MY ENGLISH BLOG

kolmapäev, jaanuar 5

Katki


Kindlasti on see kohe mingi Murphy seadus, et kui mõni masin läheb katki, siis kutsub ta ka sõbrad kaasa. Et seltsis segasem. Misery likes company või midagi sellist.
Järgnevalt võtan sõna teemal, millest ma tegelikult mitte midagi ei jaga ja ilmselt homme, kui Andres mu postitust loeb, siis ta punastab aga ikkagi.... Aasta viimastel päevadel läks läbi minu kalli arvuti kõvaketas. Seal oli kogu mu töö ja vaba aeg. Pean tunnistama, et mulle mu arvuti väga-väga meeldib (keegi ütles, et PC-l on kasutajad, Mac-il fännid) aga kogu see bacupi jama jätab mind üsna külmaks. Ma saan endale sellist tibi-mõtlemist lubada, kuna mu kallis abikaasa korraldab meil siin seda arvutimajandust. Nii et minu jaoks on need litsalt mingid arusaamatud karbid riiulis, mis tegelikult hoiavad endas suurt osa minu elust. Samuti pole ma süüvinud sellesse, mis see Time Machine täpselt on, mis ikka meelde tuletab, et midagi vaja teha (ma ikka klikin, et "remind me later").
Aga nüüd, kui mind selline kurb sündmus nagu kõvaketta poolt maha jäetud saada, tabas, hakkasin ma palju lugupidavamalt suhtuma kõikidesse nendesse igavatesse karpidesse ja aplikatsioonidesse. Peale minu meeleheitel küsimust "Mis NÜÜD saab?" järgnes õnneks Andrese üldiselt rahumeelne, kuid siiski veidi murelik vastus, et "just tahtsin backupi teha, viimane on 4. nov seisuga". Küsimustele, et kas nüüd kõik mu programmid ja bookmarkid jne on läinud, ei osanud ta kindlat vastust anda. Kuna vahepeal olid pühad ja puhkepäevad, siis läks kokku nädal, enne kui Andrese väljavalitud ketas lattu ja siis meieni jõudis. Mina tean ainult, milleks seda kõvaketast arvutile vaja on, aga kuhu ta käib ja kuidas seda vahetatakse, sellest pole mul õrna aimu. Õnneks on arvutimaailm Andrese suureks armastuseks ja kõrvalt vaadates oli kogu taastamisprotsessi kõige keerulisemaks osaks õige kruvikeeraja leidmine (oli vaja lumehelbekujullise otsikuga kruvikeerajat :) - seda siis minu silma järgi, kindlasti on tal mingi ....kant nimi ka).
Ja te ei kujuta ette, kui suur õnnetunne see on, kui sa saad oma arvuti lõpuks tagasi täpselt sellisena, nagu ta enne oli. Kõik on olemas, screensaver, bookmarkid, kõik! Ja nagu ma aru saan, tuleb selle eest tänada aplikatsiooni nimega Time Machine, mis salvestab lisaks vajalikele dokumentidele ka igasugu mittevajalikku pudi-padi, mist teevad ühest arvutist just selle sinu arvuti. Edaspidi suhtun ma Time Machine'i algatatud dialoogidesse igal juhul palju lugupidavamalt ja ei anna talle nii kergesti korvi.
Aga nagu ma ütlesin, siis backup oli novembri alguse seisuga ja vaatamata oma laiskusele olen ma siiski natuke tööd selle aja jooksul, mis katmata oli, teinud. Siingi tuleb tänada kallist abikaasat, kes ärgitab mind oma tähtsaid dokumente Dropboxis (dropbox.com) hoidma. Välja näeb see asi samamoodi, nagu salvestaksid sa oma dokumendid nt desktopile või documentsi alla, aga tegelikult hoitakse neid kuskil serveris ning nendele on ligipääs igast arvutist. Meie kasutame seda ka sel moel, et Andres paneb õigesse formaati sätitud pildid dropboxi ja mina saan siis need oma arvutist flickrisse laadida. Kodus saaks muidugi arvutid ka omavahel võrgutada aga eriti mugav on see just siis, kui me pole mõlemad kodus. Igal juhul soovitan!
Ja tegelikult tahtsingi kogu selle pika jutuga öelda, et backup on tegelikult päris kasulik asi:)
Järgmine asi, mis katki läks, oli telefon - ta lihtsalt murdus sealt klapi hinge juurest katki. Nüüd on mul isoleerpaelaga kinniteibitud telefon, kuniks ma oma uut ootan. Õde laenas tegelikult mulle ka asendustelefoni, mis tuletas nii härdalt meelde aegu, kui telefonimood soosis mini-telfone.
Ja kõige kurvem asi, mis katki läks, oli Maibriti käeluu. Kelgutades. Nüüd on kips ja tuju kurb. Ja laps kaks nädalat kodus. Ma olin ennast ideaalselt häälestanud töö tegemisele (tõesti oleks vaja teha) aga nüüd ilmselt tuleb Maibriti tuju üleval hoida ja pliidi ees seista. Oh jah. Loodame, et kõik kasvab ilusti kokku ja komplikatsioone pole.
Loodan ka, et ülejäänud inimesed ja asjad püsivad kenasti terved.
Ja ärge siis unustage backupi teha, eks!
PS. Ma sain omale skänneri ja nagu pildist näha, siis oleme me sellest vaimustuses ja katsetame erinevate objetide skännimist. Samasugustele blondidele nagu mina olgu öeldud, et selline see kõvaketas ongi:)

