MY ENGLISH BLOG

pühapäev, detsember 26

Jõulud


Selle aasta jõuludeks soovisin lisaks jõulurahule veel seda, et saaksin oma kallitele ise kinke teha ning midagi väga head süüa valmistada. Proovisin kõik oma muud tööd ja tegemised uue aasta alguseni pooleli jätta ja pühenduda jõuludele. Päris kõike mida plaanisin, küll ei jõudnud, aga siiski üht teist.
Alustuseks läks Andres lastega metsa kuuse järele. Tegelikult on see muidugi liialdus, kuusk tuli meile peaaegu meie oma õue pealt. Lapsed said oma tuppa oma kuuse:) Maibrit sai vaba voli laste kuuse ehtimisel, suurt kuuske aga ma niiväga ehtida ei soovinudki. Ma kohe imestan selle üle, kuna veel mõned aastad tagasi meeldisid mulle külluslikult ehitud säravad jõulupuud.... Ilmselt need oma metsa õrnade okstega puud on lihtsalt ise nii ilusad ja graatsilised, et erilist lisasära neile vaja polegi.



Jõulumenüü koha pealt teen suure kummarduse Marule ja Nigellale. Võiks öelda, et meie peres on juba traditsioon teha Maru jõuluterriini, mis on nii imehea! Sellel aastal otsustasin aga proovida ka neid teisi retsepte, mis nendel kuldaväärt 2008 aasta detsembri Eesti Naise kokanduslehekülgedel leidub. 23. detsembri õhtusöögiks, mil ema ja Andres linnast saabusid, otsustasin teha rooga, millel Marulikult luuleline nimi "Rosmariinine kartulipuder verivorstimadratsil juustuteki all". No see oli tõesti üks täitsa teistmoodi roog kohe:) Pole ma varem verivorste niimoodi pudistanud ega neid sellises koosluses söönud. Väga maitsev! Magustoiduks tegin Nigella Jõuluraamatust inglaste legendaarseid Mince Pie'sid. Ausalt öeldes arvasin kuni siiani, et inglastele meeldivad magusad hakklihakoogid, aga õnneks selgitas Anu Samarüütel oma oh-kui-mõnusas "Minu Londoni" raamatus, et mincemeat võib vahel ka vürtsikat puuviljamoosi ja "pudding" üleüldiselt magustoitu tähendada. Nii et võtsin kohe asja käsile ning ühel õhtul keetisin siis selle jõhvika-hakkliha valmis ja teisel päeval nikerdasin korvikeste kallal. Tulid ilusad ja head.
Nigella Mince Pies

Peale kosutavat einet hakkas ema lastega piparkooke tegema ja mina järgmise päeva toite ette valmistama. Kuna minu käsi ei tõuse koju toiduvärve ostma, siis kasutasin glasuuri toonimisel mustikaid ja safranit. Mustikat läks natuke liiga palju, nii safranit natuke liiga vähe, aga kokkuvõtteks saime ikkagi natuke värvi piparkookidele.

Ma ei tea, kelle algatusel otsustati ka piparkoogi maja teha. Andres hakkas arhitektiks ja tegi maja lõiked, ema tegi eriosad, mina keetsin suhkrusiirupi ning Andres keevitas maja kokku. Ema dekoreeris. Ma pole kunagi ise varem piparkoogimaja teinud, mulle on see alati nii keeruline tundunud. Aga vahel on telekavaatamisest ikka palju kasu, nimelt juhtusin vaatama, kuidas Terevisioonis piparkoogimööblit tehti ja soovitati keevitamiseks sulatatud suhkrut kasutada. See on tõesti äärmiselt tõhus vahend!


Jõululaupäevaks oli meil kaks söömaaega plaanitud. Kõigepealt pidulik hommikusöök, mis koosnes ema tehtud maailma parimatest täidetud munadest, juba mainitud Maru jõuluterriinist, suitsukana-puuviljasalatist ja Nigella Imeliselt kuldsest puuviljakoogist. Selle puuviljakoogi tegin ma sellepärast, et magasin õige aja, mil seda pikalt laagerduvat jõulukooki teha, lihtsalt maha. See kook oli huvitav selle poolest, et jahu temas polnudki, nii et sobilik ka neile, kes glulteeni ei talu. Kook oli ise väga rammus, puuviljane ja mulle jälle väga maitses.
Nigella Imeliselt kuldne puuviljakook tema jõuluraamatust
Maru jõuluterriin

Peale pidulikku hommikusööki tõttasime Rooslepa kabelisse jumalateenistusele. Sellises pisikeses kabelis on jumalateenistusel ikka hoopis teine hõng kui suures kirikus. Kirikuõpetaja oli ka uus ning väga sümpaatne. Jutlusest jäi minu jaoks kõlama lause, et "kui Jumal annab inimesele ülesande, siis annab ta temale ka vahendid selle ülesande täitmiseks". Ei teagi kohe, miks see ültemine mind nii kõnetas....


