jaoks :)

juicyknits ütles ...

Truly beautiful & a very great colour choice!

Krentu ütles ...

Sue, Siga - thak you so much!
Heleena - mul kulus kudumisele ikka rohkem kui üks päev, lihtsalt alustasin siis, kui mul tekkis üks vaba päev. See alustamine nõuab alati sellist aega, kui keegi ei räägi muudkui sinuga, et saab rahus alguse kätte, siis võib juba teleka ees edasi kududa:) Aga kui ikka iga päev korralikult kududa, saab selle mõne päevaga valmis küll:)
Sirliiz - aitäh!

Marmelaad ütles ...

See nahktagi lugu....ja asendamatud asjad...Mul olid ühed kingad (mis sobisid kõigega ja kõik sobisid nendega) ja ma ei saa siiani aru, kuidas nad NII asendamatud on, kõige nõmedam on see , et olen ostnud mõned asendajad, aga no ei ole see...
heaküll, aga tuleme Sinu kampsuni juurde. Mina olen pikkade kampsunite fanaatlilne austaja, kuna meie kliimas saab neid kanda ilma tagideta ja tagidega, aga tagumik püsib soojas ja efekti on ka ikka rohkem kui lühikese kampsuni puhul:D
Hästi õnnestunud lõige, vahvad taskud ja koguseeolemus!

Helena ütles ...

Kunagi ammu, vast nii 6-8 aastat tagasi, lasin ma endale teha üsna sarnase kampsuni - pika ja taskutega ja kah pahupidi :-) Nüüd on see aga pärast mitmeaastast pea igapäevast kasutamist muutunud suureks ja topiliseks, nii et kannan seda veel vaid kodusel territooriumil, kui midagi sooja peale on vaja... Nüüd kui olen ka ise vardad kätte võtnud, peaks tegema uue taolise... aga samas on tunne, et kui ei tule selline õige nagu see eelmine oli, siis peaks ehk hoopis teistsuguse kampsuni meisterdama... Mõtlen veel...
Aga see sinu kampsun näeb küll see ÕIGE välja!

sircu ütles ...

Ma pole pikka aega midagi kudunud enam ja nüüd vaatan ja tunnen, kuidas sõrmed hakkavad sügelema:) Väga stiilne kampsun!

Inga ütles ...

ma vaatan ja imestan, kuismoodi Sa oskad nii kenasti asju selga kududa!
Istub nagu valatult!
Eks see ole ka see, mis siin eelnevalt Sirli mainis - Sinu figuurile sobib selline "suur" kudum imehästi.
väga mõnus, lihtne, stiilne ja Sinulik kudum:)
peatusin esimese pildi juures kohe pikalt, enne kui Su muheda jutu ja järgmiste fotodeni jõudsin:) ilusad kaadrid Andreselt!

Vilma ütles ...

That's gorgeous! Love the pockets.

Krentu ütles ...

Marmelaad - see on tõsi, et kui tagumik on soojas, siis külm ei hakka. Ja nende asendamatute asjadega on nii, et kui tabad ära, Kui asendamatu mõni asi on, siis ei raatsi temaga enam käia, sest mis siis saab, kui ta läbi kulub või katki läheb?!

Helena, Sicru - aitäh:)

Inga - minu meelest selle ülevalt alla kudumise kõige suurem pluss ongi see, et enne keha ja varrukaosade eraldamist saab passet selga proovida ja siis vajadusel kuhu-vaja juurde kasvatada. Ma ajasin ka ühel hetkel kõik silmused lõnga peale ja proovisin ja mõõtsin ja siis tegutsesin edasi. Keha osas tegeliklt oleks see kampsun võinud olla pisut laiem, aga tavaliselt nad venivad ja ausalt öeldes seda kampsunit ma ei venitanudki nii nagu tavaliselt, et teen kampsuni täitsa märjaks ja siis vormin. Lihtsalt oli vaja kohe selga panna ja siis ma seda õrnalt aurutasin vaid.
Vilma - kiitos:)

soodoma ja gomorra ütles ...

Mitu kilo sa küll kaalud? või siis õigemine ei kaalu:)?

Jandra ütles ...

Mõnus kampsun ja kaunid pildid!

Kairi Kaarlaid ütles ...

Minu arvates on see kampsun eriti kaunis esimestel piltidel näha oleva kleidiga. Sulle kleidid-seelikud sobivad imekenasti.

Lemmi ütles ...

See on nii armas kampsun! Värv on õige ja need taskud on nii vahvad.Ma kohe armastan neid taskutega ja kapuutsiga kudumeid. Ja sulle sobib muidugi ideaalselt ja pildid jällegi fantastilised!

Inga ütles ...

jah, endale on mõnus hõlp ülevalt alla kududa - aga vot teistele ma ei oska millegipärast samamoodi läheneda:)
ja nüüd ma vaatasin veel ja veel - eriti neid taskuid - mulle väga meeldib, et nad on ümarad ja poolviltu peale pandud! ma ei saa üle ega ümber sellest, kui fantastiliselt korrektne, paigas ja nägus on iga detail Sinu töös!

Anonüümne ütles ...

Palun mulle ka üks selline soe ja pikk kampsun. Jube ilus ja praktiline. Aga kas pole mitte heldimus su hääles seda rannaputkat meenutades...kõik oli võimalik:)

M. (ruudulise jopega)

Ingrid ütles ...

Nii mõnus. Ja järjekordselt üliinspireeriv ;-)

Anonüümne ütles ...

Väga ja veel väga ilus ja armas! Kas selle lõiget võõi... kuskilt saaks? Täiuslik :)

Krentu ütles ...

Veelkord suured-suured tänud!
M - no tore on ikkagi mõelda selle aja peale, onju:) Ja seda Sandy jäätist sööks küll preagu. Või rummi-rosina:D
Anonüümne - teatud aja pärast (ei oska praegu täpsemalt lubada) peaks see küll võimalik olema:)

Monika ütles ...

Väga mõnus kampsun! Imetlen inimesi, kes oskavad nii ühest otsast pihta hakates midagi nii ilusat ja hästi istuvat valmis kududa.

Kaie ütles ...

Kampsun on lihtsalt võrratu! Ootan ka pikisilmi mustrit... kas on lootust :)? Ja kust ja kuidas selle kohta kõige paremini infot saab, kui muster valmis ja müügis? Kas siit blogist või ravelry'st?

Krentu ütles ...

Tänan:)
Kaie - inglisekeelse mustri leiad kindlasti Ravelryst aga ilmselt ilmub ta ka eestikeelsena järgmise aasta algul ja siis paberkandjal:) Ma ei saa sellest hetkel kahjuks rohkem rääkida:) Aga kui Sa oled nõus testkuduja olema, siis oleks mul väga hea meel :) Saada mulle siis meil eveli.krentu@gmail.com

Jaanika ütles ...

Tead Krentu, ma jumaldan seda kampsunit, ma käin ikka ja jälle seda siin piilumas :))Sul on lõpmata armas blogi !