28 kommentaari:

Cranberry ütles ...

Maci fännina elasin teadmises, et Macil küll kõvaketas ei lenda...aga lendab ja veel kuidas - väga valusalt tabades ja viies endaga kaasa pea 3 aastat töö- ja isiklikku elu. Pärast seda vahejuhtumit - backupitan välisele kõvakettale jne. Igaks juhuks.

MB-le kiiret paranemist - oma piiga kogemustest võin öelda, et luu kasvab kiiremini kokku kui 2 nädalat ja viimane nädal läheb mängeldes.

Suvi ütles ...

Kiiret paranemist Maibriti käeluule!
Mul on väline kõvaketas kogu aeg masinas kinni ja time machine teeb siis automaatselt oma backuppe. Aga siiski igaks juhuks, siis kui midagi tähtsat teoksil, võtan need failid veel päeva lõpus mälupulga peale. Et oleks nagu topelt või nii. Ja eks mindki õpetas see kui ühel pere arvutitest kõvaketas katki läks. Oli küll minu endine arvuti ja lapse kasutuses aga ikkagi, tuletas meelde et selliseid asju juhtub :)

Kuutydruk ütles ...

Maibritile ka minu poolt kiiret paranemist! :)
Minu kõvaketta purunemised pole nii leebelt läinud. Üks kord juhtus see tööarvutiga, aga aastatega oli sinna kogunenud ka isiklikku elu. Itimehed andsid endast küll kõik, aga päästa selle ketta elu ei õnnestunud. Nüüd kodus teen küll aegajalt oma läpparile backupi "suurde arvutisse" ehk PC-sse.
Mul hea meel, et Sul kõik lahenes ja said oma arvutielu tagasi :)

Liia Tammes ütles ...

Maibritile kiiret paranemist, aga Bacupi jaoks on olemas ka üks tore aparaat NAS. Äkki Andres tahab uurida seda ja selle teile osta. See teeb ise bacupi ja seda kogu arvutist :)

Helen ütles ...

Meil läks hiljuti koduarvutil jällegi emaplaat. Mul kui arvutiblondil oli ka sama küsimus - mis NÜÜD saab? Kõik info oli küll alles, aga enam polnud arvutit, millega seda infot vaadata ja see tunne oli päris kole. Nagu oleks pereliige ära surnud.
Ja kui ma nägin, kuidas mu mitte-itimeheset mees emaplaadi ise arvutist välja võttis, mingi teadjam mees seda "puhuriga soojendas" ja mees selle pärast uuesti ise arvutisse sisse pani ja arvuti lõpuks käima ka läks. Vot siis tekkis küll tunne, et nagu oleks imet tehtud. Et kuidas saab nii tark olla!!!
Ja nüüd ma siis hoian hinge kinni, et meie ellu äratatud pereliige jälle ära ei sureks. :)

Aga Maibritile head paranemist!!!

Anonüümne ütles ...

Minu maci kõvaketas suutis eelmisel aastal lausa kaks korda järjest (kolmekuuse vahega) üles öelda. Esimesel korral võttis ta endaga kaasa kogu minu pooleteise aasta töö, sh kõik doktoritööga seotu. Ja see oli väga-väga valus. Teisel korral sain varem jaole (nüüd kontrollin iga natukese aja tagant, mida disk utility mulle ütleb, sest viimati ta juba punaselt karjus, et kõvaketta staatus on failing) ja tänu sellele ning asjaolule, et ma hakkasin ka peale esimest katastroofi koheselt dropboxi kasutama (kui sa poleks ise seda maininud, oleksin soovitanud ;) ) jäid kõik asjad alles. Aga valus on see tõesti. Minu kõvaketta saagale eelnes nõudepesumasina ülesütlemine ja järgnes telefoni luigelaul. Nii, et asjad juhtuvad ikka kolmekaupa.