Tagasi maisemate teemade juurde tulles, siis õhtusöögiks oli soe toit - nami-nami õlles hautatud kapsad, palsamäädikased köögiviljad ja ema tehtud liha. Magusaks tegin Maru piparkoogiservalist juustukooki sealt samast ülalmainitud ajakirjast ja kui algul retsepti vaadates tundus see kook selline tavaline juustukook, siis kui ma esimese ampsu olin võtnud, sain aru, et ma olen leidnud omale uue "maailma parima koogi". Nii sametist, pehmet ja tasakaalus kooki pole ma ammu teinud. Aiäth, Maru!
Ja lõpusks saabusid ka palavalt oodatud kingitused. Maibrit nii tohtult ootas seda päeva, mil jõuluvana tuleb. Lõpuks, kui kõlas koputus uksel, siis olid lapsed nagu väiksed hüpikjänkud. Jõuluvanal oli aga ilmselt kiire, nii et ta oli koti ukse taha jätnud ja ise edasi sõitnud. Aga luuletused-laulud ei jäänud seepärast esitamata ja kingiärevus andis esinemisele kohe palju sära juurde. Kui me neid laule ja luuletusi harjutasime, siis sellist sära ja ilmekust ma küll ei näinud:) Kõik see aga salvestus hoopis videole, kuna fotoaparaadist jääks nende emotsioonide talletamiseks selgelt väheseks.
Jõuluvana tõi lastele Lego maja, mis ei ole enam Duplo. Meil on ka nüüd Lego City ajastu alanud ja võiks öelda, et oleme Andresega neist vist esialgu ise rohkem vaimustuses, lastel jätkub kannatuse vaid väikeste ehitiste tegemiseks. Maibrit sai ka ihaldatud kleit+tiivad kostüümi, mängukiisu ja siis selle klaaskuuli, kus lund sajab (mis ta nimetus võiks küll olla?). Sandri suureks sooviks oli saada lennuk, mille ta hea lapsena muidugi ka sai. Minule tõi jõulumees aga Meite Muhu Mustrid ja Puhta toidu raamatud.
Oma emale tegin ma Hiiumaa lammaste villast kedratud ühekordsest lõngast Night Blooms nimelise salli. Emale väga meeldis - villane ja lambahall on tema lemmikud.
Ülejäänud isetehtud kingitusi tuleb veel saladuses hoida.Ilusaid jätkuvaid jõulupühi teile kõigile!




20 kommentaari:

Sirliiz ütles ...

Ilmeline jõulujutt, Krentu! Kaunist pühade jätku teile kõigile!

NB! Sinu poolt kiidetud terrin leiab tee meie vanaaasta õhtu lauale.

E ütles ...

Ilusaid pühi sulle ja su perele! Väga südamlik postitus, alati teeb tuju heaks :)

Liina ütles ...

Nii palju head sööki ja imeilus sall emale! Väga tubli oled!
Head pühade jätku!

Monika ütles ...

Ilusaid jätkuvaid pühi!
Väga armas postitus, lugesin nagu imeilusat jõulujuttu.

Kristine ütles ...

Tõeliselt soe ja südamlik jutt! Ja fotodelt lausa õhkub kodusoojust. Peatse kohtumiseni :)

Linnu ütles ...

Lõpuks ometi! Olen siin piilumas käinud, et kas on juba jõulujutt imeilusate piltidega ja täna selline üllatus :) Krentu, su armas kodu on mu lemmik-kodu ja kui mul ükskord avaneb võimalus oma pesa "kududa", siis just sellesarnast kodu ma endale tahangi. Sooje pühi teile!

Rael. ütles ...

Kõikide eelmistega nõus!
Kaua oodatud ja udupeen.

Lillysmuul ütles ...

Meeldivat aastavahetust su perele!
Sul on t6esti ilus kodu!

karikate emand ütles ...

Tõeliselt idüllilised jõulupühad!
Väga ilus ja armas oli lugeda :)

Reet ütles ...

Ma küll ei tunne Teid, aga Teie blogi (mille ma täiesti juhuslikult mõni kuu tagasi leidsin) on mulle väga palju inspiratsiooni andnud. Äitähh huvitavate ideede ja mõtete eest ja õnnelikke uut aastat Teie perele.

Kärt Künnapas ütles ...

Tahaksin ka Maru jõuluterriini retsepti.Googeldasin aga ei leidnud.