Maibritile suur-suur pai. Nagu keegi siin ütles juba, siis lastel õnneks kasvavad luud üldjuhul kiiresti ja probleemideta kokku. Kui mu poiss kipsjalg oli, siis esimesed paar päeva oli ehmunud, edasi kohanes kiiresti ja ronis oma kipsiga mööda ilma kolisedes ringi. Ära võtmise järel ka esimesed paar hetke kartis jalale astuda (küllap oli murtud luu valu meeles), aga see läks kiirelt üle ja kõik oli korras, taastusravi ega midagi ei vajanud.

helen ütles ...

Mul õnnestus oma eelmine kommentaar anonüümsena jätta, vabandan.

helen ütles ...

Oi, ma unustasin ühe asjsa veel ära - ma ise õppisin kuueaastaselt kipsis käega kuduma. Nii, et ideid Maibriti aja sisustamiseks ;)

Eiku ütles ...

Kanter astus arvuti poodi. Müüja küsib: "Mis tarvis?" -- "Ah, ketas lendas."

Skänneri omanikel (vähemalt mingil osal) pidi olema siuke hobi nagu "cat scan" ;)

Kiiret paranemist ka muidugi.

Liina ütles ...

Kiiret paranemist Maibritile!
Kipsi peale võite igavuse peletamiseks lillekesi joonistada ja litreid kleepida ;)
Tänud ka kõvaketast tutvustamast!

Egater ütles ...

Kiiret paranemit Maibritile!
Aga ma tean, mis Sa tunned :)
Peale seda, kui mul paar aastat tagasi Windows otsustas koostöö lõpetada ja mu mitme aasta lingikogu oli linud(pilte jms olinõnneks plaatidele aegajalt kirjutanud), hakkasin ma bookmarkide hoidmiseks Delicious't kasutama. Enne olin kaas-tiigrite soovitust kuulates õlgu kehitanud. Nüüd ei kujuta ettegi, et järjehoidjad arvutis, sest sealt on neid tunduvalt mugavam tänu siltidele leida ja topelt pole ka midagi :)
Tähtsad dokumendid on google docs'is jne. Igatahes varu peab olema. Nüüd uurin igaks juhuks seda Time Mascines'i ka.

Anonüümne ütles ...

Maibritile tervist ja hääd olemist!

Maarja

Krentu ütles ...

Aitäh! Annan Maibritile kõik head soovid ja tervitused edasi:)

Anonüümne ütles ...

kiiret paranemist Maibritile! ja see jutt kettalennust oli väga kasulik, kusjuures ma nagu ei tea sest programmist muffigi, aga peale seda, kui me macil toiteplokk välja vahetati, sain ka arvuti täpselt samas konditsioonis tagasi kui ta remonti läks, rõõm oli suur :)

K. ütles ...

Jaa, ketta lahkumine on suur kaotus. Mina sain kaks aastat tagasi kavaleri käest välise kõvaketta, sest "mehe kohuseks on turvatunnet tagada." :)

Time Machine on tõepoolest tänuväärne, opsysi uuendamisega ei kadunud taustapilt ega miski. Puhtalt keeleliselt on "aplikatsioon" miski, mis on lapitekil või katkisel püksipõlvel. "Application" on eesti keeles "rakendus" või "programm".

Maibritile head paranemist ja kõigile teistele head tuju - et aasta läheks paremini kui algus!

K. ütles ...

Ja veel, Maci-omanikel tasub tähelepanelik olla akudega. Nimelt ei tohi tühjemapoolse akuga panna kaant lihtsalt kinni (sleep), sest tarkvaravea tõttu sööb see aku ühel hetkel nii tühjaks, et tuleb uus osta, mis on umbes 2000kr lõbu.

Pikemaks ajaks tuleks ta ikkagi välja lülitada (shut down) või laadima panna.

K. ütles ...

Ja veel, Maci-omanikel tasub tähelepanelik olla akudega. Nimelt ei tohi tühjemapoolse akuga panna kaant lihtsalt kinni (sleep), sest tarkvaravea tõttu sööb see aku ühel hetkel nii tühjaks, et tuleb uus osta, mis on umbes 2000kr lõbu.

Pikemaks ajaks tuleks ta ikkagi välja lülitada (shut down) või laadima panna.

Sirliiz ütles ...

Mis tuletab mulle meelde, et minu Mac on puhta backup'mata... Tegelen sellega kohe.

Maibritile kiiret paranemist!

Krentu ütles ...