Krentu ütles ...

Aitäh teile kõigile!:)

Maru terriin (Eesti Naine 2008 detsember)

200 g toorsuitsupeekonit
400 g sealiha
0,5 tl jahvatatud koriandrit
0,5 tl jahvatatud ingverit
soola ja pipart
3 spl hakitud värsket tüümiani
300 g sibulaid
praadimiseks võid
10 kuivatatud musta ploomi (tervelt lisamiseks)
550 g broilerit
0,5 tl jahvatatud nelki
värsket basiilikut
1 dl sarapuupähkleid
8 päikesekuivatatud tomatit
muskaatpähklit
kappareid
5 kuivatatud musta ploomi (hakkimiseks)
1 rosmariinioks

Vooderda keeksivorm toorsuitsupeekoniga. Hauta sibulad võis kuldseks. Haki sealiha peeneks, maitsesta koriandri, ingveri, soola ja pipraga ning sega läbi. Tõsta üle poole kogusest vormi põhja ja suru kätega kinni. Pane peale värsket tüümiani, kuldseks praetud sibulad ning pika rivina ploomid.
Järgmiseks kihiks lisa pool nelgi, soola ja pipraga maitsestatud hakitud broilerist. Broileri peale haki värsket basiilikut, puista pähkleid ning lao päikesekuivatatud tomatid. Suru tugevalt kinni.
Sega allesjäänud lihad omavahel, maitsesta tüümiani, rosmariini, kapparite, hakitud ploomide ning muskaatpähkliga. Sega ja suru kõige ülemiseks kihiks. Aseta terriinile foolium ja küpseta 180 C ahjus tund aega. Eemalda foolium ja küpseta veel 20 min.
Ahjust võetud terriinile pane foolium tagasi ning raskus peale (nt moosipurk). Jahtunud terriin aseta koos raskusega külmikusse. Enne serveerimist hoia kuumas vees, nii tuleb vormi küljest lahti.

Katrin ütles ...

Ma igal aastal juba ootan Sinu jõulu-postitust. Teie peres tunduvad alati nii ilusad ja soojad jõulud. Ja ma ei saa üldse aru, kuidas sa kõik selle söögi valmis jõudsid teha!? Sellel aastal küll ka tänu erandlikule olukorrale minu kõhus olin ma siiski igatahes juba jõululaupäeva õhtuks kogu sahmerdamisest väga väsinud. Ja me nimelt ei teinud ka midagi erilist sellel aastal, ise keetsin vaid kapsad, tegin rosolje, babka ja läksin järgmisel päeval kahe lihtsa magustoiduga külla...täiesti huvitav kohe, kuidas Sul kõik nii lihtne tundub... :) Aga lapsed on Teil juba tõeliselt suured ja asjalikud ja vaatan, et selline väiksem vanusevahe on ikka nii tore juba selles eas. Ja sallist ma muidugi üldse ei räägi! :) Terriin ootab ka meie majas tegemist niipea, kui keegi suudab köögis viibida. Oli selleks aastaks planeeritud küll aga läks teisiti.

mademoiselle ütles ...

Inglise keeles on see snow globe... ehk siis lumegloobus? :)

Outi-M ütles ...

Kui ilus jõulujutt! Sall on vägä tore. Õnnelikku uut aastat!

Jalutuskäik pilvepiiril ütles ...

Nii tore lugemine.Sinu kodu on läbi blogipildi vaadatuna nagu eestimaine kohandus Laura Ashleyst :)- romantiline ja detailirohke. Soovitan sul oma peret üllatada ka Nigella tsillimoosiga- see on saanud minu lemmikkingiks oma sõpradele- tükike värsket brie juustu ja moos ning olen alati teretulnud:)Head vana aasta lõppu su toredasse peresse!

M. ütles ...

Avastasin täitsa kogemata teie blogi kuu aega tagasi ja no nüüd käin peaaegu iga päev piilumas ega pole uut postitust :)

Super südamlikud ja soojad jõulupühad on teil olnud ! :)

Anonüümne ütles ...

Blogi ja pühadepostitus on imeline:)
Aga terriin ei maitsenud ei mulle ega abikaasale. Oleme ilmselt klassikalise köögi austajad.

Marmelaad ütles ...

väga meeleolukad ja ilusad pildid:)
Head uut aastat! (praegu veel võib soovida :D),
ühtlasi soovin Sulle kuhjaga häid ideid ja tihedamaid postitusi...mulle väga meeldib siin käia ja aega veeta ....:D

Anonüümne ütles ...

Ilus ema, ilusa salliga:)
Muinasjutu metsast, majast ja jõululauast ning inimestest rääkimata!