Anu - aitäh!
Kata - tead, ma ise ka mõtlesin, et ega see aplikatsioon pole õige sõna, aga kuna Andres magas juba ja küsida ei saanud, siis ma mõtlesin, et kasutan sellist labajala-tõlget:)))

krista ütles ...

Maibritile kiiret paranemist!

ütleme nii, et inimesele, kellel pole kunagi olnud isegi läpakat, rääkimata mac-ist ei tunne ma ennast kohe üldsegi halvasti :)

Mina unistan siin ainult kiirusest ja suuremast monitorist. Iga uus on mul poole suurem kui eelmine ja oi kui ruttu seegi väike tundub.

bäkkapitan ikka nii, et neid musti kaste on 3,5 terra eest ja juhtme julgen taha panna ainult tõmbamiseks...

ptüiptüi ptüi - ükskord on ainult äike liiga teinud, aga siis ka sellele emaplaadile, mis midagi kaasa ei viinud...

tead nende lapsed kodus köögijuttude taustal tahaks kohe ükskord olla kärbes su seinal ja näha kuidas need lapsed tõesti sul nii palju söövad ja need tegemised kogu ajavaru võtavad.
Ma ikka igakord tunnen ennast nagu rongaema, kes tõesti päeva jooksul köögis max tund aega veedab, mis siis et vähemalt üks laps on iga päev kodus

Katariina ütles ...

Vajalik postitus. Muidugi ma ei jaksanud seda mõttega läbi lugeda või selles õppust võtta, aga ma luban, et ma teen seda.
Mac on küll nunnu, aga oma pika elu jooksul ei ole mina näinud PC-d, mis nii varmalt enesetappe sooritaks, kui mac-ide emaplaadid (3 surma kahe aasta jooksul). Nii et minu isiklik esmane valik ta enam ei ole. Mis siis et ilus.
Ja eriti ei meeldi mulle õunateemade omavaheline sõltuvus. Prr.
Teie preilile head paranemist ning Sulle - teil on nii armas kodu :)

Krentu ütles ...

Sirliiz - aitäh!
Krista - no isegi kui ma üksi kodus olen, teen süüa, sest kõht läheb ju tühjaks... Aga eks kindlasti mängib rolli ka see, et ma ei suuda töösse süveneda, kui keegi kogu aeg minuga rääkida tahab või vaatab mulle nii haledalt otsa ja ütleb, et "Emme, meisterdame koos midagi!" Nad ikka tahavad kogu aeg minuga mängida ja rääkida ja no see on ju tegelikult tore:)
Katariina - õunake tekitab tõesti sõltuvust:) Aitäh ka!

Katrix ütles ...

Kiiret paranemist Maibritile!

Sattusin eile sõpradel külas olles vaatama viimast ajakirja Anne ja Stiil numbrit... Nii tore oli leida sealt artikkel sinu ilusast ja hubasest kodust :)

anu ütles ...

Soovitan luumurru puhul lapsele Mumio'd anda. Mina sain oma luumurru ajal seda sooja piima ja meega segatuna (neelata ju ei osanud) ning mu venna käeluu kasvas tänu sellele kõvasti kiiremini kui arst ennustas.

Anna ütles ...

Võib-olla oled sellele küsimusele juba kunagi vastanud, kuid ise pole silmanud, et keegi seda küsiks. Nimelt, mis kaameraga Sa pilte teed? Need on lihtsalt nii hea kvaliteediga. Väga meeldivad kõik Sinu pildid. Ning soovin kõike head!

Anu Pink ütles ...

Kõike ilusat ja rõõmsaid hetki tänase päeva puhul! Ja muidugi kõikide katkiläinud asjade paranemist!

Tervitustega tööpink

Anonüümne ütles ...

Kiiret paranemist kipskäele! Mul käis seda lugedes kohe liigagi elavat meie Mattiase käeluumurru lugu silme eest läbi. Ainult et jah - meil oli käsi kipsis 7 nädalalt. Juhtus.

Ma Macist ma küll miskit ei tea, ent vajadust asju duubeldada tunnen küll. Ketas on mul varm juba lennanud nii paaril korral. Nüüdne netivaba aeg teeb aga taas ettevaatlikuks. Probleem on minu massinas ja keegi ei julge anda pead, et kogu see jama peagi ka ketast lendama ei pane.

Krentu ütles ...

Aitäh, Katu ja Anu!
Anna - mul mees teeb enamikest piltidest ühe üsna vana Canoniga. Numbreid ma praegu ei oska öelda, Loodan, et Andres jätab siia homme sellekohase info maha, praegu ta magab:)
Tööpink - loodan, et su oli ka täna ilus päev! Nii ilus kuupäev, kas pole:)
Tiina - Aitäh! 7 nädalat!!! appi!